Vijesti - Dan posvećenja svećenika i molitva za duhovna zvanja u Dubrovniku

 

Dan posvećenja svećenika i molitva za duhovna zvanja u Dubrovniku

Dan posvećenja svećenika i molitva za duhovna zvanja u Dubrovniku Autor: ika
Objavljeno: 07. 06. 2018 - 01:18

Dan molitve i posta za posvećenje svećenika i molitva za nova duhovna zvanja održana je u četvrtak 7. lipnja u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku. Program se sastojao od molitve Trećeg časa, duhovnog razmatranja, klanjanja pred Presvetim te misnog slavlja.

Na početku okupljeni svećenici, redovnici i redovnice predvođeni dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, izmolili su molitve Trećeg časa. Uslijedilo je duhovno razmatranje koje je održao isusovac Vinko Maslać. 

U razmatranju protumačio je kako Isus „vrlo dobro poznaje našu narav, njezina obilježja i njezine potrebe te kako bi stoga rado ostao u našoj sredini da svojom nazočnošću usreći svoje prijatelje, ali i da k sebi privuče one koji su još daleko od njega, međutim uzašao je na nebo". Naveo je tri razloga „zašto je to bolje za nas". Prvi razlog koji je naveo propovjednik je „zato što naša vjera postaje upravo tako zaslužna kada vjerujemo u Krista premda ga ne vidimo 'Blaženi koji ne vidješe a vjeruju'". Prema propovjedniku drugi je razlog „to što nam je Spasitelj svojim odlaskom htio ponovno otvoriti nebo koje bijaše nakon ponovnog pada zatvoreno po pravednome Božjem sudu sve dotle dok Otkupitelj ne zauzme posjed svoje nebesko prijestolje". Treći razlog je da je „Spasitelj svojim uzašašćem htio naš pogled sa zemlje usmjeriti prema nebu".

U nagovoru je istaknuo da Crkva s Presvetim Otajstvom Euharistije nije prazna kuća, pa ni tada kada u njoj nema niti jednog čovjeka. Crkva nije opremljena slikama, kipovima i drugim. Crkva je istinski i stvarno, stan Kralja neba i zemlje. Koji je ovdje radi nas neprekidno nazočan, da nas neprestano obogaćuje blagom svog srca, samo ako hoćemo doći da ga primimo. Ondje u sakramentu Spasitelj misli dan i noć na nas. Njegovo srce čezne za nama ali ne zato što bi nam to trebalo za njegovu sreću, nego stoga što nas njegova ljubav želi obogatiti darovima svojega prijateljstva. Njegov stan postaje svakog dana svima tvoren. Svi bez izuzetka imaju pristup i mogu iznositi svoje želje, rekao je o. Maslać.

Istaknuo je kako nitko tko božanskom spasitelju dođe iskrena srca ne ode od njega a da nije našao pomoć i da nije obogaćen blagom milosti te dodao kako mnogi kršćani više cijene stotinu zlatnika, nego stotinu nebeskih darova. Također rekao je kako Spasitelj prečesto ostaje usamljen sa svojim darovima, dok pred kućama gdje bi se moglo svaki puta dobiti stotinu zlatnika nikada ne bi prestala gužva.

„Ne slutimo što imamo od Gospodina i Presvetog Otajstva Euharistije. No, to ćemo više razumjeti što naše druženje bude srdačnije i češće. Naš božanski prijatelj sigurno nije zahtjevan svojom željom da mu iskazujemo izvanjsko. On uopće ne zahtijeva od nas da sve druge poslove ostavimo i da dan za danom stupamo u njegovu dvorsku službu. On nas ni najmanje ne smeta u našem obavljanju poslova. Naprotiv, ako na pravilan način radimo svoje poslove tada on sve to gleda kao da je učinjeno za njega i prema tome će nam u određeno vrijeme za to platiti plaću. No, on ipak nije tako ravnodušan prema svojim a da mu ne bi bilo vrlo ugodno ako mu posvete nekoliko izgubljenih trenutaka i da ga dođu posjetiti. Zapravo on očekuje od nas da se naš život ne odvija tako kao da Spasitelj u sakramentu uopće nije u nama", rekao je o. Maslač.

Nakon duhovnog razmatranja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio biskup Uzinić. Slijedila je misa koju je također predvodio biskup Uzinić. 

U povodu Dana posvećenja klera generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić pročitao je poruku Kongregacije za kler. 

Na kraju mise biskup Uzinić zahvalio je isusovcima na gostoprimstvu te poručio svojim svećenicima da mole za svoje posvećenje i posvećenje svih svećenika. Također rekao je da mole za nova zvanja, posebice za duhovna zvanja u Dubrovačkoj biskupiji. Nakon mise svećenici se svoje druženje nastavili prigodnim ručkom u Biskupijskom sjemeništu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi