Vijesti - Đakonsko ređenje u Gračacu

 

Đakonsko ređenje u Gračacu

Đakonsko ređenje u Gračacu Autor: ika
Objavljeno: 16. 01. 2021 - 15:49

Ređenje fra Nikole Žulja

Predvodeći euharistijsko slavlje u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u župi Gračac u subotu 16. siječnja gospićko-senjski biskup Zdenko Križić zaredio je za đakona člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Nikolu Žulja iz župe Knin.

U slavlju su još sudjelovali provincijal o. Marko Mrše, župnik fra Ivan Šimunac, kninski gvardijan i župnik fra Josip Gotovac, dekan i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini o. don Josip Šimatović, župnik u Donjem Lapcu, Borićevcu i Zavalju don Dino Rupčić, župnik Lišana fra Božo Mandarić, župni vikar u Udbini don Ante Luketić, župni vikar u župi Gospe Lurdske u Zagrebu fra Kristian Radas, koji je ujedno navijestio evanđelje svečanim napjevom, te odgojitelji bogoslova u Franjevačkom klerikatu fra Ivan Režić i fra Domagoj Volarević.

Biskup Križić u propovijedi je istaknuo kako đakoni trebaju biti ljudi posebnih kvaliteta te činiti djela ljubavi i služenja kako bi mogli zračiti posebnu privlačnost i druge privoditi Kristu. Nakon homilije, biskup je podijelio sakrament svetoga reda đakonata fra Nikoli Žulju. Potom je novozaređeni đakon, uz asistenciju fra Kristijana Radasa, obukao službenu liturgijsku odjeću: štolu, znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakon je primio evanđelistar iz biskupovih ruku, a potom je pristupio služenju kod oltara u prinosu darova.

Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio provincijal o. Marko Mrše, zahvalivši biskupu, odgojiteljima, rodbini i prijateljima novozaređenog đakona te svima koji su fra Nikolu do sada pratili na njegovu životnom i duhovnom putu. Misno slavlje, na kojem je pjevanje predvodio zbor franjevačkih bogoslova predvođen prof. Perom Prosenicom, završeno je himnom „Tebe Boga hvalimo“. Svoj đakonski praktikum fra Nikola će obnašati u Župi Gospe od Zdravlja u Splitu.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi