Vijesti - Četvrti dan Franjevačkih pučkih misija u Postirima u znaku euharistije

 

Četvrti dan Franjevačkih pučkih misija u Postirima u znaku euharistije

Četvrti dan Franjevačkih pučkih misija u Postirima u znaku euharistije Autor: ika
Objavljeno: 06. 03. 2020 - 14:39

Tema “Euharistija” bila je u središtu razmišljanja četvrtoga dana Franjevačkih pučkih misija, 5. ožujka, koje se održavaju u Župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na otoku Braču. Prigodni nagovor vjernicima u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja održao je voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić iz Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

U uvodu u razmišljanje o euharistiji i njezinoj važnosti za kršćanski život, fra Ivan uputio je na Isusove riječi iz Lukina evanđelja „Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama”. Naglasio je da je euharistija središte kršćanskoga života. „Euharistija je prije svega zahvaljivanje. Ona je poziv da se blagujući Isusa preobrazimo u Njega. Pozvani smo preobražavati se u Isusa Krista kojim se hranimo. I zato ne možemo živjeti bez euharistije”, istaknuo je voditelj Franjevačkih pučkih misija. 

„Crkva ne može živjeti bez euharistije. Crkva u ovom sakramentu pronalazi puninu svoga poslanja, puninu onoga što Bog daruje svome narodu. Nahraniti se Isusom Kristom znači postati jedno s Njime. Upravo se u Euharistiji ostvaruje ‘Emanuel: Bog s nama’. Po euharistiji postajemo ‘jedno srce i jedna duša’. Euharistija je događaj neba i zemlje, istaknuo je u svom nagovoru franjevac Matić.

Govoreći o slavlju euharistije, ukazao je na važnost zajedništva. „Zajedništvo je znak živoga Boga i Njegove prisutnosti. Zato smo pozvani u bratu i sestri s kojima slavimo euharistiju prepoznati Krista koji nas okuplja. Zajedništvo je prvi znak da je Gospodin s nama. Zajedništvo nas potiče i na razmišljanje kako slavimo euharistiju, istaknuo je, uz ostalo, franjevac. Osim zajedništva, naglasio je i ulogu svećenika u slavlju euharistije, koji je, kako je rekao, „po svome posvećenju u službi narodu i po čijim se rukama događa pretvorba, najveće otajstvo naše vjere”. 

Fra Ivan u nagovoru je ukazao i na navještaj Božje riječi u euharistijskom slavlju. „U euharistiji znak Isusove prisutnosti je i Njegova riječ. U prvom dijelu euharistijskoga slavlja, u Službi riječi, Gospodin nam govori, slušamo Božju riječ. Nije to bilo čija riječ. U euharistiji nam Bog progovara. To je Božja riječ za nas danas. Ta je Božja riječ toliko snažna da može mijenjati ljudski život. Ona dolazi k nama da bi nas osnažila i okrijepila, istaknuo je o. Matić, primjetivši kako vjernici mnogo puta nisu pažljivi u slušanju Božje riječi. Naveo je i primjer sv. Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkog Reda, kojega je, prema riječima o. Matića, upravo Božja riječ promijenila kada se, slušajući evanđeoski navještaj o poslanju apostola u crkvi Gospe od Anđela u blizini Asiza, odlučio na apostolski način života. Na kraju je govorio o pretvorbi kao četvrtom znaku euharistijskoga slavlja. „Sve u nama treba se pokloniti Bogu”, poručio je o. Matić.

Euharistijsko slavlje četvrtoga dana Franjevačkih pučkih misija predvodio je fra Mate Bašić, član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, na službi u samostanu Sv. Franje Asiškoga na zagrebačkom Kaptolu. U homiliji je govorio također o otajstvu euharistije, rekavši da je ona Isusov spomen. „Euharistija je najveće otajstvo koje se čovjeku nudi. Euharistija je najveće otajstvo svemira, svega vidljivoga i nevidljivoga. Ona je i stvarnost, ona je hrana i život”, poručio je o. Bašić. Istaknuo je da je euharistija izvor i vrhunac cjelokupnoga kršćanskog života, napomenuvši pri tom da je među današnjim vjernicima sakramentalnost i pristup euharistiji u krizi. Mnogi, kako je rekao, dolaze na euharistiju zbog svećenika, propovijedi, crkve ili zbora, pa ostaje pitanje motiva dolaska na euharistijsko slavlje. „Euharistija je otajstvo koje ljudski um ne može pojmiti. Euharistija je događaj kada se čitav svemir trese, kada drhti nebo i zemlja. Euharistija je snaga po kojoj smo spašeni, ona je i ljubav koja nas pokreće”, poručio je o. Bašić.

Uz voditelja Matića, u Franjevačkim pučkim misijama u toj bračkoj župi sudjeluju i franjevci o. Bašić i  o. Franjo Vuk te četvorica franjevačkih bogoslova koji se pripremaju za svećeništvo. Franjevačke pučke misije završavaju u nedjelju 8. ožujka zahvalnim misnim slavljem koje će predvoditi hvarski biskup Petar Palić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi