Vijesti - Buduća karmelićanka kod nadbiskupa Barišića

 

Buduća karmelićanka kod nadbiskupa Barišića

Objavljeno: 12. 03. 2014 - 09:51

Mlada Splićanka Estera Mladineo koja na svetkovinu sv. Josipa stupa u Terezijanski Karmel u Avili, susrela se sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem u utorak 12. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Estera potječe iz brojne obitelji, dvije su joj sestre karmelićanke u Ávili, a dva brata svećenici. Tako ona kao četvrta Splićanka i Hrvatica nakon Edite Majić ulazi u Karmel sv. Josipa koji je 1562. godine utemeljila sv. Terezija Avilska.

Kao i njezine dvije sestre Mihaela i Gabriela, željela je i Estera prije odlaska u samostan zamoliti blagoslov svoga nadbiskupa. U srdačnom i ugodnom razgovoru, Estera je iznijela svoje poglede i stavove o životu i svijetu te ispričala dojmove s prošlotjednoga susreta s papom Franjom nakon jutarnje mise u Domu Svete Marte u Vatikanu. Budući da je Estera bila uspješna studentica II. godine filozofije na splitskom Sveučilištu, dotakli su se i pitanja kako su njezini kolege i kolegice studenti i profesori reagirali na njezinu odluku o stupanju u strogi klauzurni red. Odluka je odjeknula kao "pozitivna provokacija", rekla je Estera, a reakcije su bile i ljudske i vjerničke, i emotivne i pune čuđenja. Rekla je da će se u molitvama rado sjetiti i svoga fakulteta i akademske zajednice grada Splita. Inače, Estera je treća studentica Sveučilišta u Splitu koja ulazi u klauzurni red.

Nadbiskup Barišić istaknuo je da se sa s. Editom, s. Mihaelom i s. Gabrielom ne ponosi samo Splitsko-makarska nadbiskupija nego i cijela Crkva u Hrvata. Sa željom da im prenese najsrdačnije pozdrave, izrazio je duboku zahvalnost za njihove svakodnevne molitve: "Njihovu prisutnost i djelovanje prepoznajem i osjećam kako u osobnom tako i u životu naše mjesne Crkve. Osjećam se njihovim dužnikom". Nadbiskup je Esteri darovao pobudnicu pape Franje Evangelii gaudium, s posvetom da bude "radosni znak Evanđelja među svojim rođenim sestrama kao i među duhovnim u Avili". Obećao je također da će posjetiti "naše časne i ponosne djevojke u Avili" još prije velike proslave 500. obljetnice rođenja sv. Terezije, kada se očekuje dolazak pape Franje. Na kraju susreta udijelio je Esteri blagoslov za sretan put do Avile gdje započinje kontemplativno putovanje u karizmi sv. Terezije Avilske. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi