Vijesti - Božićni susret redovnica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

 

Božićni susret redovnica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

Božićni susret redovnica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno: 20. 12. 2016 - 23:17

Po uzoru na Mariju nastavljamo graditi svoj život na čvrstom pouzdanju u Božje obećanje

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u utorak, 20. prosinca 2016. godine u Nadbiskupskom dvoru s časnim sestrama, vrhovnim, provincijalnim i kućnim poglavaricama Ustanova posvećenog života, Družbi apostolskog života i Svjetovnih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije.

Prigodnu riječ u ime redovnica uputila je s. Terezija Šarčević, poglavarica Družbe sestara Kraljice svijeta. Zahvaljujući Kardinalu za očinsku i pastirsku brigu, za odvojeno i darovano vrijeme, napose u Godini posvećenog života, s. Terezija istaknula je kako još odzvanjaju Kardinalove riječi prigodom zatvaranja Godine milosrđa da Božji čovjek treba biti u trajnom odabiru i opredjeljenju za dobro.

Redovnice su se uvijek, nastavila je, svojim djelima borile za izgradnju takvog svijeta: ljubavi, milosrđa, prihvaćanja svih. Osvrnula se i na tek započetu Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije, napominjući da i redovnice Zagrebačke nadbiskupije žele kroz Sinodu hoditi otvorena srca, prepoznavati Božje darove i njegov poziv.

Po uzoru na Mariju nastavljamo graditi svoj život na čvrstom pouzdanju u Božje obećanje da će uvijek biti s nama – rekla je s. Terezija, zaključivši da i redovnice, baš poput Marije, govore: „Evo službenica Gospodnjih, spremnih prihvatiti s Vama, oče kardinale, hod u novosti života kroz Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije, nastojeći biti nositeljice Riječi Božje, kako bi se u nama i po nama proslavio Bog, te tako ispuniti poslanje koje nam je povjereno po našim karizmama.“

Kardinal je na početku svog obraćanja pozdravio nazočne redovnice, ali je poseban pozdrav uputio onim redovnicama koje zbog svoje starosti ili bolesti nisu mogle prisustvovati današnjem božićnom čestitanju. Imajmo na srcu stare i bolesne, one koji su se istrošili radeći kroz život. Budimo im blizu i budimo strpljivi s njima kako bi to razdoblje starosti proživjeli što je moguće radosnije i mirnije – kazao je Kardinal.

Podsjetio je da mi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, iz Godine posvećenog života i Godine milosrđa, ulazimo u godinu Sinode te da je to poseban milosni pohod. Upravo se ta otvorenost, pouzdanje i posebna nazočnost Duha Svetoga osjetila i pri otvaranju Sinode i pri Prvom zasjedanju. Što je zapravo Sinoda – upitao je Kardinal, te istaknuo kako mi u zagrebačkoj Crkvi želimo sebi posvijestiti što to znači biti član Crkve, ali i kakav član Crkve trebam biti u ovom vremenu.

Kad se susrećemo u Crkvi, nastavio je Kardinal, onda vidimo koliko je to neizmjerno bogatstvo unutar naše crkve, bogatstvo poziva, rada i djelovanja. Mi smo ovdje jer smo Božji dar i potrebno je to još više posvijestiti da bismo mogli još bolje činiti ono na što nas Bog poziva – naglasio je Kardinal, zaključivši pozivom redovnicama da u svojim zajednicama često usmjeruju molitvu prema blaženom Alojziju Stepincu jer je on naša snaga.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi