Vijesti - Blagdan sv. Vinka Paulskog u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci

 

Blagdan sv. Vinka Paulskog u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci

Blagdan sv. Vinka Paulskog u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci Objavljeno: 27. 09. 2014 - 18:45

Blagdan sv. Vinka Pulskog 27. rujna u kapeli Svetog Josipa u samostanu sestara milosrdnica u Rijeci okupio je brojne članove ustanova, udruga i zajednica koji se nadahnjuju njegovom karizmom. "Karizmu sestara milosrdnica najbolje izražavaju riječi sv. Vinka: Nas je Bog izabrao kao oruđe svoje neizmjerne i očinske ljubavi koja se želi nastaniti i proširiti u dušama. Naš je poziv da zapalimo srca ljudi da čine što je Sin Božji činio", rekla je s. Danijela Sinčić, provincijalna glavarica uvodeći u misno slavlje koje je predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan.

S. Danijela objasnila je kako je briga za bolesne i siromašne prvi prepoznatljiv znak djelovanja sestara milosrdnica u Rijeci u koju su došle 1858. godine. To poslanje vrše i danas, a pored bolesnih i siromašnih sestre brinu i za najmlađe u vrtiću. "Naš je poziv svjedočiti da je Bog velik, da je njegovo milosrđe beskrajno, da nas Njegova ljubav sili na nove izazove, na nove pothvate u današnjem društvu. Budimo neustrašivi borci za pravdu i opće dobro kako bi se Vinkovo djelo širilo u onim okvirima i potrebama u kojima to vrijeme nalaže", zaključila je provincijalna glavarica.

Biskup Milovan istaknuo je kako se promocija Boga događa u svecima te pored primjera sv. Vinka podsjetio i na životno svjedočanstvo bl. Majke Terezije i bl. Miroslava Bulešića. "Oni su primjeri koje nastojimo slijediti. Svjesni smo da to ne možemo u potpunosti, ali na nama je da ih imamo kao uzore i pokušamo im biti što sličniji. Oni nam upućuju poziv da damo svoj udio u naviještanju evanđelja, da budemo širitelji zajedništva među ljudima, a to ćemo moći autentičnim življenjem vjere." Biskup je podsjetio kako se kršćanska ljubav, Caritas, ne svodi na puki humanizam. Ona je osvijetljena evanđeljem i nudi dublji smisao.

O bogatstvu Vinkovske obitelji svjedoče udruge ili zajednice koje se okupljaju u samostanu i koje su animirale pojedine dane trodnevnice: Udruga svetog Vinka Paulskog, Molitva i Riječ - hagioterapija, Klub "Nada", Udruga katoličkih medicinskih sestara i tehničara, zatim korisnici Kuće utočišta, Marijanska Vinkovska mladež te djeca, roditelji i djelatnici Dječjeg vrtića "Zvjezdica mira". Tijekom euharistijskog slavlja trećeg dana trodnevnice u kandidaturu sestara milosrdnica u Rijeci ušle su djevojke Ivana Šain i Nina Krapić. Tom su prilikom pred okupljenom zajednicom izrekle svoje prvo "da" Isusu Kristu. Na misnom slavlju sudjelovali su i osoblje i štićenici Caritasova Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sveta Ana" i Centra za odgoj i obrazovanje, u kojima djeluju sestre milosrdnice. Mise trodnevnice predvodio je vlč. Josip Kolega. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra započinju u utorak, 2. ožujka 2021. godine u 15.00 sati.

Korizmena duhovna obnova

U nedjelju, 21. ožujka 2021. u Crkvi sv. Antuna - Sv. Duh 31 u 15.30 sati.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi