Vijesti - Blagdan sv. Benedikta proslavljen u opatiji svetih Kuzme i Damjana na Ćokovcu

 

Blagdan sv. Benedikta proslavljen u opatiji svetih Kuzme i Damjana na Ćokovcu

Objavljeno: 11. 07. 2013 - 13:33

Šestorica benediktinaca (zavjetovane braće i jedan postulant) jedine hrvatske muške benediktinske opatije svetih Kuzme i Damjana na Ćokovcu ponad Tkona na otoku Pašmanu, svečano su s mnoštvom vjernika Tkona i okolice koji na bogoslužja dolaze u njihovu samostansku crkvu, 11. srpnja proslavili blagdan sv. Benedikta iz Nursije, svetog utemeljitelja Reda i zaštitnika Europe. Svečano dopodnevno euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi predvodio je ovogodišnji mladomisnik don Damir Šehić. Koncelebriralo je petnaestak benediktinaca i franjevaca iz obližnjega pašmanskog samostana na Kraju te svećenika s cijelog otoka Pašmana, Zadra i okolice.

Po dugom benediktinskom običaju svake godine homilija svečane mise posvećena je drugoj benediktinskoj temi. Ove godine bila je posvećena susretu s Bogom u samoći. I u ovogodišnjoj je proslavi svetog utemeljitelja sudjelovalo tridesetak oblata, članova benediktinskoga Svjetovnog reda, koji su u samostan došli na godišnji susret sa zavjetovanom braćom na uočnicu blagdana, 10. srpnja, iz župe, okolice te iz Zagreba. Na "vigiliju" blagdana, monasi i oblati zajedno su molili i pjevali svečanu Večernju iz benediktinskoga Božanskog časoslova, sudjelovali u bdjenju u samostanskoj crkvi, a na blagdan i zajedno molili svečanu pjevanu Jutarnju. Svečanom ozračju pridonijelo je i pučko pjevanje iz više stotina vjerničkih grla, jer malobrojna benediktinska opatija nema svoga crkvenog zbora. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi