Vijesti - Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštru Ivaniću

 

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštru Ivaniću

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštru Ivaniću Objavljeno: 01. 10. 2016 - 21:50

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštru Ivaniću, svečano je proslavljen 1. listopada u samostanskoj kapeli karmelićanki. Misno slavlje predvodio je karmelićan o. Jakov Kuharić iz samostana Sv. Ilije u Buškom Blatu u koncelebraciji s Ivicom Šimunovićem, župnim vikarom iz Ivanić Grada, te fra Danijelom Maljurom, župnim vikarom iz kloštarske župe, dok je fra Gordan Propadalo iz franjevačkoga samostana u Klanjcu prije i tijekom mise dijelio sakrament ispovijedi vjernicima koji su i ovaj dan željeli zadobiti milost potpunoga jubilejskoga oprosta.

Upravo u ovoj Svetoj godini milosrđa naročito je aktualizirana i duhovna oporuka sv. Terezije iz Lisieuxa koja je u svom tzv. Malom putu uvijek isticala milosrđe kao najizrazitije obilježje Božjega bića. U homiliji o. Jakov Kuharić govorio je o duhovnoj ostavštini Male Terezije koja svom osobnom imenu pridijeva i ono redovničko u kojem su združena i dva misterija Isusova života: utjelovljenje i otkupljenje. Maleno lice Djeteta Isusa koje je u božićnom vremenu tako milo i privlačno svim ljudima, čak i nevjernicima, u času otkupljenja na Križu blista neshvatljivom ljubavlju koja se u smrtnoj agoniji predaje do kraja Očevoj volji. Upravo ova dva imena postaju i program Terezijina života. Od djetinjstva u kojem je bila okružena ogromnom ljubavlju i pažnjom svoje obitelji Terezija je uzrasla sve do prinosa vlastitoga života kao žrtve-paljenice za spas duša. Terezijin put nije bio lišen niti trenutaka tame, baš kako se to na vjerničkom putu ponekad mnogima događa, no posljednje njene riječi izrečene na samrti "Isuse, ljubim te!" otkrivaju potpuno predanje duše svom Zaručniku. U samo 24 godine svoga zemaljskoga života sv. Terezija je postala Ljubav u srcu Crkve pa i nas danas poziva da živimo milosrdnu ljubav u najsitnijim stvarima svakodnevnog života. 

Na kraju mise o. Jakov je posebno čestitao imendan sestri Tereziji iz kloštarskoga Karmela dok je svim karmelićankama poželio sretan i blagoslovljen blagdan njihove zaštitnice. Uslijedio je tradicionalni blagoslov ruža koje je vjeroučiteljica Lukrecija Špoljar podijelila okupljenim vjernicima. Župljani Kloštra Ivanića, hodočasnici i prijatelji Karmela i sv. Terezije od Djeteta Isusa u tom su daru karmelićanki srcem i dušom primili zagovorne molitve sv. Male Terezije i njeno obećanje da će s Neba uvijek bacati latice ruža na one koji Boga traže.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi