Vijesti - Proslavljen blagdan Marije – Kraljice svijeta

 

Proslavljen blagdan Marije – Kraljice svijeta

Proslavljen blagdan Marije – Kraljice svijeta Autor: s. Marina Lukač
Objavljeno: 22. 08. 2020 - 17:01

Blagdan Marije, nebeske Majke i zaštitnice, Kraljice svijeta, proslavljen je u Družbi sestara Kraljice svijeta euharistijskim slavljem 22. kolovoza u 11.00 sati. Iako je planirana veća proslava zbog sestara jubilarki, trenutna situacija u uvjetima pandemije koronavirusa, odredila je manji skup. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni poglavar kapucinske provincije, fra Jure Šarčević, OFMCap.

U propovijedi je fra Jure rekao: „Današnji čovjek uvjetovan situacijom koronavirusa i potresa doveden je do toga da se pita: 'Gdje je Bog?' Kažnjava li nas svim tim događanjima? Ne, to kod Boga nije tako jer Bog može samo ljubiti, a ne kažnjavati. Mi trebamo otkriti Boga, Njegovu ljubav. Ovaj blagdan nam pomaže da obnovimo svoju vjeru u Božju brigu za nas i ljubav kojom nas neizmjerno ljubi."
Blagdan Marije Kraljice svijeta novijeg je datuma. Uveo ga je papa Pio XII 1954. godine. Najprije je slavljen 30. svibnja, a zatim je premješten na 22. kolovoza, tj. tjedan dana nakon Marijina uznesenja na nebo. Sva Marijina veličina proizlazi iz njezine povezanosti s Isusom na zemlji zato je važno da je Ona s Njim proslavljena u nebu. Kako je bila suobličena Isusu na zemlji tako je i na nebu. Iz toga proizlazi da se i mi trebamo suobličiti s Isusom po svojim zavjetima ovdje na zemlji te u konačnici u nebu. Marijina veličina proizlazi i iz njezina Majčinstva – jer je Majka Božja, Bogorodica. Nama ovaj blagdan pomaže da shvatimo da mi možemo biti duhovne majke Riječi Božjoj koja se po nama treba utjeloviti – roditi u srcu svakoga čovjeka. Spominjući riječ 'kraljevstvo' najprije pomislimo na naše zemaljske kraljeve i kraljice, međutim kod Marije nije tako, Njezino kraljevanje proizlazi iz Isusova. Kada je Isus nazvani Kraljem? Pilat mu piše na križu krivicu – Isus Nazarećanin kralj židovski. Isus je Kralj u trenutku iskazivanja najveće ljubavi – kada daje svoj život za nas na križu. Također je Kralj kada pere noge učenicima kod Posljednje večere. „Kao što sam ja učinio vama tako i vi činite jedni drugima…“ Tako je i Marija slična Isusu po služenju drugima. Mi smo obdareni posebnim redovničkim pozivom kako bi svoj život posvetili službi drugima, u čemu nam je Marija savršeni uzor!
Sestra Terezija zahvalila je fra Juri, čestitala sestrama jubilej i potaknula sve na pouzdanje u Boga te zamolila zagovor naše nebeske zaštitnice, Marije Kraljice svijeta.
Sestra Mihaela Hajder obnovila je na godinu dana svoje redovničke zavjete. Sestre su s fra Jurom i fra Krstom nastavile druženje kod zajedničkog objeda.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi