Vijesti - Blagdan Majke Milosti kod varaždinskih uršulinki

 

Blagdan Majke Milosti kod varaždinskih uršulinki

Blagdan Majke Milosti kod varaždinskih uršulinki Autor: ika
Objavljeno: 08. 05. 2018 - 10:12

Na blagdan Blažene Djevice Marije Posrednice svih milosti, koji se osobito svečano slavi u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu, u utorak 8. svibnja, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je euharistijsko slavlje. Uz biskupa Mrzljaka, između ostalih, suslavio je i preč. Franjo Biškup, duhovnik sestara uršulinki. Zatim, preč. Stjepan Najman, dekan istočnovaraždinskog dekanata, kao i gvardijani franjevačkih samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić, ofm i fra Mijo Šarčević, ofmCap.

Bila je to prigoda kada su djeca prvih razreda Katoličke škole "Sv. Uršula" svojim majkama uputili čestitku povodom Majčinog dana.

U homiliji biskup Mrzljak je najprije na, djeci razumljiv način, pokušao približiti osobu Blažene Djevice Marije te naglasiti važnost molitve Mariji koja za nas posreduje kod svoga sina Isusa. No ona je i naša zajednička majka. Rekao je nadalje biskup i kako u ovovm vazmenom vremenu liturgijske godine u kojem se nalazimo, kroz Božju riječ koju Crkva pred nas stavlja u liturgiji, razmišljamo o tome kako se rodila prva zajednica vjernika koju nazivamo Crkva. Možemo primijetiti da je nastala u zajedničkoj molitvi, u zajedništvu u kojem je bila prisutna i sama Djevica Marija, rekao je varaždinski biskup i istaknuo koliko je važno da se vjernička zajednica okuplja na molitvu.

Podsjećajući kako je istoga dana u Krašiću sudjelovao na proslavi 120. obljetnice rođenja blaženoga kardinala Stepinca te za tu prigodu iščitavao njegova pisma iz sužanjstva, naišao je i na pismo koje je Stepinac napisao i poslao sestrama uršulinkama u Varaždin. Biskup ga je pročitao u cijelosti, a u pismu između ostaloga stoji Stepinčeva zahvala sestrama za molitve prikazane za njega kao i poticaj sestrama da mole za progonitelje Crkve.

''Kako bih inače mogao izdržati ovu sotonsku mržnju, kojom me već više od 10 godina progone neprijatelji Crkve Božje? Njihov se bijes nije ni najmanje stišao do sada i mogao bi se čak pojačati, ali ne zaboravimo ni mi da je uskrsnuće Gospodnje polog njegovih golemih muka. Da uskrsne čovječanstvo i naš narod iz groba grijeha potrebne su žrtve i patnje. No kako je rekao blagousnuli papa pio XI jednom zgodom: budimo sretni što živimo u ovakvim vremenima kada se može barem nešto doprinijeti za proslavu Krista Gospodina posebnim patnjama i borbama... Čuo sam da ste i vi dosta prepatile. Što bih vam drugo rekao nego ono što je sam Gospodin Isus rekao apostolima Radujte se i veselite se jer je plaća vaša velika na nebu... Ustrajte i dalje u molitvi. Ne sumnjam da će iz ovih patnja niknuti novi rod za slavu božju a vjerujem da će i vaš starodrevni uršulinski red imati obilatije polje rada u našoj dragoj domovini više nego ikada do sada'', stoji između ostalog u Stepinčevu pismu varaždinskim uršulinkama koje je biskup pročitao. 

Biskup Mrzljak primijetio je i kako je, u vrijeme kad su škole bile zabranjene, Stepinac, baš kao prorok, znao da će se Ime Isusovo proslaviti preko škola sestara uršulinki i reda koji će procvasti.

Vjerujemo i nadamo se da će se i to dogoditi i zato mi je drago da ovo pismo na ovaj Marijin blagdan mogu ovdje pročitati i naglasiti kako je blaženi Alozije vjerovao u moć ustrajne molitve, ali i trpljenja i patnje, i zato trebamo svi zajedno ustrajati u molitvi, i ustrajati moliti Marijin zagovor da nam pomogne, i u školi koju su sestre započele i nadamo se da će i dalje škola napredovati. Ali isto tako da će biti i onih djevojaka koje će se odlučiti da bi postale redovnice, rekao bih i učiteljice i odgojiteljice mnoge djece. Neka nam svima pomogne zagovor bl. Alojzija i Blažene Djevice Marije, zaključio je biskup Mrzljak.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi