Vijesti - Blagdan bl. Augustina Kažotića svečano proslavljen na zagrebačkoj Peščenici

 

Blagdan bl. Augustina Kažotića svečano proslavljen na zagrebačkoj Peščenici

Blagdan bl. Augustina Kažotića svečano proslavljen na zagrebačkoj Peščenici Autor: Tanja Baran
Objavljeno: 03. 08. 2017 - 23:50

„Ponudimo svijetu vjeru po primjeru bl. Augustina Kažotića!“

Blagdan najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca bl. Augustina Kažotića svečano je proslavljen na blaženikov blagdan u četvrtak 3. kolovoza u njemu posvećenoj župi na zagrebačkoj Peščenici koju vode oci dominikanci. Misno je slavlje predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u suslavlju s petnaestak dominikanaca i svećenika prijatelja koje je predvodio dominikanski provincijal o. Slavko Slišković.

Na početku mise kardinal je izrazio želju da Kažotić što prije postane proglašeni svetac Katoličke Crkve te je izrazio žaljenje što vjernici preslabo nasljeduju svoje svece i potaknuo da se po primjeru svetaca živi i da se na njima nadahnjuje.

U propovijedi je kardinal podsjetio na ključne trenutke Kažotićeva života u Trogiru, Zagrebu i Luceri te na njegovo neumorno djelovanje u društvu, među ljudima i za ljude pa je, osvrćući se na primjer blaženikova života, istaknuo da je Katolička Crkva moralna vertikala društva, da se kršćani moraju društveno angažirati, da ih na to potiče evanđelje i da u društvo vjernici moraju unositi moralna uvjerenja i stajališta. „Kažotić je činio za društvo, za druge, a u današnjim je društveno-političkim odnosima moderno napadati drugoga, a nevažno je što će taj napadač sam učiniti za dobro“ – naglasio je kardinal i izrekao nekoliko uputa kako bi kršćani danas trebali djelovati u svijetu, posebno u politici. Najprije je poručio da se u politici vlastiti interes treba vezati s općim interesom i da osobni interes ne smije biti ispred rada za opće dobro. Zatim je poticao na težnju za vlašću, ali da se sebe stavlja u službu istine, pravde i ljubavi. Ako čovjek ne radi tako, onda mu je posao destruktivan, zato je važno čovjeka odgajati za odgovornost. „Govore nam da smo u Europi svi jednaki, no nismo. Znamo svi onu: Tko jači, taj kvači! Onaj tko ima više novca, vlada. Tako je to jer se kršćanstvo u Europi svelo na margine, a ako se Boga istjera, čovjek će biti izgubljen“, zaključio je kardinal i dodao da je prevažno  odgajati savjest i poštivati savjest drugoga. Kao uputu je izdvojio i to da se na neprijatelja treba gledati kao na mogućega brata, prijatelja, da treba rušiti predrasude. Naglasio je da je potrebno odupirati se iskušenju graničnoga morala jer da se po njemu urušava društvo. „Donositi zakone po kojima se ima pravo abortirati nerođeno ili eutanazirati starca da ne smeta nije po Božjem promislu, a važno je uvijek misliti da je Božji zakon iznad ruku u parlamentu“, rekao je kardinal i poučio da čovjek mora stajati iza svojih riječi i da ne smije obećavati ono što ne može ispuniti. Propovjednik je zatim istaknuo da političari trebaju biti prijatelji medijima, ali da kao konzumenti prema medijima trebaju biti kritični. „Medije treba poštivati, ali od njih treba tražiti odgovornost. Upućeni smo na suradnju s njima jer su i Crkva i mediji na istom putu, putu naviještanja istine“, poručio je kardinal. Podsjetio je i na to kako je važno biti vjeran načelima, kako valja težiti materijalnim dobrima i kako treba gajiti pozitivu. „Nakon dnevnika koje gledamo u današnjem vremenu svi možemo poći psihijatru. Toliko nam se negativnoga prikazuje u javnom prostoru da se čovjeka zapita ima li u ovom svijetu išta dobro“, rekao je kardinal i predložio uspješno spajanje vjere, kulture i života po primjeru Augustina Kažotića. „Volio bih da kao što je činio Kažotić, činimo i mi, da svijetu ponudimo vjeru u svjetlu primjera bl. Kažotića“, zaključio je kardinal.

Na početku mise kardinal Puljić blagoslovio je novu sliku bl. Augustina Kažotića, rad poznatoga slikara hiperrealista Zorana Homena iz Križevaca. U tehnici ulja na platnu, dimenzija 1.50 x 1.00, prikazan je Kažotić u svojoj zreloj dobi i kao biskup i kao dominikanac okružen gotičkim motivima i sa zagrebačkom katedralom kao ključnim simbolom njegova djelovanja u pozadini. Na kraju je mise kardinal Puljić pred kipom bl. Kažotića u crkvi izmolio molitvu za Kažotićevo proglašenje svetim.

Uvodno je kardinala i sve okupljene pozdravio i zahvalne riječi na kraju mise posebice vjernicima koji materijalno i duhovno pomažu rad samostanske i župne dominikanske zajednice na Peščenici izrekao župnik župe bl. Augustina Kažotića o. Marko Bijelić. Na misnome je slavlju, uz brojne okupljene vjernike, sudjelovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Tome je završnom slavlju prethodila devetodnevna duhovna priprava koju su vodili oci dominikanci, članovi samostanske zajednice bl. Augustina Kažotića na Peščenici. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi