Vijesti - Beatificirani kardinal Wyszyński i Majka Czacka

 

Beatificirani kardinal Wyszyński i Majka Czacka

Beatificirani kardinal Wyszyński i Majka Czacka Autor: ika
Objavljeno: 12. 09. 2021 - 23:53

Prefekt Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinal Marcello Semeraro predslavio je u nedjelju 12. rujna 2021. u Varšavi misu tijekom koje je proglasio kardinala Stefana Wyszyńskog i Majka Elizabetu Ružu Czacka blaženima, objavila je Catholic News Agency.

Slavlje je održano u crkvi Božje Providnosti.

Kardinal Semeraro izrazio je hvalu kardinalu Wyszyńskom što je kao primas Poljske pružao otpor komunizmu u ime Crkve, te Majci Czazka, slijepoj redovnici koja je promijenila brigu o osobama s oštećenjima vida, što je pokazala „model služenja“.

Rekao je da je dvoje novih blaženika od poljskog naroda primilo „neprocjenjivo blago vjere i životnost stoljetne tradicije ljubavi prema Bogu“. Zauzvrat su mu ponudili „doživotno uvjerenje u Božje prvenstvo (Soli Deo – Samo Bogu – bilo je biskupsko geslo kardinala Wyszyńskog), i da je on sposoban vratiti čovjek u dostojanstvo“.

„Dali su svjedočanstvo življenja vjernoga evanđelju, po svaku cijenu. Ostavili su model služenja pojedincu u potrebi, čak i kada o njemu nitko ne brine te se čini da ravnodušnost prevladava“, kazao je kardinal.

Beatifikaciji su prisustvovali i svjedoci čuda koja su se dogodila po zagovoru novih blaženika. Osamnaestogodišnja Karolina Gawrych nosila je relikvijar s moćima bl. Elizabete Ruže po čijem se zagovoru oporavila od teške nesreće. Relikvijar s moćima bl. Stefana nosila je s. Nulla koja je ozdravila od petcentimetarskog tumora u grlu nakon što se njezina redovnička zajednica utekla njegovom zagovoru.

Prigodom beatifikacije obznanjeno je da će se godišnja proslava spomendana kardinala Wyszyńskog slaviti 28. svibnja (dan preminuća), a Majke Czacka 19. svibnja (preminula 15. svibnja).

Misu su suslavila 80 poljskih biskupa, 45 biskupa iz inozemstva i 600 svećenika. Među prisutnim kardinalima bili su apostolski milostinjar Konrad Krajewski, češki kardinal Dominik Duka, varšavski nadbiskup kardinal Kazimierz Nycz i umirovljeni krakowski nadbiskup Stanislaw Dziwisz. Također je sudjelovao i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sudjelovalo je i oko 7 tisuća vjernika.

Beatifikacija je proslavljena u istovremeno kad i završna misa 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti koju je predslavio papa Franjo. Sveti Otac se u nagovoru uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo i na taj događaj.

„Danas, nedaleko odavde, u Varšavi, dvoje je svjedoka evanđelja proglašeno blaženima: kardinal Stefan Wyszyński i Elizabeta Czacka, utemeljiteljica Sestara franjevki Službenica Križa. Dva lika koja su izbliza upoznala križ: poljski primas, uhićen i šikaniran, uvijek je bio hrabar pastir prema Kristovu srcu, glasnik slobode i ljudskoga dostojanstva; sestra Elizabeta, koja je izgubila vid vrlo mlada, cijeli je život posvetila pomaganju slijepima. Neka nas primjer novih blaženika potakne da snagom ljubavi pretvorimo tamu u svjetlo“, poručio je Papa, izvještava CNA.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi