Vijesti - Apostolski nuncij pohodio 44. plenarnu skupštinu HKVRPP-a

 

Apostolski nuncij pohodio 44. plenarnu skupštinu HKVRPP-a

Apostolski nuncij pohodio 44. plenarnu skupštinu HKVRPP-a Objavljeno: 23. 11. 2012 - 13:17

Dugog dana zasjedanja redovničke poglavare i poglavarice pohodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico. Nunciju je riječi dobrodošlice uputio predsjednik Konferencije, o. Viko Mamić zahvalivši mu se na brizi za redovništvo u Hrvatskoj koju je već u više navrata pokazao. Nuncij je na početku susreta rekao da je jako želio sudjelovati na ovome susretu. "Sretan sam da mogu biti ovdje s vama. Ovaj susret mi pomaže upoznati redovnički život u Hrvatskoj. Ne samo Sveta Stolica, nego i ja osobno s posebnom nadom gledamo na Vas. Držim da je ovaj susret jako važan za Crkvu u Hrvatskoj, da je brojni redovnički doprinos Crkvi jako značajan", istaknuo je nuncij. 

U nastavku je nuncij govorio o nastojanju apostolske nuncijature na čuvanju, obnovi i oživotvorenju dubokog odnosa Hrvatskog naroda i Svete stolice. O nastojanju da se stvori jedna "simfonija Crkve u Hrvatskoj i služanja Crkvi". Nadbiskup se u govoru i razgovoru s redovnicima i redovnicama osvrnuo na više aktualnih pitanja društva i Crkve u Hrvatskoj naglašavajući uvijek potrebu da se slučajevi raspravljaju korak po korak u otvorenosti istini. Nuncij je naglasio negativnu ulogu određenih medije koji su, posebno u slučaju Dajle, isticali navodne nacionalne interese Hrvatske i Vatikana što svakako nije slučaj niti treba biti. Izloživši redovnicima i redovnicama cijelu povijest i pozadinu Dajle i aktualnog pitanja ispovjedne tajne, nuncij je pozvao redovnike i redovnice da "zasuču rukave u obavljanju zadataka Crkve, dok imaju vremena i pouzdanje vjernika". Osvrćući se na svoj rad u Poljskoj i Bosni i Hercegovini, nuncij je istaknuo kako Crkva u tim postkomunističkim zemljama ima slične probleme. Tim crkvama je zajednički naglašeni klerikalizam koji je negativni ostatak preživljavanja Crkve u komunizmu. "Teško je živjeti ovu fazu transformacije. Teško je živjeti II. Vatikanski koncil. Zato Crkva traži implementaciju II. Vatikanskog koncila u ove krajeve, jer je sigurno da danas ne možemo doživljavati redovništvo kao prije 20 godina. Danas redovi žele biti prisutni posvuda. To je jedna vrsta revolucije. Duh Sveti sigurno daje svima, a ne samo nekima – to je duh II. Vatikanskog koncila." Nuncij je podsjetio redovnike i redovnice da uživaju veliko povjerenje u narodu, pozvao ih je na strpljivost, osluškivanje Duha Svetoga i obvezu svakoga od njih za darovane talente. "Neka vaši susreti budu konkretni, dijelite iskustva i probleme. Neka tako Crkva bude uistinu živo zajedništvo u svemu. Ne bučite protiv institucija, nego razvijajte suradnju i dajte tom procesu vremena", rekao je nuncij dodajući da će "Sveta Stolica učiniti sve za istinu, a od vas se traži da učinite to isto s vaše strane."

Redovnici i redovnice su u razgovoru ponovili želju da redovništvo preko predstavnika bude aktivnije uključeno u rad i život biskupija i Biskupske konferencije nego li je to sada slučaj, zatim su podsjetili na zakočenost procesa povrata oduzete imovine redovničkim zajednicama. Apostolski nuncij je ponovio svoj stav da nije upitno želi li država vratiti te dugove, nego da jednostavno država nema novaca, što je osnovni i ne lako premostivi problem. 
Na kraju razgovora o. Vinko se zahvalio nunciju na otvorenosti u poticanju u aktualnim stvarima Crkve.
 
U 15 sati apostolski nuncij je u zajedništvu redovnika i redovnica predslavio svetu misu u kapeli dvorca Lužnica. 
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi