Vijesti - 80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama

 

80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama

80. obljetnica djelovanja Družbe kćeri Božje ljubavi u Postirama Autor: ika
Objavljeno: 20. 11. 2016 - 00:50

Župa sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču proslavila je u nedjelju 20. studenoga 80. obljetnicu dolaska redovnica Družbe kćeri Božje ljubavi u tu župu Bračkoga dekanata. Njihova dolaska u bračku župu vjernici su se prisjetili na misama na kojima su zahvalili za njihovu višegodišnju prisutnosti i rad u župi te dobro koje su ostavili u župnoj zajednici.

Na misi je pred oltarom Sv. Ivana Krstitelja pjevao dječji zbor kojim je ravnala s. Silvana Jukić. Redovnice te družbe došle su u Postira 1936. godine na poziv tadašnjega župnika Joze Grgičevića. Prve redovnice u postirskoj župi bile su s. Jelislava Šaran i s. Salvatora Schimpach koje su preuzele dječji vrtić, zatim crkveni zbor i uređenje crkvenoga prostora. Treba spomenuti i s. Augustinu Labaš koja se istaknula izradom crkvenoga, odnosno liturgijskoga ruha koje je bilo priznato kao vrijedna umjetnina. 

Za euharistijskoga slavlja koje je u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio višegodišnji postirski svećenik mons. Tonči Jelinčić, mjesni župnik Jure Martinić poručio je da su redovnice u Postirima uključene u pastoralni život župe, brinu se za crkvu, zatim za liturgijsko pjevanje te o starima i nemoćnima u skladu sa svojim prostornim mogućnostima. Osvrnuvši se na evanđeoski ulomak i svetkovinu Krista Kralja, primijetio je kako biti redovnica u današnje vrijeme znači svjedočiti vrijednosti Kraljevstva Božjega. Život posvećen Bogu pokazuje da se isplati živjeti za jednu drugačiju stvarnost. Dok zahvaljujemo Bogu za 80 godina njihove prisutnosti u našoj župi molimo da i dalje iz naše župne zajednice, ali i ostalih u domovini, Bog pozove ženska srca koja će na jedan radikalniji način izgrađivati Božje kraljevstvo na zemlji, poručio je, uz ostalo, župnik okupljenim vjernicima na misi zahvalnici. 

Kroz 80 godina života i djelovanja redovnice su mijenjale nekoliko mjesta za stanovanje. Od 1971. godine žive i djeluju u kući u blizini župne crkve koju su za potrebe redovnica ostavili Štef i Franka Bižaca. Brigom župnika i redovnica te darovima mještana redovnička kuća je prilagođena i uređen prostor za štićenike staračkoga doma o kojima skrbe redovnice. U sklopu redovničke kuće uređena je i kapela Sv. Josipa koju je 1980. godine blagoslovio tadašnji hvarski biskup Celestin Bezmalinović. Ta redovnička kapela bila je djelomično ostvarenje zavjeta mještana iz 1944. godine, a čije je ispunjenje ostvareno podizanjem zavjetne crkve Sv. Josipa na Glavici 2011. godine koju je blagoslovio hvarski biskup Slobodan Štambuk. Prije II. svjetskog rata redovnice su organizirale i vodile tečajeve šivanja i ručnoga rada, a od 1948. godine sve više su bile uključene u pastoralni život župe. Vodile su katehizaciju predškolske i školske djece, pripremale i vodile programe za blagdane i različite prigode, a od uvođenja vjeronauka u škole aktivne i kao vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Vladimira Nazora. U radu s djecom i odraslima posebno se istaknula s. Hosana Hranuelli, rodom iz Postira, koja je u postirskoj župi živjela i djelovala od kraja II. svjetskoga rata do 1985. godine. Vodila je crkveni zbor, a mnogi se sjećaju kako je djecu i mlade pripremala za sudjelovanje u tijelovskoj procesiji i za Gospu Karmelsku koja se u župi slavi kao zavjetna svetkovina. 

Iz postirske župe u tu su redovničku družbu pristupile tri članice: s. Bogoljuba Šantić, s. Hosana Hranuelli i s. Vinka Marović. Danas u redovničkoj kuću Sv. Obitelji žive i djeluju četiri sestre: predstojnica i kuharica s. M. Danimira Juko, umirovljena redovnica s. M. Čedomila Todorić, sakristanka, orguljašica i župna katehistica s. M. Silvana Jukić i s. M. Nevena Pandža, medicinska sestra koja skrbi u domu oko starih i nemoćnih. 

Družbu Kćeri Božje ljubavi utemeljila je 1868. godine Majka Franziska Lechner u Beču. Prema njezinoj želji, redovnice trebaju biti službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi prema karizmi "Ljubav nevidljivoga Boga učiniti vidljivom". To je uostalom prepoznatljivo i po geslu Družbe zapisanom u Konstituciji "Pozvane od Oca, posvećene od Duha Svetoga i poslane od Sina, svojim životom nastojimo Božju ljubav učiniti vidljivom u svijetu".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi