Vijesti - 50. obljetnica djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Kutini

 

50. obljetnica djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Kutini

Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2016 - 22:20

U Kutini je u subotu 29. listopada svečanom misom proslavljena 50. obljetnica djelovanja Zajednice sestara Klanjateljica Krvi Kristove u župi Blažene Djevice Marije Snježne. Misu je točno na dan dolaska sestara u Kutinu (29. listopada 1966. godine) predvodio i propovijedao preč. Dragutin Papić, župnik kutinski.

U molitvi se spomenuo i osam preminulih sestara. Naznačio je neizmjeran prinos i zahvalu sestrama za bogatstvo ostvarenih sadržaja koje je u pola stoljeća dalo njih 48 toj, ali i župama koje su se razvile iz kutinske, posebno Repušnici i Ilovi. Na misi nazočnih 17 sestara izgovorilo je zavjete. Riječi zahvale Kutini koja je prepoznala njihov rad uputila je aktualna poglavarica s. Olivera Šapina. Prije mise prikaz o djelovanju Zajednice dao je kroničar kutinskog života, pa tako i vjerskoga Dragutin Pasarić. Vjernici Kutine, a o čemu govori i sačuvani tekst dobrodošlice vrlo su srdačno dočekali sestre. Prvo sjedište iz 1966. godine, ali i drugo od 1988. godine u kojemu su sestre danas sa samostanom Navještenja Marijina u neposrednoj su blizini crkve. Prve kutinske sestre bile su Vjenceslava Novinc, Kerubina Vergot i Lidija Petrušić. Utemeljenje je ostvareno zaslugom rođenog Kutinčanina mons. Vladimira Stankovića, tada tajnika zagrebačkog nadbiskupa dr. Franje Šepera i kutinskog župnika vlč. Ferde Orlovića. 

Od 1971. godine potporu njihovom djelovanju davao je župnik mons. Željko Slonjšak, a u minulih 12 godina to čini sadašnji župnik preč. Dragutin Papić. Dojmljivo je bilo svjedočenje o prvim počecima koje je iznijela Kutinčanka sestra Klanjateljica Krvi Kristove Mirjam Kuštreba, tada petnaestogodišnjakinja. Svoj zanos pod naslovom Novo u Kutini predstavila je 1967. godine stihovima u Malom koncilu. Iz Kutine u tom duhovnom zvanju su i s. Branislava Garvan i s. Bernardica Kesak. Inače više sestara bile su dragocjene suradnice vjerskog časopisa Ideja (izlazio u Kutini više od dva desetljeća). S demokratskim promjenama život sestara, posebno glazbeni u više oblika postao je i sastavnicom pozornica u gradu i zapaženo obogatio kulturni život Kutine. Sestre danas iznimno dobro surađuju s Družbom Sinova Bezgrješne u zajedničkom promicanju imena i djela Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića. Zlatni jubilej tihog i nadasve plodnog rada danas vezanog i za kateheze u osnovnim i srednjim školama kutinskim sestrama Klanjateljica Krvi Kristove čestitala je njihova regionalna poglavarica s. Anamarija Antolović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi