Vijesti - 50. obljetnica djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Kutini

 

50. obljetnica djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Kutini

Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2016 - 22:20

U Kutini je u subotu 29. listopada svečanom misom proslavljena 50. obljetnica djelovanja Zajednice sestara Klanjateljica Krvi Kristove u župi Blažene Djevice Marije Snježne. Misu je točno na dan dolaska sestara u Kutinu (29. listopada 1966. godine) predvodio i propovijedao preč. Dragutin Papić, župnik kutinski.

U molitvi se spomenuo i osam preminulih sestara. Naznačio je neizmjeran prinos i zahvalu sestrama za bogatstvo ostvarenih sadržaja koje je u pola stoljeća dalo njih 48 toj, ali i župama koje su se razvile iz kutinske, posebno Repušnici i Ilovi. Na misi nazočnih 17 sestara izgovorilo je zavjete. Riječi zahvale Kutini koja je prepoznala njihov rad uputila je aktualna poglavarica s. Olivera Šapina. Prije mise prikaz o djelovanju Zajednice dao je kroničar kutinskog života, pa tako i vjerskoga Dragutin Pasarić. Vjernici Kutine, a o čemu govori i sačuvani tekst dobrodošlice vrlo su srdačno dočekali sestre. Prvo sjedište iz 1966. godine, ali i drugo od 1988. godine u kojemu su sestre danas sa samostanom Navještenja Marijina u neposrednoj su blizini crkve. Prve kutinske sestre bile su Vjenceslava Novinc, Kerubina Vergot i Lidija Petrušić. Utemeljenje je ostvareno zaslugom rođenog Kutinčanina mons. Vladimira Stankovića, tada tajnika zagrebačkog nadbiskupa dr. Franje Šepera i kutinskog župnika vlč. Ferde Orlovića. 

Od 1971. godine potporu njihovom djelovanju davao je župnik mons. Željko Slonjšak, a u minulih 12 godina to čini sadašnji župnik preč. Dragutin Papić. Dojmljivo je bilo svjedočenje o prvim počecima koje je iznijela Kutinčanka sestra Klanjateljica Krvi Kristove Mirjam Kuštreba, tada petnaestogodišnjakinja. Svoj zanos pod naslovom Novo u Kutini predstavila je 1967. godine stihovima u Malom koncilu. Iz Kutine u tom duhovnom zvanju su i s. Branislava Garvan i s. Bernardica Kesak. Inače više sestara bile su dragocjene suradnice vjerskog časopisa Ideja (izlazio u Kutini više od dva desetljeća). S demokratskim promjenama život sestara, posebno glazbeni u više oblika postao je i sastavnicom pozornica u gradu i zapaženo obogatio kulturni život Kutine. Sestre danas iznimno dobro surađuju s Družbom Sinova Bezgrješne u zajedničkom promicanju imena i djela Sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića. Zlatni jubilej tihog i nadasve plodnog rada danas vezanog i za kateheze u osnovnim i srednjim školama kutinskim sestrama Klanjateljica Krvi Kristove čestitala je njihova regionalna poglavarica s. Anamarija Antolović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Korizmena molitva za duhovna zvanja

Subota, 29. veljače 2020. godine u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog, na adresi Kaptol 9 (Opatovina) u Zagrebu

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Korizmena duhovna obnova

29. ožujka 2020. u 15.30 sati kod otaca isusovaca u Palmotićevoj. Voditelj: p. Nikola Stanković

Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans

Linkovi