Vijesti - 44. vijećanje redovničkih odgajatelja

 

44. vijećanje redovničkih odgajatelja

44. vijećanje redovničkih odgajatelja Autor: hkvrpp
Objavljeno: 09. 05. 2015 - 22:53

Posvećeni život: Evanđelje, proroštvo, nada u današnjoj Crkvi

Aktualni izazovi za posvećeni život i redovnički odgoj prema napucima crkvenog učiteljstva bila je tema vodilje 44. vijećanja odgojitelja i odgojiteljica održanog 8. i 9. svibnja u Karmelu sv. Ilije u Zidinama, Buško blato.

Voditeljica povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica, s. Marina Kosina, karmelićanka BSI nakon molitve Trećega časa, pozdravila je fra Juru Šarčevića, provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, i predsjednika HKVRPP-a, goste predavače: prof. dr. sc. fra Antu Vučkovića i don Stjepan Bolkovca, SDB zahvaljujući im što su prihvatili poziv i odvojili vrijeme za ovo Vijećanje. Pozdrav je također uputila svim redovnicama i redovnicima koji su došli na Vijećanje te iskazala radost zbog prisutnosti fra Jure koji s velikom pažnjom i zainteresiranošću prati sva nastojanja redovnika i redovnica u Godini posvećenog života, te svojom blizinom ohrabruje, potiče i pruža podršku.

Nakon s. Marine zahvalu predavačima i sudionicima uputio je fra Jure. Istaknuo je kako je ovo Vijećanje jedan od važnijih događaja tijekom Godine posvećenog života, te kako su s izabranom temom Vijećanja odgojitelji u Godini posvećenog života jer su poput loze sjedinjeni i uče druge sjedinjavati se s Trsom - Isusom. 

Potom je slijedilo predavanje fra Ante Vučkovića. Oba dana moderator Vijećanja bio je fra Željko Cestar, OFMCap, član Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica pri HKVRPP.

U polovici prvog dana susreta fra Ante je izložio temu kreativnosti. Redovnicima je svojstvena kreativnost, jer u Crkvi koja ima dva krila a jedno srce, redovništvo je zasigurno smješteno u središtu srca, to je činjenica o kojoj nam govori povijest ali činjenica koja nas poziva na odgovornost i budnost kako se ne bi udaljili od izvora ili dopustili da on presuši. Ta činjenica nas poziva da uvijek i iznova, danas ponovno, redovnici i redovnice probude u sebi novost, životnost i radost evanđeoskog života koji će se očitovati u velikom bogatstvu, plodnosti i ispunjenosti kreativnog življenja punine poziva Isusovih sljedbenika. 

U drugoj polovici dana nakon fra Antinog razmatranja evanđeoskog odlomka (Lk 2, 41 - 50.) odgojitelji i odgojiteljice podijelili su brojna i dragocjena iskustva odgoja, kojima su se poučljivošću i otvorenošću međusobno obogaćivali a nastali su kao plod zajedničkog rada u skupinama.

Drugi dan Vijećanja don Stjepan Bolkovac predstavio je drugu okružnicu Kongregacije za UPŽ i DAŽ - Istražujte te su odgojitelji i odgojiteljice u radu u skupinama produbljivali i podcrtavali važne stvari u odgoju.

Uz zanimljive i korisne teme, informacije i podijeljena iskustva veliki dar ovoga Vijećanja bila su zajednička euharistijska slavlja. Prvi dan predslavio je fra Ante, a drugi dan fra Željko. Potom molitva Časova koje su pripremale i vodile sestre, euharistijsko klanjanje kojeg su pripremile sestre Sv. Križa. 

“Plodovi susreta, nadamo se, polako će dozrijevati i doći u svoje vrijeme, a u srcima, danas, s ovog susreta nosimo veliku zahvalnost Gospodinu koji svoje darove i ljubav pokazuje i kroz ovo zajedništvo - redovito Vijećanje odgojitelja i odgojiteljica ali uvijek na jedan nov i kreativan način. Vjerujem da su odgojitelji i odgojiteljice napunili svoje riznice novim dragocjenostima te dopustili „Izvoru žive vode“ da u njima čini i oblikuje nov duh. S tim mislima neka je blagoslovljen Gospodin u svima onima koji su bili akteri ovoga Vijećanja bilo kao organizatori, predavači, sudionici.” (s. M. Jelena Krilić, CFM)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi