Vijesti - 350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

 

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo

350. obljetnica dolaska benediktinki u Hvar i Stepinčevo Objavljeno: 10. 02. 2014 - 07:44

Hvarske benediktinke slave 350. obljetnicu dolaska u grad i na otok Hvar 25. lipnja 1664. godine te petnaestu obljetnicu posvete glavnog oltara njihove samostanske crkve u koji su ugrađene moći bl. Alojzija Sstepinca. Proslava je već bila tri dana uoči, kao trodnevnica, i četvrti dan na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca, od 7. do 10. veljače. Završnica proslave bit će 21. ožujka, na blagdan preminuća sv. Benedikta.

Prvog dana trodnevnice u Gradskoj loggi u Hvaru u popodnevnim satima svečano je otvorena izložba fotografija o hrvatskom hodočašću 1937. godine u Isusovu domovinu koje je predvodio kardinal Alojzije Stepinac. Izložbu pod nazivom „ Stepinčevim stazama po Svetoj zemlji" organizirali su Hvarsko-bračko-viška biskupija i Postulatura bl. Alojzija Stepinca uz sponzorstvo Glasa Koncila. Autor izložbe je papinski vitez Svetog groba u Jeruzalemu Claude Grbeša, a likovni postav uredila je Maja Juras. 

U siječnju su benediktinke pozvale svećenike i vjernike svih devetnaest župa Hvarskog dekanata na trodnevno popodnevno razgledavanje fotografija sa spomenutog hodočašća u hvarskoj Loggi, nakon toga na sudjelovanje u euharistijskom slavlju u njihovoj samostanskoj crkvi te potom na razgledavanje izložbe u njihovu samostanskom muzeju gdje su bili izloženi osobni predmeti bl. Alojzija Stepinca i gdje je njihova stalna muzejska postava s izloženim čipkama od agave. 

Prvog dana trodnevnice bili su pozvani svećenici i vjernici Hvara, Brusja, Grablja, Milne, Vrisnika i Vrboske. Drugog dana oni iz Starog Grada, Selaca, Dola, Svirača, Vrbanja i Sv. Nedjelje. Trećeg dana,na blagdan sv. Skolastike, koja je uz svog brata sv. Benedikta utemeljiteljica Reda benediktinki, pozvani su svećenici i vjernici Jelse, Pitava, Zastražišća, Poljica, Sućurja, Gdinja i Bogomolja. 

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 10. veljače u večernjim satima koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima su bili generalni vikar don Stanko Jerčić i hvarski dekan i župnik Vrboske i Vrisnika don Emil Pavišić te hvarski župnik don Mili Plenković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Jelse pod ravnanjem i uz harmonijsku pratnju Slavka Reljića. 

Biskup Štambuk je istaknuo kako je bl. Alojzije Stepinac bio vjeran Bogu, odan Papi i Svetoj Stolici i kršćanski je poštivao svakog čovjeka. 

Na montiranom sudskom procesu osuđen je zato što je bio katolik i Hrvat koji je suosjećao sa svojim narodom i do smrti ostao s njim. Jasno i hrabro je zastupao stajalište o jednakosti i jednakim pravima svih ljudi pred Bogom. Kao sluga savjesti na montiranom suđenju, između ostaloga, rekao je: „ Moja je savjest čista". Oni koji su ga sudili i čuli te njegove riječi smijali su se i rugali mu se. Takvo ponašanje svojstveno je samo Sotoni i njegovim sljedbenicima, rekao je biskup Štambuk koji je sa žalošću napomenuo kako se nitko od onih koji su bl. Alojzija Stepinca nepravedno osudili i prijevremeno u grob ga gurnuli nisu mu se nikada ispričali. Zabrinjavajuće je što to ne čine ni njihovi potomci i sljedbenici, primijetio je. 

U činjenici da su komunisti poslije smrti Alojzija Stepinca zabranili da bude ukopan u župnoj crkvi u rodnom Krašiću i odlučili da se pokopa u zagrebačkoj katedrali koja se danas naziva „Stepinčevom katedralom" biskup Štambuk vidi Božju volju i providonosni Božji plan za hrvatski narod i Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

Izričito je spomenuo veliku ulogu majke Barbare u životu bl. Alojzija. Ona se zavjetovala na pokoru i molitvu cijelog života da bi joj sin Alojzije postao svećenik. To mu je rekla na mladoj misi. Pokora i molitva njegove majke u temeljima su njegova života i svećeništva. Dao Bog da u našem narodu i cijelom svijetu bude što više takvih majki, zavapio je biskup. 

Biskup Štambuk zahvalio je svim sudionicima četverodnevnog slavlja i zamolio ih da, poput bl. Alojzija Stepinca, budu sluge svoje savjesti. 

Hvarskim benediktinkama zahvalio je za svako dobro koje su učinile i čine u Hvaru, osobito za njihove molitve za Hvar i Hvarsko-bračko-višku biskupiju. Čestitao im je jubilej i pohvalio je njihovu sretnu zamisao što su svoj jubilej i posvetu oltara svoje samostanske crkve povezali uz blagdan bl. Alojzija Stepinca kojeg je zamolio da ih kod Gospodina zagovara da ostanu jake u vjeri, nadi, ljubavi i snazi življenja. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi