Vijesti - 30. obljetnica smrti hrvatskog misionara o. Ante Gabrića obilježena u Zagrebu

 

30. obljetnica smrti hrvatskog misionara o. Ante Gabrića obilježena u Zagrebu

30. obljetnica smrti hrvatskog misionara o. Ante Gabrića obilježena u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 20. 10. 2018 - 12:07

U povodu 30. obljetnice smrti hrvatskog misionara, isusovca o. Ante Gabrića u subotu 20. listopada svečanu misu u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, a propovijedao je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić.

U propovijedi na Misijsku nedjelju provincijal Renić podsjetio je na neke bitne oznake nezaboravnog misionara, na kontakte koje je održavao s domovinom, ali i širom svijeta s moliteljima i dobročiniteljima, na njegovu ljubav prema Crkvi i narodu, prema najpotrebnijima, na dosjetljivost i velikodušnost kojom je odgovarao na potrebe svoga vremena. Govorio je i o opasnostima današnjeg individualizma i zatvorenosti u sebe. Naglasio je velikodušnost hrvatskih katolika koji unatoč ekonomskim problemima ne zaboravljaju pomoći misijama i time pomažu misijske projekte u Bengaliji, Africi, Latinskoj Americi, Ukrajini te u Sibiru. Istaknuo je brigu Crkve za svoje najmanje članove, potkrepljujući konkretnim primjerima. Ponovio je Gabrićev poziv: “Ljubite našu lijepu domovinu Hrvatsku. Ali jedno ne zaboravite, proširite ljubav prema svojoj domovini na cijeli svijet!”

Nakon mise, o sadašnjem stanju kauze o. Gabrića štovatelje je obavijestio dosadašnji vicepostulator kauze o. Antun Volenik. Završeno je, naime, saslušanje svjedoka u Hrvatskoj i Indiji, a biskup iz Baruipura, područja u kojemu je djelovao o. Gabrić osobno je donio i predao dokumente zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću. Teološka komisija, kao i povijesna, završile su svoj posao, a sada je na novom vicepostulatoru o. Anti Tustonjiću da među brojnim prijavljenim čudesima izabere jedno, najsnažnije, koje može izdržati svaku kušnju i prigovor. Ako se radi o medicinskom čudu uvjet je da se ono dogodilo na znanstveno neobjašnjiv način. Svoj oproštaj od službe o. Volenik završio je osvrtom na pismo mostarskog biskupa Ratka Perića za Misijsku nedjelju, u kojem biskup naglašava da ovaj proces treba voditi tako žarko i krvavo i teško i energično, s takvom srčanšću i trudom kako je to činio o. Ante Gabrić u svemu svome životnom djelovanju.

Štovateljima se na kraju predstavio i novi vicepostulator kauze o. Ante Tustonjić. U osvrtu na primjer svetosti oca Gabrića zapitao se što našoj civilizaciji danas najviše nedostaje. Nedostaje nam naime, duha požrtvovnosti, duha duboke molitve i osjećaja za siromahe. O. Gabrić prošao je kroz mnoge opasnosti i nevolje, ali do kraja zadržao nevjerojatan smisao za humor i vedrinu. Kada je doznala za vijest o smrti oca Gabrića, dugogodišnja njegova suradnica, danas sveta Majka Terezija iz Kalkute rekla je: “On je bio svet”. Na sprovodu o. Ante bilo je 20.000 ljudi, većina od njih muslimana i hindusa. Ljudi su ga silno cijenili jer su u njemu prepoznavali Božju prisutnost i djelovanje. Novi vicepostulator kauze o. Tustonjić potaknuo je vjernike i štovatelje oca Ante da se na duhovan i materijalan način pridruže i pomognu kako bi se proces ubrzao i blagoslovljeno završio.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi