Vijesti - 25. obljetnica Filozofskog fakulteta Družbe Isusove

 

25. obljetnica Filozofskog fakulteta Družbe Isusove

25. obljetnica Filozofskog fakulteta Družbe Isusove Objavljeno: 06. 11. 2013 - 19:57

Filozofski fakultet Družbe Isusove (FFDI) u Zagrebu proslavio je u srijedu 6. studenog dan Fakulteta i 25. obljetnicu ustanovljenja, prisjećajući se dana kada je Kongregacija za katolički odgoj pri Svetoj Stolici podigla isusovački Filozofski studij na razinu Filozofskoga fakulteta (FFDI).

U uvodnom obraćanju dekan FFDI-a prof. dr. Ivan Šestak pozdravio je zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija Svete Stolice pri RH Alessandra D'Errica, provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Antu Tustonjića i sve prisutne predstavnike visokoškolskih ustanova.

Dekan FFDI-a je istaknuo da fakultet od početaka njeguje aristotelovsko-tomističku tradiciju i dijalog putem održavanja znanstvenih simpozija te intenzivno radi na kulturnom i intelektualnom oblikovanju svojih studenata.

Uslijedilo je svečano predavanje na temu "Što se mora obistiniti da mognem nadživjeti smrt?", u kojem je prof. dr. Josef Quitterer s Instituta za kršćansku filozofiju Katoličkog teološkog fakulteta Sveučilišta u Innsbrucku istaknuo važna filozofska razmišljanja o besmrtnosti i uskrsnuću.

Predavanje pod naslovom "Značenje studija religijskih znanosti danas" održao je akademik Mislav Ježić. Posebno je istaknuo potrebu dijaloga među religijama jer religije zastupaju visoka etička načela i daju čovjeku dimenziju koja nadrasta sebičnost i materijalistički svjetonazor.

"Studij religijskih znanosti potreban je da bi se ostvario dijalog uz dužnu otvorenost srca i uma, potreban je i radi mira u svijetu i radi njegove duhovne budućnosti", zaključio je akademik Ježić.

Na kraju proslave provincijal Ante Tustonjić uručio je u ime FFDI-a počasni doktorat istaknutoj hrvatskoj povjesničarki dr. Agnezi Szabo. Prigodnim riječima i čestitkama na kraju proslave obratili su se provincijal Tustonjić, voditelj Hrvatskih studija prof. dr. Josip Talanga, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Blaženka Divjak te kardinal Bozanić.

"Radosni smo što u Zagrebu, gradu koji predstavlja središnjicu katoličkog pučanstva u ovom dijelu Europe, djeluje više visokih crkvenih učilišta, među kojima je i Filozofski fakultet Družbe Isusove, koji daje doprinose znanosti, kulturi i dijalogu. U ovom vremenu koje nas izaziva na produbljivanje kršćanskih vrijednosti, osjećamo da je to misija upravo FFDI-a i zato želim daljnji rast i uspjeh ovom fakultetu", poručio je zagrebački nadbiskup. (ad, gk)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Korizmena duhovna obnova za mlade kroz bibliodramu

30. ožujka 2019. u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100, od 9.30 do 17.30.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi