Vijesti - 200. obljetnica obnove Družbe Isusove

 

200. obljetnica obnove Družbe Isusove

200. obljetnica obnove Družbe Isusove Objavljeno: 31. 07. 2014 - 22:57

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, provincijalom hrvatskih isusovaca o. Antom Tustonjićem i brojnim svećenicima predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Ignacija Loyole, utemeljitelja Družbe Isusove, u četvrtak 31. srpnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Opatiji. Tim povodom proslavljeni su 200. obljetnica ponovne uspostave te Družbe te 70. obljetnica redovništva o. Ivana Fučeka. Okupljene je na početku pozdravio superior isusovačkog samostana u Opatiji o. Zvonko Vlah dok je propovijed uputio o. Vatroslav Halambek.

Istaknuo je da Bog svoje izabranike vodi različito, a slično: kroz pustinju, kroz uvid u sebe, kroz gubljenje sebe, s usredotočenjem na jedinu, valjanu, trajnu i sigurnu uporišnu točku sve stvarnosti i duhovne i materijalne, na Krista. "Tko to, poput Ignacija otkrije, ne može biti indiferentan pred nevoljom i izgubljenošću mnogih. Taj od Boga dobiva povlasticu da s Njim izgara za spasenje svijeta i tim žarom će biti privlačan i drugima da dospiju do iste radosti suživota s Kristom", pojasnio je Halambek te govorio o Družbi Isusovoj koja je više od 450 godina svoje povijesti prošla različite uspone i padove, a najpoznatije je njezino ukinuće 1773. godine. da bi ponovo bila uspostavljena 1814. "U dvjestotu obljetnicu ponovne uspostave Družbe Isusove po cijelome svijetu utkao je svojih 70 godina i o. Fuček svojim redovničkim životom i svojom djelatnošću kao dušobrižnik, posebice studenata i klera, kao poglavar u Provinciji, kao sveučilišni profesor i bliski suradnik Svetoga Oca. Važno je spomenuti njegovo zauzimanje za to da na molbu biskupa Viktora Burića isusovci preuzmu i ovu kuću i crkvu u Opatiji nakon što su benediktinci otišli u Tkon", rekao je o. Halambek, čestitajući o. Fučeku visoki jubilej njegova redovništva u Družbi Isusovoj.

"Gospodinu dugujem zahvalnost što me je vodio na neobičnim putovima", rekao je o. Fuček, zahvalivši svima na čestitkama. Otkrio je i kako njegov put nije bio lak. S ulaskom u novicijat obolio je od tuberkuloze i bolovao šest godina prije nego se bolest počela povlačiti. "Gospodin me je učio da ljubavi nema bez križa i žrtve. Uvijek je bilo po Božjoj želji. On me uvijek vodio premda me nije štedio, ali shvatio sam da tako mora biti. Gospodin me učio da mu se dam i još uvijek me tome uči", rekao je. Neobičnim, ali znakovitim smatra dolazak trojice biskupa na ovo misno slavlje, izrazivši zahvalnost svima, a osobiti Družbi Isusovoj čiji je član i za koju se još uvijek daje radeći kao duhovnik u Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. "Ne želim još u mirovinu, želim raditi za Gospodina. Počeo sam s mladima, a tako izgleda i završavam. Nemojte vikati na mlade, oni moraju sazreti. U tom sazrijevanju ne mogu sami i kad vas ne slušaju, znajte da vas čuju. Oni te riječi pamte i ako su rečene u Gospodinu, jednog dana će Gospodin na njima s njima graditi", zaključio je o. Fuček. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi