Vijesti - 150. obljetnica osnutka Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja

 

150. obljetnica osnutka Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja

150. obljetnica osnutka Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja Autor: ssf.hr / s. Diana Dolić
Objavljeno: 06. 09. 2019 - 22:03

Zatvaranje Jubilejske godine: Zagreb – Maribor

U Zagrebu, u petak 6. rujna 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu, upriličen je simpozij prigodom 150. obljetnice osnutka Družbe školskih sestara franjevaka Krista Kralja. Šira povijesna istraživanja, osobito manje proučavanih izvora, razdoblja i područja Družbe bila su okosnica ovog prvog simpozija na razini Družbe.

Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, uvodno je istaknula Božju životvornu snagu koja je mnogim povijesnim neprilikama i poteškoćama usprkos sestre podržavala, hrabrila i poticala, naglasivši posebno da opstanak i plodnost Družbe sestre pripisuju samo Bogu svemogućem i milosrdnom. Srdačnu dobrodošlicu i iskrenu zahvalu na odazivu i sudjelovanju izrazila je prisutnim biskupima: mons. Ivanu Šašku, delegatu uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, mons. Zdenku Križiću, predsjedniku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i predsjedatelju euharistijskog slavlja u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, mons. Pieru Cocci, nadbiskupu Pesara i predsjedniku biskupske konferencije regije Marche u Italiji, mons. Marku Semrenu, pomoćnom biskup banjolučkom, dekanu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mariju Cifraku, provincijalima, gvardijanima, svećenicima, s. Ani Mariji Antolović, predsjednici Hrvatske redovničke konferencije, regionalnoj poglavarici Hrvatske redovničke konferencije, vrhovnim i provincijalnim poglavaricama i predstavnicama ženskih redovničkih zajednica iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te predavačicama i predavačima.

Uz pomoćnog zagrebačkog biskupa mons. Ivana Šaška, koji je svojim izlaganjem Slavlje spomena kao korijen budućega približio značenje i smisao slavljenja Jubileja promatranog i življenog u svjetlu Utjelovljenja i Otkupljenja u Isusu Kristu, primjenjujući ga na konkretni povod slavlja Družbe, u dopodnevnom dijelu simpozija izlagali su: dr. Aleš Maver s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mariboru – Cerkvene razmere in redovništvo v habsburški monarihiji v prvi polovici 19. stoletja, s. Loreta Lekaj, FIC (Graz) – Franjevačke trećoretkinje i školske sestre u Grazu kao odgovor na potrebe Crkve i društva, te sestre članice Mariborske, Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina i Mostarske provincije Svete Obitelji: s. Polonca Majcenovič – Odpiranje novih obzorij – školske sestre v Mariboru, s. Željka Dramac – Neki naglasci u razvoju Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja do Drugoga svjetskog rata i s. Natalija Palac – Prijelomno doba Družbe – vrijeme s. M. Terezije Hanželič, vrhovne predstojnice 1935.-1956.

Izlaganja popodnevnog dijela simpozija bila su usredotočena na identitet Školskih sestara franjevki: franjevački identitet približila je s. Ivanka Mihaljević, SSFCR (Sarajevo), s. Branka Perković, SSFCR (Mostar) govorila je o solidarnosti – sućutnosti sestara s potrebitima. Njezino izlaganje bilo je popraćeno koreferatima kojima su s. Patricia Kolenda, SSFCR (Lemont), s. Eva Arévalo Coronel, SSFCR (Asunción) i s. Emilienne Nankafu, SSFCR (Bukavu), prikazale prisutnost i apostolat Družbe u Sjevernoj i Južnoj Americi, te u Africi. Naglasak na duhovni identitet Družbe u svome izlaganju stavila je s. Marija Petra Vučemilo, SSFCR (Split). Završno izlaganje imala je s. Viviana Ballarin, dominikanka (Roma). Sestre su, referirajući se na izvore, aktualizirale sadašnje potrebe vremena, preispitale važnost življenja poziva evanđeoskom radikalnošću te osvijestile značaj molitve i kontemplacije. Iako, kako su navele, izvori pisane baštine svjedoče i o poteškoćama koje su slabile redovnički duh, ustrajna zauzetost oko molitvene prakse te pobožnost za zdrav osobni i skladan zajednički život, za ostajanje i plodnost u Gospodinu kroz povijest stajali su njima nasuprot.

Simpozij su upotpunile tri glazbene točke u izvedbi s. Anđele Pervan – violina, s. Anice Orlović – klavir, s. Lidije Bernardice Matijević – klavir, s. Zale Vrabec – flauta i s. Klare Jarc– klavir, dok je zbor sastavljen od 60ak članica iz svih provincija Družbe iznimnom usklađenošću i svečanošću nastupa pridonio euharistijskom slavlju kojega je u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu predvodio mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. Potaknuvši sestre da ovom prigodom naprave jedinstvenu meditaciju svoje redovničke povijesti i ohrabrivši ih za oduševljeno življenje poziva u sadašnjem darovanom i zadatom vremenu, mons. Križić „usudio se“ glasno promišljati o aktualnim iskušenjima kojima je crkva izložena, preispitati površnost življenja izabranih, Bogu posvećenih osoba te ustrajnost u vjernostiistaknuo kao predispoziciju za autentično svjedočenje.

Sestra Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, u svojim je obraćanjima tijekom dvodnevene završnice Jubilejske godine zahvalila sudionicima na značajnom doprinosu pri realizaciji Simpozija, podsjetivši zaključno na riječi pape Franje da je „nužno govoriti o vlastitoj povijesti radi očuvanja identiteta živim, kao i radi jačanja jedinstva obitelji i osjećaja pripadnosti“. Istaknula je značaj milosti nadahnuća kojoj trebamo biti otvoreni te uvijek i u svemu priznati Božju svemogućnost. Zadržala se i na pojmu služenja, pojasnivši da služiti znači kraljevati, činiti sve da se Božje  kraljevstvo proširi do svih krajeva svijeta.

Svečano euharistijsko slavlje završnice Jubilejske godine, u subotu 7. rujna, u stolnoj crkvi u Mariboru predsjedao je uzoriti kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskog života, u suslavlju s mariborkim nadbiskupom metropolitom mons. Alojzijem Cviklom i mons. Stanislavom Zoreom, ljubljanskim nadbiskupom metropolitom i predsjednikom Slovenske biskupske konferencije, te drugim slovenskim biskupima i brojnim svećenicima. Tom prigodom mons. Stanislav Zore u ime Slovenske biskupske konferencije uručio je Družbi školskih sestara franjevaka Krista Kralja o 150. obljetnici njezina osnutka najviše odlikovanje Crkve u Sloveniji – Odličje sv. Cirila i Metoda, u zahvalu i priznanje za njihove velike zasluge u obrazovnom, karitativnom, duhovnom i kulturnom djelovanju te za vjerno služenje Crkvi u Sloveniji. Družba školskih sestara franjevaka Krista Kralja je prva ženska redovnička ustanova koja je nastala na slovenskom tlu.

Bogatstvo različitosti koje je okupilo i ujedinilo cijelu Družbu te neposrednost radosnog susretanja svjedočilo je o međusobnoj povezanosti sestara i sigurno je učvrstilo svijest o pripadnosti istom Izvoru u kojemu naša čežnja za zajedništvom s Bogom nalazi svoj smiraj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi