Vijesti - 150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Zlatar

 

150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Zlatar

150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Zlatar Autor: ika
Objavljeno: 30. 10. 2016 - 22:04

Kardinal Bozanić predvodio svečano misno slavlje

Svečanim misnim slavljem, koje je u nedjelju 30. listopada 2016. godine u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zlataru predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, proslavljena je 150. obljetnica dolaska sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zlatar. U koncelebraciji s kardinalom bili su zlatarski župnik vlč. Dragutin Cerovečki, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke dr. Zvonimir Kurečić te dosadašnji rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren.

Na početku misnog slavlja kardinala su pozdravili župnik Cerovečki te provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije iz Zagreba s. Elizabeta Peršić.

U homiliji kardinal je tumačeći ulomak evanđelja koji opisuje Isusov susret sa Zakejem, govorio o tome što taj susret govori vjernicima danas: „Da bismo mogli vidjeti Isusa, susresti se s Njegovim pogledom, potrebno je da se poput Zakeja izdignemo iz svoje svakodnevice, iz svojih sigurnosti, iz svega onoga što nas zatvara za pogled prema Bogu, za mogućnost susreta s Isusom". Taj izlazak iz svojih ustaljenih navika i sigurnosti, pomaže nam da vidimo u prvom redu sebe, kakvi smo i kako živimo, a onda kada se u iskrenosti susretnemo s istinom o sebi, tada smo sposobni i za susret s Bogom, s Njegovim pogledom koji preobražava. No, kao što je potrebno izdići se iz svoje ustaljenosti koja čovjeku prijeći susresti Boga, potrebno je i sići s visina oholosti koja nam govori da nam Bog ne treba. Govoreći o reakcijama ljudi koji su bili svjedoci Isusova susreta sa Zakejem, Kardinal je istaknuo važnost vlastitog preispitivanja, svakoga od nas, kakvi smo u odnosu prema bližnjima. Jesmo li poput onih koji su mrmljali protiv Isusova milosrđa prema Zakeju ili, i sami svjesni svoje grešnosti, slijedimo primjer svog Učitelja bivajući u svojim životima milosrdni i zauzeti u djelima milosrđa. Na milosrđe nas osobito u ovoj jubilejskoj godini Božjeg milosrđa, koja završava na svetkovinu Krista Kralja, poziva papa Franjo.

U nastavku homilije kardinal je govorio o djelovanju i značaju djelovanja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu, u samoj župi Zlatar te općenito u hrvatskom narodu ističući riječi sv. Pavla iz misnih čitanja: „Uvijek molimo za vas da vas Bog učini dostojnima poziva i snažno dovede do punine svako vaše nastojanje oko dobra i djelo vaše vjere te da se proslavi ime Gospodina našega Isusa u vama i vi u njemu – po milosti Boga našega i Gospodina Isusa Krista". Kardinal je homiliju zaključio pozivom da ovo slavlje, koje nije samo slavlje župe Zlatar, nego zahvala Bogu za cjelokupno djelovanje sestara milosrdnica u hrvatskom narodu, bude snažan poticaj na vjerničkom putu svima, jer Bog čovjeka uvijek vodi prema boljem.

Prije završnog blagoslova kardinala je u ime župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća i vjernika laika pozdravio i izrekao zahvalu Srećko Pozaić zahvaljujući na pohodu i poticajima s posebnim osvrtom na značaj djelovanja sestara milosrdnica u zlatarskoj župi. Kao uspomenu i zahvalu kardinalu za pohod župi, Blanka Sviben u ime cijele župe predala mu je dar, rad domaćeg umjetnika Darka Varge – prikaz Majke Božje Zlatarske u tehnici oslikane kamenine. Po završetku misnog slavlja sestre milosrdnice održale su prigodni koncert u kojemu je kao orguljaš orguljaškim skladbama sudjelovao i župnik Cerovečki, a potom se druženje župljana, sestara milosrdnica i kardinala nastavilo ispred crkve. Za proslavu 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Zlatar, župljani su se pripremali trodnevnicom koju je predvodio prebendar Prvostolne crkve zagrebačke dr. Zvonimir Kurečić.

Prve sestre milosrdnice došle su u Hrvatsku na poziv kardinala Jurja Haulika, prvoga zagrebačkoga nadbiskupa, u rujnu 1845. godine. Nastojanjem tadašnjega zlatarskoga kapelana Alojzija Boroše 21. godinu poslije, 1866., došle su i u Zlatar. Godinu nakon dolaska preuzele su obuku ženske mladeži, brinule o crkvi, a bavile su se i orguljaškim pozivom. Školska godine 1947./48. bila je posljednja u kojoj su podučavale časne sestre u Zlataru.

Danas u župi djeluju dvije sestre. Sestra Marta Katanić koja brine o domaćinstvu i s. M. Bogoljuba Fotak, vjeroučiteljica i sakristanka. Od 1866. do 1948. godine radilo je u Zlataru, širilo kulturu, obrazovanje i kršćanski duh 59 sestara milosrdnica. Od 1948. pa do danas, kroz dulje ili kraće vrijeme, djelovalo je još 50-ak sestara milosrdnica. Iz župe Zlatar 37 djevojaka postale su sestre milosrdnice od kojih je još šest živih sestara, i sve, osim s. M. Tihomire Parlaj, rodom su iz zlatarskog mjesta Batina. To su: s. Ignacija Pavlin, S. M. Agata Lugarić, S. M. Justina Pavlin, S. M. Vlasta Tkalec, S. M. Tihomira Parlaj, i S. M. Animira Pavlin, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi