Vijesti - 100. obljetnica rođenja sl. Božjega fra Ivana Perana

 

100. obljetnica rođenja sl. Božjega fra Ivana Perana

100. obljetnica rođenja sl. Božjega fra Ivana Perana Autor: ika
Objavljeno: 23. 06. 2020 - 13:21

Središnje svečano misno slavlje uz stotu obljetnicu Peranova rođenja u srijedu 24. lipnja u župnoj crkvi u Kaštel Starom u 19 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Emisija Hrvatskoga katoličkog radija posvećena obljetnici, koju pripremio je mo Josip Degl'Ivellio, na programu je 24. lipnja u 20 sati.

U pjevanju će sudjelovati Župni zbor iz Kaštel Starog i solist HNK- Split Špiro Boban. Nakon mise slijedi kratki recital sa sadržajem iz fra Ivanovih proznih tekstova, stihova i skladbi.

Urednik i voditelj maestro Josip Degl’Ivellio pripremio je i emisiju posvećenu stotoj obljetnici rođenja sluge Božjega fra Ivana Perana koja će se emitirati u srijedu 24. lipnja u 20 sati na Hrvatskom katoličkom radiju, a reprizirati u četvrtak 25. lipnja u 8.15 sati.

Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom 25. lipnja 1920., a umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003. Pogrebni obredi održani su na ‘njegovu’ Košljunu uz nazočnost velikog broja vjernika, redovnica i oko 150 svećenika predvođenih krčkim biskupom Valterom Županom i riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

U travnju 2011. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu pod predsjedanjem nadbiskupa Barišića, radom njegova delegata mons. dr. Josipa Delića te ekipe od dvanaestero članova, teologa i crkvenih povjesničara.

Najveći dio rada, u dobroj suradnji s delegatom Delićem, obavlja se preko Ureda, odnosno Vicepostulature sluge Božjega fra Ivana Perana, s adresom u franjevačkom samostanu na Poljudu u Splitu, što vodi fra Bernardin Škunca i tajnica Postupka Renata Jukić.

Taj posao se posve približio kraju. Nadamo se da će biti svečano zaključen u jesen ove godine. Nakon toga će Postupak biti nastavljen u Kongregaciji za proglašenje blaženim i svetim u Rimu. O svemu je upoznat generalni postulator franjevačkoga reda (Rim), fra Giangiuseppe Califano, koji će u nastavku biti stalni posrednik Postupka kod spomenute Kongregacije, istaknuo je vicepostulator Škunca.

Molitva za beatifikaciju sluge Božjega fra Ivana Perana

Svevišnji, Svemogući, Gospodine dobri, naš nebeski Oče, sluga Tvoj fra Ivan Peran u žaru vjere, posve nevin, podnio je osudu na smrt strijeljanjem, spreman da s Kristom pođe i u smrt. Nakon pomilovanja i održane zatvorske kazne, otvoren darovima Duha Svetoga, ostavio je trag svetog i radosnog življenja u svojim redovničkim i svećeničkim dužnostima. Udostoj se, Svevišnji Oče, slugu svojega Ivana proslaviti sjajem blaženika Crkve, a nama udijeli da slijedeći njegov primjer budemo radosni svjedoci Evanđelja Krista Tvoga. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi