Službenice milosrđa - ančele

 
English

Službenice milosrđa - ančele

Službenice milosrđa - ančele

Poglavarica: s. Mariangela Galić
Adresa: Sv. Mihovila 43, 21 000 Split
Telefon: 021/ 487-173, 021/ 487-164
E-mail: mariangelagalic@gmail.com
URL: www.sm-provincijalat.hr

Sv. Marija Krucifiksa di Rosa, čiji blagdan slavimo 15. prosinca, rođena je 1813. godine u Bresci na sjeveru Italije. Po svojim sposobnostima i bogatom plemićkom rodu mogla je biti “sve” što poželi. Ipak, nije ju privuklo varljivo blago ovozemaljskih dobara, nego izabire život u skromnosti i jednostavnosti redovništva. Ljubila je neizmjerno Boga preko čovjeka koji je bio potrebit ljubavi, pažnje, milosrđa. Iako je živjela samo 42 godine, ostavila je iza sebe djelo koje i danas živi i u kojem ona djeluje preko svojih sestara. Danas službenice milosrđa djeluju širom Italije, Hrvatske, Švicarske, Njemačke, Brazila, Ekvadora i Ruande.

Kada se 1836. godine u Bresci pojavila teška zarazna bolest kolera, Paula (kako se djevojački zvala) moli od oca dopuštenje da dvori oboljele, na što joj otac odgovara dopuštenjem i blagoslovom. Kad je zaraza prestala, neumorna u ljubavi za druge Marija Krucifiksa otkrila je novo područje svog djelovanja: preuzima zavod za napuštenu žensku mladež, organizira duhovne vježbe za mlade, otvara oratorij za mlade, pomaže župniku u organiziranju misija. Njezinom zaslugom otvara se škola za gluhonijeme. Uz sav posao ne zaboravlja bolesnike.

Kako dobri primjeri privlače, tako je i dobar primjer mlade Paule privukao mnoge djevojke koje su se željele posvetiti dobrim djelima.

Još za života svetice, prve službenice milosrđa stižu na Hrvatsko tlo. Iz skromnih početaka razvio se kasnije bogat rad sa ženskom mladeži u raznim školama i odgojnim aktivnostima. Nakon II. svjetskog rata oduzete su im zgrade i zabranjen rad u školama, ali ostale su volja, ljubav i domišljatost.

Sv. Marija Krucifiksa crpila je snagu za život i djelovanje hraneći se s euharistijskog stola i klanjajući se svakodnevno pred Svetohraništem.

Po njezinoj želji i tradiciji Družbe, svakog je dana izlagano Sveto Otajstvo na klanjanje, gdje do nogu Spasiteljevih želimo da nam ne izmakne “bolji dio”.

Djelo koje je Gospodin započeo preko sv. Marije Krucifikse želimo nastaviti i neka svaki naš korak bude na slavu Božju, kako nam je sveta Utemeljiteljica preporučivala:

Hrabro! Isplati se težiti za velikim stvarima.

Danas naša zajednica u Hrvatskoj broji 158 zavjeto­vanih sestara.

Prethodni članak:
Uršulinke (OSU)
Slijedeći članak:
Služavke Malog Isusa (SMI)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi