English

Služavke Kristove

Služavke Kristove

Poglavarica : s. Agnes Šimić
Adresa: Zagrebačka 114, 10 360 Zagreb - Sesvete
Telefon: 01/ 2040-340
E-mail: sluzavke_kristove@hotmail.com

Družba sestara služavki Kristovih je relativno mlada redovnička zajednica, koja je unutar Velikoga jubileja Kristova rođenja proslavila svoj mali jubilej, 25. obljetnicu svog nastanka i djelovanja po milosti i zamisli Božjoj.

Družbu sestara pod imenom služavke Kristove osniva augsburški biskup dr. Josip Stimpfle, 8. veljače 1973. godine.

Nova družba sestara služavki Kristovih nije započela svoje redovničke ideale i karizmu tek 1973., nego nastavlja živjeti karizmu prvotne družbe služavki Maloga Isusa, osnovane 24. listopada 1890. od strane prvog sarajevskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.

Dio sestara služavki Maloga Isusa sarajevske provincije odlazi u Njemačku. U želji da ostanu vjerne redovničkom idealu koji se temelji na karizmi prvotnog Utemeljitelja nadbiskupa J. Stadlera, sestra nailaze na veliku ljubav i razumijevanje biskupa J. Stimpflea, koji ih prihvaća i brine se očinski za njih.

Biskup Stmpfle je jedan od najpoznatiji biskupa ne samo u Njemačkoj nego i po cijelom svijetu u drugoj polovici 20. stoljeća. Svojim srcem i ljubavlju bio je otvoren svim potrebama crkve u cijelom svijetu. To je znala osjetiti i naša domovinska crkva.

Otvoren je i sada svemu što Duh Sveti započinje u Crkvi, prepoznaje biskup Stimpfle svoju zadaću koju mu Duh Božji nalaže, zauzimajući se zdušno za našu družbu sestara služavaki Kristovih.

Ime “Služavke Kristove”, izričito je želio biskup Stimpfle. To ime sjedinjuje novost družbe i kontinuitet s karizmom nadbiskupa Stadlera.

Po svjedočenju samoga biskupa Stimpfle ovo mu je bilo gotovo nametnuto, kao inspiracija neba, dok je molio u crkvi Svete Marije Velike u Rimu.

Moleći se pred glavnim oltarom bazilike, gdje su pohranjene relikvije Jaslica iz Betlehema, odjednom, kao po nadahnuću progovori biskup Stimpfle: “Neka dosadašnje ‘Služavke Maloga Isusa’ preuzmu ime “Služavke Kristove”, te cijelu družbu stavi po zaštitu i okrilje Blažene Djevice Marije.

Godine 1983. u čitvavoj augsburškoj biskupiji slavila se tisuću godišnjica blažene smrti sv. Ulricha, biskupa Augsburga.

Te iste jubilarne godine, značajne za naš osnutak, daje biskup Stimpfle kao obilježje družbe pobjednički Križ sv. Urlicha, zaštitnika augsburške biskupije. Svaka sestra nosi ovaj umjetnički izrezbareni Križ sv. Urlicha, po kojem se prepoznaju među drugim redovnicama.


————————————————————————————————————————

Središnji blagdani družbe jesu:

1. Krist Kralj - nije to trijumfalni Kralj nego kralj koji služi, kao što je i sam rekao o sebi “Sin Čovječji nije došao da mu služe, nego da on služi i dadne život svoj kao otkupninu za mnoge”. (Mk 10, 45)  To je Kralj patnik koji pred Pilatom daje svjedočanstvo: “Ja sam Kralj” (Iv. 18, 37). Blagdan Krista Kralja ujedno je središnja inspiracija duhovnosti Družbe. To je nasljedovanje Krista Kralja koji služi, liječi, tješi i ohrabruje.

2. Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo - Velika Gospa - to je posebna prigoda za sestre Služavke Kristove. U Mariji, poniznoj Služavki Kristovoj one prepoznaju svoj uzor posvećenja, predanja i služenja.

3. Družba slavi i blagdan sv. Josipa u kojem prepoznaje vrijednost tihog i revnog služenje Kristu Gospodinu i braći ljudima.


————————————————————————————————————————

Karizma Družbe:

Izvorna karizma Služavki Kristovi potječe od prvog sarajevskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, koji je svoju ljubav, brigu i služenje poklonio najpotrebnijima. Među njima su prvo mjesto zauzimali: stari i napuštena djeca, kao i sva ostala sirotinja. Služeći najsiromašnijima nadbiskupa Stadlera je hrabrila i veselila Isusova izjava u Matejevu Evanđelju: “Što ste učinili jednome od ove moje najmanje braće meni ste učinili.” (Mt 25, 40) Sestre Služavke Kristove nastavljaju svoju prvotnu karizmu služeći u ljubavi, posebno se nadahnjujući primjerom Milosrdnog Samarijanca iz (Lk 25, 37). Stav milosrdnog Samarijanca zapravo je bit naše karizme. Prepoznati čovjeka u nevolji i pomoći mu. Isusove izgovorene riječi farizeju u onoj prispodobi jesu geslo naše Družbe: “Idi pa i ti čini tako”.


————————————————————————————————————————

Statistika:

Družba broji 41 zavjetovanu sestru i 4 kandidatice. Sestre žive i rade u 7 filijala, kako u domovini tako i inozemstvu.

Osim izvorne karizme koju sestre vrše u ovim kućama, njegujući stare i bolesne u staračkim domovima i bolnicama, Družba prihvaća i druge poslove prema potrebama Crkve i Božjega naroda, te sestre rade u dječjim vrtićima i pastoralno djeluju u župama i školama.

Generalna kuća sestara Služavki Kristovih nalazi se u Njemačkoj.

Povratak na sve članke
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi