Školske sestre franjevke - Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina

 
English

Školske sestre franjevke - Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina

Školske sestre franjevke - Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina

Predstavnica ispred Provincije i kontakt osoba: s. Celina Vidak
(celinavidak@yahoo.com)
Adresa: Držićeva 31, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 6065-737
Faks: 01/ 6180-276
E-mail: ssfkk@zg.t-com.hr; ssfprov@bih.net.ba

Prve sestre naše kongregacije, na poziv franjevaca Bosne Srebrene, došle su u Bosnu 1929. godine iz Maribora. U Visoko su došle 22 sestre, a u franjevačku bogosloviju u Sarajevu njih 6, za vođenje kućanstva u ova dva odgojna zavoda.

U želji da i na ovim prostorima otpočnu djelovati u duhu vlastite karizme, one 1936. godine otvaraju dječji vrtić i nižu stručnu školu u Varešu i Novom Šeheru.

Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina osnovana je 1942. godine u iznimno teškim okolnostima. Prvom provincijalkom imenovana je s. M. Verena Dijaković, imala je sjedište u Visokom, a od 1958. godine provincijsko sjedište je u Sarajevu.

Nakon II. svjetskog rata sestrama su oduzeti vrtići i škole i one su tada morale tražiti nove putove i načine opstanka te se počinju više baviti domaćinskim poslovima u župama i u franjevačkim samostanima.

Gotovo od samih početaka, u ratnim i poratnim prilikama, u teškim uvjetima života, sestre u Bosni kao i na prostorima Hrvatske otvaraju nove podružnice: u Virovitici, Kloštru Ivaniću i drugdje, pa iz istih razloga provincija nosi naziv Bosansko-hrvatska. Od 1957. godine, sve do danas Kloštar Ivanić je kolijevka našeg novicijata, gdje su odgajani naraštaji naših sestara.

Šezdesetih godina, osobito nakon Koncila, sestre se počinju osposobljavati za katehizaciju i za vođenje crkvenog pjevanja, koje preuzimaju postupno po župama i samostanima u kojima su do tada djelovale. Ubrzo odlaze u Njemačku i Austriju, u sjemeništa, u staračke domove, u hrvatske katoličke misije, kako bi svećenicima pomogle u pastoralnom i karitativnom radu, a i zaradile za naš svakodnevni život, izobrazbu, gradnju novih kuća, prijeko potrebnih za život i rad.

Sestre su uvijek nastojale odgovoriti na potrebe Crkve i vremena, prilagođavajući se svakoj situaciji.

Tako su i u Domovinskom ratu, koji je znatno utjecao na život, rad, djelovanje i planiranje naše zajednice, uz svu patnju, nedaće i strahote rata, ostajale na svojim mjestima s narodom, gdje je god bilo moguće. Osobito je teško bilo našim sestrama u Fojnici, Sarajevu, Bugojnu, Travniku, Jajcu, Bosanskoj Posavini, kao i u drugim podružnicama odakle je naš narod prognan.

Ostale smo bez mnogih svojih kuća i podružnica, mnoge sestre morale su u progonstvo, trebalo je naći krov nad glavom - nova prebivališta i nova radna mjesta. Zbog ratnih neprilika, nemogućnosti komunikacije i rada, provincijsko sjedište u tijeku rata privremeno je preseljeno iz Sarajeva u Zagreb. Od ožujka 1997. ponovo je u Sarajevu. Iako i same u teškoj situaciji, nastojale smo drugima pomoći, aktivno se uključujući u karitativni rad, prihvaćajući prognanike i izbjeglice u naše kuće, prikupljajući hranu, lijekove, odjeću i obuću za najpotrebitije. Na te, kao i na druge načine, naše sestre pokušavaju pomoći ovom našem napaćenom narodu i barem supatništvom u svakodnevnim brigama i mukama učiniti život osmišljenijim i radosnijim na svim prostorima na kojima su nazočne tijekom svoje povijesti. Sestre su se vratile i vraćaju s našim narodom na mjesta odakle su bile prognane, gdje god je to sada moguće. Među prvim povratnicima u Jajce bile su i naše sestre, koje tu pastoralno i karitativno djeluju. I na drugim mjestima obnavljamo naše porušene samostane, zaživio je opet Centar za duhovnost u Bugojnu. U Bučićima kod Novog Travnika uređena je sestrinska kuća, osnovana nova redovnička zajednica, odakle sestre odlaze raditi u škole, župe i bolnicu u Novoj Biloj. U Busovači sestre su posredstvom humanitarnih organizacija uredile općinski dječji vrtić i preuzele njegovo vođenje.

Usprkos svemu, osjeća se nova dinamika življenja u duhovnom i svjedočanskom načinu služenja i djelovanja. Svoju karizmu nastojimo još više produbiti i u praksi živjeti. Danas naše sestre djeluju u 42 podružnice: predaju vjeronauk u osnovnim i srednjim školama, vode crkveno pjevanje, rade u crkvenim ustanovama, bolnicama, đačkim i staračkim domovima, dječjim vrtićima i u službi svojih i drugih samostanskih zajednica. U posljednje vrijeme sve više sestara završava više i visoke škole, studije. Sestre naše provincije djeluju u nekoliko zemalja. U Bosni i Hercegovini u 24 podružnice djeluje 108 sestara, u Hrvatskoj u 12 podružnica živi i radi 117 sestara, u Njemačkoj, Austriji i Italiji djeluje 39 sestara u 6 podružnica, od čega njih 10 radi u hrvatskim katoličkim misijama u Beču, Mainzu i Berlinu.

Slijedeći članak:
Sestre Milosrdnog Isusa
Povratak na sve članke
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi