Kongregacija sestara Sv. Franje Asiškoga

 
English

Kongregacija sestara Sv. Franje Asiškoga

Kongregacija sestara Sv. Franje Asiškoga

Poglavarica : s. Annemarie Bogdanović
Adresa: Samostan “Majke Božje” Cugovec 170, 10 345 Gradec
Telefon: 01/ 2726-636
Faks: 01/ 2726-637
E-mail: kongregacija.sestara.svetog.franje@kc.t-com.hr

Zahvaljujte Gospodinu 
i služite mu u velikoj poniznosti

Naš emblem prikazuje 4 elementa koje je sv. Franjo, već gotovo slijep, opjevao u pjesmi stvorova godinu dana prije svoje smrti (1126): 
- Sunce
- Zemlja
- Oganj
- Voda

T “tau”, zadnje slovo hebrejske abecede već u starom zavjetu znak je zaštite, okrilja, blagoslova i izabranstva, podsjeća na otkupiteljski križ našega Spasitelja Isusa Krista. Franjo je volio taj znak i stavljao bi ga na svoja pisma. Zajedno sa blagoslovom iz Knjige Brojeva (6,24-26) poklonio ga je bratu Leonu, kad je ovaj bio u teškim kušnjama.

“Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!”

Mir i dobro pozdrav je franjevačke obitelji diljem svijeta

Kratki povijesni prikaz

Kongregacija smo biskupskog prava i spadamo u veliku obitelj Trećeg samostanskog Reda sv. Franje Asiškoga. Krajem 19. stoljeća 1890. godine u glavnom gradu Bavarske, Muenchenu, Pater Dr. Peter Natilli, jeronimitanac iz biskupije Spoleto/Italija, liječnik homeopatije, sa još 4 bolničarke crvenog križa, osnovao je udrugu njegovateljica pod imenom “Bolničarke sv. Josipa”, koje su se nakon toga pridružile trećem svjetovnom Redu sv. Franje Asiškoga. Prioritet udruge bio je pomoći starcima, djeci i bolesnicima, koji nisu bili u mogućnosti plaćati lijekove, bolnice ili kućnu njegu. Sam je proizvodio lijekove na biljnoj bazi, koje su sestre dijelile bolesnicima. 

Pod geslom karizme: “Bijedu vidjeti, postati topao zbog čovjeka, to se zbiva božanskom naravi. Topli pogled, dobra riječ, otvorene ruke i nježno srce. Skrivena sreća ljubavi prema bližnjemu. U ispaćenoj braći i sestrama i svemu stvorenju vidjeti ispaćenog i siromašnog Isusa i njega susresti i njemu služiti.”

Vođene Isusovom riječju iz Matejevog evanđelja (25,36) “Bio sam bolestan i vi ste me posjetili”, mlade su bolničarke uskoro započele redovnički život, obukle redovničko odijelo, prihvatile pravilo male braće, sv. Franje Asiškoga i napisale vlastite konstitucije, pravilnik. Ta mlada zajednica naglo se počela širiti po Bavarskoj, ali je brzo ostala bez svoga utemeljitelja. Zavist tadašnjih liječnika i ljekarnika zbog samostalnog rada za siromašne na području medicine, Pater Natilli, denunciran je i kao stranac morao je zauvijek napustiti Njemačku i vratiti se u Italiju.

Za sestre se pobrinula bavarska franjevačka provincija i one 1920 godine postaju kongregacija biskupskog prava sa sjedištem u Vierzehnheiligenu u nadbiskupiji Bamberg, pod nazivom: “Kongregation der St. Franziskusschwestern von Vierzehnheiligen”.

1934. godine prve sestre odlaze u misije u južnu Ameriku, Peru’
2002. godine osniva se misija u južnoj Indiji u Tamil Nadu
2006. godine osnivanje zajednice na prostorima Zagrebačke nadbiskupije u župi Gradec, selu Cugovec pod imenom “Kongregacija sestara sv. Franje Vierzehneiligen”, samostan “Majke Božje”.

Razlog našeg dolaska u Hrvatsku temelji se na ukazanju bl. Alojzija Stepinca 2002 godine jednoj našoj starijoj i teško bolesnoj sestri, u kojem ju moli da nam priopći, da je sad vrijeme da se “osnujemo” i u Hrvatskoj. Ta ista sestra imala je prije više od 20 godina viziju, nakon mog ulaska u samostan, da će naša zajednica kad komunizam padne doći u Hrvatsku. Molila je da komunizam padne i da kardinal Stepinac, kojeg je jako cijenila, bude proglašen svetim.

Božja providnost je tako lijepo sve posložila i vodila kroz sve te godine pripreme, traženja i čekanja da smo 2006 godine započele s gradnjom samostana i 2007 godine ga dovršile. Danas gradimo dom za bolesne, stare, nemoćne i umiruće.

Zajednica nam se trenutno sastoji od dvije sestre, jedne Njemice i jedne Hrvatice. Njegujemo molitveni i zajednički život, pružamo zainteresiranim djevojkama mogućnost suživota na određeno vrijeme. Dajemo mogućnost mladim djevojkama koje su osjetile poziv da nam se pridruže i zajedno s nama formiraju zajednicu u duhu sv. Franje Asiškog i našeg utemeljitelja na hrvatskom tlu.

Prethodni članak:
Misionarke ljubavi
Slijedeći članak:
Kćeri Marije Pomoćnice
Povratak na sve članke
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi