Isusove male sestre

 
English

Isusove male sestre

Isusove male sestre

Poglavarica: m.s. Sonja Jesenko
Adresa: Kraljevčanska 4, 10040 Zagreb
Telefon: 01/611 8643
E-mail: sonja.jesenko@rkc.si
URL: malesestre.hr

Povijest i počeci Bratstva Isusovih malih sestara datiraju, mogli bismo reći, još iz vremena kada je brat Karlo (Charles de Foucaud), 1898. u Nazaretu, napisao: “Ono o čemu sanjam, a da to sam sebi i ne priznam, ono što mi se nameće jest nešto veoma jednostavno i malobrojno, nalik na prve zajednice iz prvih vremena Crkve.” Tako je Bratstvo rođeno u želji, molitvi, žrtvi, posvećenju i ljubavi prema ljubljenom Bratu i Gospodinu Isusu, kako ga je brat Karlo rado nazivao.

Charles de Foucaud rođen je 1858. u Strasbourgu (Francuska). Vrlo rano ostaje bez roditelja i iznutra je ranjeno dijete. Upisuje se u vojnu školu i možda, da bi ispunio tu afektivnu prazninu, odaje se neurednom životu.

U 28. godini u sakramentu pomirenja i svete pričesti Karlo susreće Boga ljubavi, koji oprašta, koji je prisutan pod znakom razlomljenog kruha.

Obraćenje brata Karla bilo je euharistijsko. Poslije sav njegov život postaje i ostaje euharistijski, sve do 1. prosinca 1916. kada je u Temmanrasetu (Alžir) nesretnim slučajem ubijen. U pijesku pored tijela brata Karla pronađena je pokaznica s posvećenom hostijom.

Nakon obraćenja, brat Karlo želi izbližega živjeti Evanđelje. Duboko je bio dirnut otajstvom Božje poniznosti.

U skrovitosti posla i kroz duge sate molitve Karlo je sve više svjestan beskrajne Božje nježnosti za sve ljude, osobite Božje ljubavi za malene, napuštene, prezrene. Želi postati brat i prijatelj svih, biti spasitelj s Isusom. U 43. godini života prihvaća biti zaređen za svećenika da bi nosio i dijelio gozbu ljubavi s najnapuštenijima.

Mada je živio u pustinji, Karlo je postajao sve više i više brat sviju. Licem u lice s Gospodinom pomoglo je bratu Karlu biti rame uz rame s čovjekom, ne odvajati sakrament oltara od sakramenta brata: “što god učiniste…”, “ovo je tijelo moje… ovo je krv moja…” (usp. Mt 25; 26).

Za svoga života brat Karlo je ostao sam, no čvrsto je vjerovao da “ako pšenično zrno ne umre, ostaje samo, ako li umre donosi obilat rod” (Iv 12) i Bog je blagoslovio vjeru ovog zrna!

Čitajući životopis brata Karla mala sestra Magdalena piše: “Tu sam pronašla sav ideal o kojem sam sanjala, življeno Evanđelje, potpuno siromaštvo, povučenost među napuštenim pučanstvom i iznad svega ljubav u svoj svojoj punini: Isus - Ljubav.”

Nakon dugogodišnjih kušnji i iščekivanja 1936. odlazi u Saharu. Nepredviđene okolnosti, u kojima se bez sumnje očitovala volja Božja, vodile su je da osnuje novu kongregaciju, Bratstvo Isusovih malih sestara. “Bog me uzeo za ruku i slijepo sam ga slijedila.” Ovu vjeru i nepokolebljivo povjerenje male sestre Magdalene Bog je blagoslovio. Bratstvo je rođeno u pustinji i ubrzo se proširilo na svih pet kontinenata. Danas je prisutno u sedamdesetak zemalja, s oko 1.400 malih sestara.

Budući da smo međunarodna zajednica, evanđeoski zahtjev jedinstva želimo živjeti ponajprije među nama. Uvjerene smo da biti “svjedoci jedinstva” jest sastavni dio našeg poslanja. Živimo u malim bratstvima obavljajući obične, jednostavne, poslove, već ovisno o sredini u kojoj živimo: kao radnice u tvornicama, na polju, kao čistačice:.. “Ne izdvajaj se iz ljudskog društva… Poput Isusa budi dio tog društva… Prije nego redovnica, budi čovjek i kršćanka u punom smislu i ljepoti te riječi.” Bila je to želja male sestre Magdalene.”

“U Crkvi, male sestre imaju specifično poslanje: svjedočiti čitavim svojim životom stvarnost Betlehema i Nazareta. Tako se pridružuju djelu Krista - Spasitelja, započetom u nemoći jaslica, a dovršenom u bijedi Križa.” (iz naših Konstitucija). Euharistija, srce našeg života, srce povijesti, srce svijeta, srce je našeg poslanja. Tu mi crpimo snagu i razlog našeg postojanja. Dok svakodnevno molimo pred izloženim Presvetim u tišini želimo da se ta molitva produži u svakodnevici.

Prisutnost, besplatnost, prijateljstvo, gostoprimstvo, dragocjenosti su bitne za naše zvanje i poslanje u Crkvi.

U različitim stvarnostima i “banalnostima” svagdanjeg života utjelovljuje se i konkretizira naš kontemplativni život. Želimo biti kao “kvasac u tijestu”, biti mali znak nježnosti Božje, zraka svjetlosti i nade usred trpljenja, u molitvi, zagrliti i biti svijet pred Bogom. “Jer Bog je tako ljubio svijet da je poslao Sina svoga Jedinorođenca…” Povjeravamo sve to Mariji, Djevici iz Betlehema, iz Nazareta i podno Križa… Njoj, koja je u običnom životu znala primiti Riječ, čuvati je u svom srcu, posredovati u Kani… sa svom tankoćutnošću i nježnošću žene.

 

Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi