Vijesti 4 (2020)

Vijesti 4 (2020) Objavljeno: 25. 11. 2020 - 18:11

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!
 
U već uobičajenom ritmu izdavanja glasila „Vijesti“ kao tromjesečnika, u ovom broju  glasila donosimo pregled događanja posljednjeg tromjesečja 2020. godine, godine koja će po mnogočemu ostati ubilježena u povijest čovječanstva. Svemogući Bog kojeg vrijeme ne dotiče, apsolutni je Gospodar svih vremena pa i godine koja je upravo na izmaku, a mi ljudi – strašljive sluge vremena, očiju uprtih u nadolazeću godinu, sa zebnjom se pitamo što donosi. Jedno je ipak sigurno: svaka nas godina dovodi bliže Onomu koji je prije svih prošlih vremena i iznad svih budućih, od vijeka do vijeka.
 
Posljednje tromjesečje 2020. godine donijelo je 52. skupštinu Hrvatske redovničke konferencije koja je ujedno bila i izborna skupština. Novo vodstvo Konferencije (fr. Slavko Slišković, OP – predsjednik; s. Gordana Igrec, FDC - potpredsjednica; s. Mariangela Galić; s. M. Marija Banić, SMI; p. Dalibor Renić, SJ i fra Milan Krišto, OFM) već je imalo i prvu sjednicu kojoj je prethodio godišnji blagoslov zgrade HRK. 
 
Nažalost, Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine nije se održala. Otkazana je zbog opasnosti od zaraze koronavirusa COVID-19.
 
Predavanja u Školi za novakinje odvijala su se otežano zbog izolacija i samoizolacija povezanih sa zarazom koronavirusa COVID-19. 
 
Krajem prosinca, Hrvatsku je pogodilo više razornih potresa s epicentrom na području Sisačke biskupije. Jedan među njima (29. prosinca 2020. godine u 12.19 sati) osobito razoran, jačine 6.2 po Richteru osjetio se u cijeloj Hrvatskoj i u susjednim zemljama. Vijeće HRK je odlučilo poslati novčanu pomoć stanovnicima pogođenog područja. Uz to, gotovo su sve redovničke zajednice molitvom, postom i pružanjem materijalne pomoći stale uz ljude koje je pogodila katastrofa golemih razmjera.
 
Klauzurne zajednice obradovali smo prijevodom dokumenta „Umijeće traženja Božjega Lica. Smjernice za formaciju kontemplativnih redovnica“. Dokument je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života 2018. godine.
 
Slavlja doživotnih zavjeta u 2020. godini protegnula su se na dulje razdoblje. Znatan je broj naših susestara i subraće iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su se doživotno posvetili Gospodinu po trostrukom zavjetnom vezu. Bogu hvala, nek‘ im Njegova moćna desnica bude na pomoć u radosnoj ustrajnosti! Po prvi put, uz podatke o doživotno zavjetovanim redovnicama, donosimo i podatke o doživotno zavjetovanim redovnicima. 
 
Na koncu glasila je redovita kronika redovništva u Hrvatskoj, također i u Bosni i Hercegovini u kojoj izdvajamo otvorenje Jubilarne 150. godišnjice dolaska sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Sarajevo i BiH
 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-4-2020   (4.28 MB)
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Vijesti 1 (2021)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi