Vijesti 1 (2021)

Vijesti 1 (2021) Objavljeno: 16. 12. 2020 - 17:25

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

U središtu prvoga ovogodišnjega broja Vijesti, kako je već tradicionalno, jest Dan posvećenog života. Tim povodom Vijesti omogućuju uvid u Homiliju pape Franje, Poruku Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života te Poruku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske redovničke konferencije. Ove se godine Dan posvećenog života u cijelom svijetu slavio u okvirima koje je dopuštala aktualna epidemiološka situacija.

Na području Hrvatske okupljanje posvećenih osoba u većini je (nad)biskupijskih središta, nažalost, izostalo. Zajednička proslava Dana posvećenog života bila je u sljedećim (nad)biskupijama: Zagrebačkoj, Splitskoj, Sisačkoj, Đakovačko-osječkoj i Bjelovarsko-križevačkoj. U Bosni i Hercegovini redovnice i redovnici zajednički su proslavili Dan posvećenog života u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj biskupiji dok je to okupljanje izostalo u Hercegovačkim biskupijama.

Uredništvu je osobito drago što se već za ovaj prvi ovogodišnji broj Vijesti uspjelo prikupiti i obraditi statističke podatke o redovničkim zajednicama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kao i prethodnih godina, uočava se pad broja posvećenih osoba. Ipak, unatoč svim zastrašujućim prognozama i bojaznima epidemioloških stručnjaka, COVID-19 nije uzeo velik broj života kako se naslućivalo da bi se moglo dogoditi. Bogu hvala!

Sljedeći izvanredni prilog u ovim Vijestima jesu fotografije koje evidentiraju trenutke u kojima redovničke zajednice pomažu stradalima u potresu na području Siska i šire okolice. Nije trebalo proći mnogo vremena nakon potresa da redovnice i redovnici prepoznaju Banovinu kao svoje novo polje apostolata. Fotografijama se, dakako, ne može sva ta pomoć ni približno predočiti. Još i više stoga što su posvećene osobe tako odgojene da ne trube uokolo o svojim djelima. Uostalom, opće je poznata činjenica da Gospodin (dobro) „vidi u skrovitosti“ (Mt 6,4).

Od važnih obljetnica u kronici izdvajamo dva srebrna jubileja: 25. obljetnicu povratka samostana Egipat u Sarajevu koji pripada sestrama Služavkama Maloga Isusa kao i 25. obljetnicu povratka Školskih sestara franjevki u Jajce i osnivanja redovničke kuće.

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-1-2021   (5.36 MB)
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti 4 (2020)
Slijedeći članak:
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi