Posvećeni život

Posvećeni život Objavljeno: 28. 10. 2008 - 11:26

Prinosi redovničkoj obnovi, br. 1 i 2 (23 i 24) god. (13) 2008.

Uvodnik

Novi broj “Posvećenog života” izgleda više kao zbornik radova, nego kao časopis. Mnoge od predviđenih rubrika u ovom broju jednostavno nisu ostvarene, npr. Znakovi vremena, Redovnički portreti, Naše redovničke zajednice i Cvjetići. Da nema predavanja s Redovničkog tjedna, s Vijeća redovničkih odgajatelj(ic)a i si., ne bi ni bilo materijala za jedini časopis na hrvatskom jezičnom području koji objedinjuje problematiku i interes svih postojećih redovničkih zajednica u Republici Hrvatskoj, pa i šire. Kao da nemamo odveć toga zajedničkog, ni što se tiče događanja, ni što se tiče interesa.

Osim toga, ni glavni urednik nije ni jednom uspio skupiti Uredničko vijeće u pripremi ovog broja. To bi zasigurno odgodilo njegov izlazak za još kasnije vrijeme. Ali suradnja trpi, jer nije ni organizirana ni ostvarena. Kad je ovakav časopis u pitanju, on zaslužuje čovjeka koji će ga staviti na više mjesto u ljestvici svojih prioriteta. A dosadašnji glavni urednik je već i ranije imao svojih obveza preko glave. Uredništva se prihvatio iz ljubavi prema redovništvu i poštovanja prema ranijem uredniku fra Mirku Mataušiću. Kroz ove godine samo je dobivao nove obveze u svojoj zajednici i poslu koji mu je zajednica povjerila, ali ne i rasterećenja. Istina jest da je novi sastav uredništva uspio prebroditi vremenski jaz izlaženja, tj. da ne kasnimo po godinu ili dvije s njegovim izlaženjem, ali istina je da se i “Posvećeni život” praktički pretvorio u godišnjak. Ovo su činjenice, a ne razmišljanja.

U međuvremenu izabrane su i mnoge nove uprave. Možda je ovo pravo vrijeme za promjene i osvježenje. Da bi ovaj časopis napokon to i postao, potrebno mu je osigurati širu suradnju. U tom vidu, na mjesto glavnog urednika treba doći svježa snaga. Netko tko bi npr. mogao povezati naše mlade iz novicijatske škole, iz naših zajednica privremeno zavjetovanih i dr. Oni se i tako trude održavati listove i listiće unutar svojih zajednica ili samo malo šire, a ovdje bi mogli dobiti pravu priliku za razvijanje talenata koje im je Bog dao. Uz malo više širokogrudnosti nas starijih, i više tolerancije na njihove pokušaje i pogrješke, list u čijoj bi organizaciji i stvaranju sudjelovao i naš pomladak možda bi mogao biti pravi put za izlazak iz situacije u kojoj se “Posvećeni život” našao, i s kojom, vjerujem, da je malo tko zadovoljan.

Ili ukoliko imate drugačiji prijedlog - hrabro naprijed. Samo nemojmo ostati na lijepim riječima i željama, jer takvima je Isus zapriječio ulazak u kraljevstvo nebesko (usp. Mt 7,21).

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Služenje autoriteta i posluh
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi