Crkveni dokumenti o posvećenom životu

 

Crkveni dokumenti o posvećenom životu

Crkveni dokumenti o posvećenom životu Objavljeno: 27. 03. 1997 - 10:58

Od II. vatikanskog sabora do apostolske pobudnice Ivana Pavla II. “Vita Consecrata”

Predgovor

Posvećeni život, duboko ukorijenjen u primjerima i naputcima Krista Gospodina, dar je Boga Oca svojoj Crkvi posredstvom Duha (usp. VC 1a). Stoga je taj dar Crkva vjerno i budno pratila u njegovu nastajanju, rastu, preobrazbama i poslanju. Znak toga praćenja su brojni dokumenti, dekreti, izjave, naredbe i tumačenja koji nisu upućeni samo osobama posvećenog života već i članovima Crkve, pa i čovječanstva.

Na osobiti način biskupska sinoda o ulozi posvećenog života u Crkvi temeljito je proučavala njegovo značenje i perspektive, s pogledom na novo tisućljeće kojemu smo već na pragu (usp. VC 2a). Kao plod te sinode proizišla je i postsinodalna Apostolska pobudnica “Vita consecrata” svetoga oca Ivana Pavla II. koja je do sada najsveobuhvatnije slovo o posvećenom životu i njegovu poslanju u Crkvi i svijetu.

1974. godine o. Hadrijan Borak, ofmcap., pripremio je zbirku crkvenih dokumenata o redovništvu. U svoje ime i u ime ostalih prevoditelja i priređivača on kaže da ih je “na sakupljanje i izdavanje ovih dokumenata potaklo uvjerenje da obnova pojedinih redovničkih instituta nije laka i da ona traži dug i mnogostruk napor. Dapače, ona mora biti stalna (Ecclesiae sanetae II, 19). Nadamo se da će dokumenti ove zbirke mnogim našim redovnicima i redovnicama pomoći da jasnije vide smisao, važnost i putove obnove, da se za nju oduševe i daje u duhu Crkve ustrajno provode.”

Predsjedništvo Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Vijeće Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica donijeli su odluku da se ponovo izda novi zbornik koji će obuhvatiti sve relevantne dokumente od II. vatikanskog sabora (Perfectae caritatis) do apostolske pobudnice Ivana Pavla II. Vita consecrata. To uokviruje cijelo jedno razdoblje intenzivne obnove posvećenog života. Tog posla se na molbu Konferencije i Unije zdušno latio fra Viktor Nuić, ofm, te ga relativno brzo i uspješno priveo kraju.

S obzirom na prijašnji zbornik načinjen je korak dalje. Ujednačeni su stručni juridički nazivi (terminologija). Osim sadržaja urađeno je i stvarno kazalo s mnoštvom natuknica, što je veliko bogatstvo za sve one koji će u ovim tekstovima učenjem, razmatranjem ili stručno-znanstvenim radom tražiti izvorni govor Crkve o redovima i redovničkim družbama, društvima apostolskog života i svjetovnim ustanovama.

Stoga zahvaljujući fra Viktoru Nuiću, o. Hadrijanu Boraku i ostalim prevoditeljima i priređivačima predajemo ovaj zbornik našoj crkvenoj i društvenoj javnosti sa željom da u novim prilikama dosanjanog hrvatskog sna o vlastitoj državi, redovnici, redovnice i druge osobe Bogu posvećenog života učine “od svoga života živo iščekivanje Krista, idući Njemu ususret… da budu uvijek spremni, vjerni Kristu, Crkvi, vlastitoj ustanovi i čovjeku svoga vremena. Tako će ih Krist iz dana u dan obnavljati, da zajedno s njegovim Duhom grade bratske zajednice, da peru s Njim noge siromasima i dadnu svoj nezamjenjiv doprinos preobrazbi svijeta” (usp. VC 110b).

Neka i iz ovog Zbornika, u godini Isusa Krista jedinog Spasitelja, u osvit Velikog jubileja, zrači poziv pape Ivana Pavla II. redovnicima, redovnicama i drugim osobama Bogu posvećenog života: “Neka ovaj naš svijet povjeren u ruke čovjeka, dok ulazi u novo tisućljeće, bude sve humaniji i pravedniji, znak i anticipacija budućega svijeta, u kome će On, ponizni i proslavljeni, siromašni i uzvišeni Gospodin biti puna i trajna radost za nas i za našu braću i sestre s Ocem i Duhom Svetim” (VC 110c).

don Stjepan BOLKOVAC, sdb, predsjednik HKVRP-a
U Zagrebu, 16. srpnja 1997.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi