Vijesti - Bdjenje u zagrebačkoj katedrali prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih redovnica i redovnika

 

Bdjenje u zagrebačkoj katedrali prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih redovnica i redovnika

Bdjenje u zagrebačkoj katedrali prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih redovnica i redovnika Objavljeno: 13. 03. 2015 - 22:56

"Ja izabrah vas" (Iv 15,16)


Kao neposredna priprava za Nacionalni susret hrvatskih redovnica i redovnika u Godini posvećenog života, u zagrebačkoj je katedrali u petak 13. ožujka održano bdjenje s molitvom za proglašenje svetim bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Obraćajući se okupljenim redovnicama i redovnicima koji su u takvom broju, ali i sastavu prvi puta bili okupljeni u katedrali, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. rekao je: "Pozdravljam vas večeras u ovom posebnom slavlju molitve, pokorničke službe i zahvalne adoracije Gospodinu za brojne milosti koje nam nastavlja davati u ovoj Godini posvećenog života za koju želimo da uistinu bude godinom milosti Gospodnje za sve nas. Pozivam vas da upravo večeras obnovimo svoj osobni susret s Gospodinom našim Isusom Kristom; da obnovimo svoje predanje i posvećenje, upravo onako kako je to učinio On sam, kad su ga njegovi roditelji, još dok je bio sasvim malo dijete, donijeli u hram da ga prikažu Gospodinu".

Podsjetio je i na ciljeve, koje je odredivši da 2015. bude Godina posvećenog života, papa Franjo postavio. Jedan je od njih i taj da ponovno otkrijemo i probudimo svoj žar, "blagu i okrepljujuću radost naviještanja, pa i onda kada treba sijati u suzama (…). I neka svijet našega vremena koji traži, sad u tjeskobi, sad u nadi, uzmogne primiti Radosnu vijest ne od tužnih i malodušnih, nestrpljivih i tjeskobnih navjestitelja, nego od službenika Evanđelja čiji život ižaruje žarom, koji su prvi u sebi primili Kristovu radost". Zahvaljujemo Svetom Ocu za ovu Godinu posvećenoga života, koju nam je darovao, kao posebno milosno vrijeme, da je proživimo, u radosti i zajedništvu s cijelom Crkvom, rekao je Šarčević i pozvao sve "da i večeras uzdignemo svoje posebne žarke molitve Bogu Ocu, izvoru svetosti i milosti, da što prije dočekamo trenutak proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca, koji je cijeloj Crkvi i našem narodu, u teškim trenucima njegove ne tako davne prošlosti, bio znak sigurne nade i sigurno uporište, moleći ga da to bude i nama u ovom sadašnjem zamršenom vremenu".

Bdjenje pod geslom "Ja izabrah vas…!" započelo je zazivom Duha Svetoga, te predstavljanjem muških i ženskih redovničkih zajednica koje djeluju u Republici Hrvatskoj. Svaka redovnička zajednica donijela je nešto što na specifičan način predstavlja upravo tu družbu, odnosno karizmu. Posebno je dojmljivo bilo donošenje Križa sv. Damjana koji su zajedno donijeli članovi Prvoga franjevačkog reda, provincija Manje braće, franjevaca konventualaca i franjevaca kapucina.

U drugom dijelu bdjenja pokorničko bogoslužje prevodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Mate Uzinić. Pozdravljajući okupljene redovnice i redovnike s njihovim poglavarima, kao i imenovanog krčkog biskupa Ivicu Petanjka, biskup Uzinić im je izrekao i višestruku zahvalu. Kažem vam hvala: hvala zbog toga što postojite, hvala zbog toga što ste se odazvali Gospodinovu pozivu, hvala zbog svega što činite, hvala što ste večeras sve vaše karizme, sva ona vaša nadahnuća u otvorenosti Duhu Svetome pridružili karizmi čovjeka po kojemu se zove ova katedrala, a ona se zove Stepinčeva katedrala, karizmi bl. Alojzija Stepinca koji nam je svima zajedno nadahnuće u ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, osobito u vjernosti Petrovoj stolici. To nas danas ujedinjuje s Papinim danom, drugom godišnjicom službe našega Pape za kojega također večeras želimo moliti da mu Gospodin dade snage da može odgovoriti onome poslanju koje Bog ima s njim u ovom vremenu i Crkvi ovog našeg vremena, rekao je biskup.

Istaknuo je i ljubav prema Domovini bl. Alojzija, "koja nas također večeras ujedinjuje, povezuje, jer ste se ovdje okupile vi, posvećene osobe koje djeluju na području Republike Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine". Htio bih prije nego li se na neki način uputimo u drugu točku večerašnjeg bdjenja, a to je pokorničko slavlje, primijetiti nešto što se dogodilo u prvom dijelu, a što smatram da je veoma važno da bismo na pravi način nastaviti s našim slavljem. Dogodilo se naše međusobno upoznavanje. Svi ste vi posvećene osobe: poznajete svoje karizme, a večeras smo imali priliku upoznati karizme drugih. Ali imali smo priliku još nešto: ponovno sebi posvijestiti vlastitu karizmu. U ovim trenucima koji slijede trebamo se propitati "što je ostalo od te naše, moje karizme, koliko sam ja sam vjeran", istaknuo je biskup Uzinić.

Podsjetio je kako Godina posvećenog života ima tri dijela. Ovo prisjećanje na karizme je zahvalno sjećanje na prošlost. U njemu vidimo također i nadu za budućnost. No, ono što je najvažnije za ovaj trenutak pokorničkog slavlja je pitanje "a što je sa sadašnjošću; živim li ja s ljubavlju svoju sadašnjost?"

Rekao je zatim kako osim ovih ciljeva Godine posvećenog života imamo i neka očekivanja. Najprije je to očekivanje da budemo radosni, da karizmu svoje poslanje u ovom svijetu i vremenu ne doživljavamo kao teret, nego kao pravu priliku da možemo svima posvjedočiti radost koja nas je zahvatila u slijeđenju Isusa Krista. Zajedništvo pokazujemo s ovim večerašnjim okupljanjem. To je drugo očekivanje, ali ima ono zajedništvo koje moramo živjeti na planu naših redovničkih zajednica, naših kongregacija. Zatim je tu potreba proroštva. Ne smijemo šutjeti o Isusu Kristu moramo govoriti najprije životom, a onda i riječima. Tu su i periferije na koje moramo otići: margine i Crkve i društva, ne samo u onom materijalnom smislu, nego još više duhovnom smislu. I na kraju to je ovo naše vrijeme koje moramo razumjeti, kao što su svoje vrijeme razumjeli vaši utemeljitelji i u svjetlu Evanđelja Isusa Krista dali odgovore na svoje vrijeme. Naša zadaća je razumjeti naše vrijeme i u svjetlu tog istog evanđelja ponuditi odgovore, pojasnio je biskup Uzinić.

Neka nam Gospodin koji nas je pozvao i izabrao, nismo mi izabrali Njega, jer on je onaj koji bira, svojim Duhom nadahne da bismo na pravi način mogli ispitati svoju sadašnjost, zahvalni za prošlost, jer jedino ako sa strašću i ljubavlju poput vaših osnivača budemo živjeli našu sadašnjost, ova ljepota koju večeras vidimo, ovo bogatstvo karizmi, ovo bogatstvo ljudi bit će bogatstvo koje ćemo imati u budućnosti, posvijestio je, te zaključio "s tim željama, ali i molitvama pridružujući se svima onima koji su danas molili za Svetog Oca, ali i svima onima koji u Hrvatskoj mole za proglašenje svetih bl. Alojzija Stepinca očekujući da će se to uskoro dogoditi, uđimo u ovo slavlje, uđimo u ovaj dvodnevni susret osoba posvećenog života koji djeluju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neka nam Gospodin dade dovoljno svoga Svetog Duha da možemo odgovoriti njegovu poslanju, ali počinjući od ovoga sada i od sebe samih".

Nakon Službe riječi, prigodni nagovor s ispitom savjesti prema evanđeoskom odlomku s blaženstvima održao je don Damir Stojić, SDB. U završnom dijelu bdjenja održano je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je prevodio o. Ivan Mandurić, DI, sa suradnicima. Tijekom bdjenja bila je prigoda i za ispovijed. (ika)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi