Papa: Svećenici trebaju biti radosni kao don Bosco

 

Papa: Svećenici trebaju biti radosni kao don Bosco

Objavljeno: 31. 01. 2019 - 19:53

Na misi koju je 31. siječnja predvodio u Domu Svete Marte u Vatikanu papa Franjo poručio je da svećenici trebaju biti radosni i gledati očima čovjeka i očima Boga, kao što je to činio sveti Ivan Bosco.

Potaknuvši svećenike da gledaju stvarnost srcem oca i učitelja poput don Bosca, Papa je istaknuo da je njegov život obilježio susret sa siromašnim mladima koji su živjeli na ulici; bio je taknut i tražio je način kako da im pomogne da odrastu. Hodao je i plakao s njima. Sveti Otac podsjetio je da je na dan ređenja don Boscova majka, koja nije studirala teologiju, sinu rekla: „Danas ćeš početi trpjeti“. Htjela je sigurno istaknuti stvarnost, ali i privući pažnju, jer ako je sin pomislio da neće biti trpljenja, to znači da nešto nije u redu. To je proroštvo majke, jednostavne žene koja je imala srce puno duha.

Dakle, za svećenika je trpljenje znak da stvari idu dobro, ali ne zato da bi bio „fakir“, nego zbog onoga što je učinio don Bosco koji je imao hrabrosti gledati stvarnost očima čovjeka i očima Boga. U ono masonsko vrijeme vidio je mrzitelje svećenika, zatvorenu aristokraciju i prilike u kojima su siromašni zaista bili siromašni i odbačeni. Vidio je te mlade na ulicama i rekao je: To ne može biti!

Gledao je očima čovjeka koji je brat i otac i rekao je: To ne može tako ići! Ti će mladi možda loše završiti i počeo je suosjećati kao čovjek i tražiti putove kako bi pomogao njihovu odrastanju, rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News. Tražio je ljudske putove. Zatim je prikupio hrabrost i počeo gledati Božjim očima te ići Bogu i reći mu: Pokaži mi je li to nepravda, što treba učiniti pred tim? Ti si stvorio te ljude za puninu, a oni su u istinskoj nevolji. Tako gledajući stvarnost, s ljubavlju oca i učitelja, i gledajući Boga očima prosjaka koji traži svjetlo, krenuo je dalje, kazao je Papa.

Naime, svećenik mora imati te dvije strane: gledati stvarnost očima čovjeka i očima Boga, a to znači mnogo vremena provoditi pred svetohraništem. Budući da je tako gledao, mogao je vidjeti put, jer nije išao samo s katekizmom i križem govoreći: činite to! Mladi bi mu rekli: Laku noć, vidimo se sutra.

Približavao im se njihovom živošću. Organizirao im je igru, napravio od njih skupinu, bili su kao braća, hodao je s njima, gledao i plakao s njima, te ih vodio naprijed. Bio je svećenik koji ljudski gleda na ljude i koji je uvijek pri ruci.

Naglasivši da svećenici ne smiju biti službenici ili zaposlenici koji primaju naprimjer od 15 do 17.30 sati, Sveti Otac primijetio je da imamo mnogo vrlo dobrih službenika koji rade svoj posao kao što ga moraju obavljati službenici.

No, svećenik nije službenik i ne može to biti. Dakle, ponovno je potaknuo da gledamo očima čovjeka i obećao: Zadobit ćete i vi taj osjećaj i mudrost da shvatite da su to vaša djeca i braća. Nakon toga treba imati hrabrosti i boriti se. Svećenik je onaj koji se bori s Bogom.

Uvijek postoji rizik da stvari gledamo previše ljudski, a ništa božanski, ili previše božanski a ništa ljudski; ali ako ne riskiramo, u životu nećemo učiniti ništa, upozorio je Papa i napomenuo: Kada ima ljubavi, otac, naime, riskira za sina, a brat za brata. To sigurno sa sobom nosi trpljenje, počinju progoni i ogovaranja.

Papa je potom zahvalio Bogu što nam je dao svetoga don Ivana Bosca koji je kao dijete počeo raditi, znao je što znači svaki dan zaraditi kruh i shvatio je što je milosrđe, te što je prava istina. Taj je čovjek primio od Boga veliko srce oca i učitelja.

Koji je znak da je sve u redu sa svećenikom, gledajući stvarnost očima čovjeka i očima Boga? Radost. Kada svećenik u sebi ne nalazi radosti, treba se odmah zaustaviti i pitati zašto.

Don Boscova je radost poznata, on je učitelj radosti. Zato što je druge činio radosnima i sam je bio radostan. Trpio je također. Molimo danas Gospodina zagovor don Bosca, milost da naši svećenici budu radosni, jer imaju istinski osjećaj da stvari pastorala i Božjega naroda gledaju očima čovjeka i očima Boga, zaključio je Sveti Otac. (ika)

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi