Papa: Kamilijanci su neophodni u Crkvi koja je „poljska bolnica“

 

Papa: Kamilijanci su neophodni u Crkvi koja je „poljska bolnica“

Objavljeno: 16. 05. 2022 - 18:16
Papa Franjo primio je u ponedjeljak 16. svibnja u Vatikanu sudionike 59. generalnog kapitula Družbe za dvorenje bolesnika
Na kapitulu je izabran i novi general reda – o. Pedro Tramontin iz provincije Sjedinjenih Američkih Država.
 
Crkva koja želi ljudima ponuditi jednu dobru „poljsku bolnicu“ gdje se ranjenici mogu susresti i osjetiti Kristovu blizinu i nježnost, ne može bez milosrdne karizme sv. Kamila de Lellisa koju žive njegovi sinovi iz Družbe za dvorenje bolesnika, poznati i kao kamilijanci, istaknuo je Papa, pozivajući ih da utjelove proroštvo njihove Družbe koje potiče na preuzimanje na sebe teret drugih, rane i tjeskobe naše najugroženije braće i sestara.

Nakon pozdrava novom generalu reda, Papa se osvrnuo na izabranu temu kapitula, koja je usredotočena na pitanje: „Koje je kamilijansko proroštvo danas?“ Delegati iz svih provincija u svijetu se posvećuju, kako je rekao, pronalasku novih načina evangelizacije i blizine kako bi se s dinamičnom vjernošću ostvarila kamilijanska karizma, koja ih stavlja u službu bolesnicima.

Papa je isto tako podsjetio kako je sveti Kamilo de Lellis, preobražen Božjom ljubavi, osjetio poziv da da život jednoj novoj redovničkoj obitelji koja bi, nasljedujući Isusovo suosjećanje i nježnost prema patnicima u tijelu i duhu, živjela zapovijed ljubavi radosno šireći navještaj evanđelja i brinući se za najkrhkije.

Naše je vrijeme obilježeno individualizmom i ravnodušnošću koji stvaraju usamljenost i uzrokuju odbacivanje tolikih života, kazao je Papa. Kršćanski odgovor na aktualnu kulturu odbacivanja ne leži u rezigniranom promatranju sadašnjosti ili nostalgičnom žaljenju za prošlošću, već u milosrđu koja, potaknuta povjerenjem u Providnost, zna ljubiti vlastito vrijeme i ponizno svjedoči evanđelje.

To je, prema mišljenju pape Franje, ostvario sv. Kamilo, jedan od svetaca koji najbolje utjelovljuje stil milosrdnoga Samarijanca, približavanjem ranjenom bratu na putu. Takav je životni izbor koji nam omogućuje da izađemo iz sjene zatvorenog svijeta i stvorimo otvoreni svijet, kazao je, pozivajući se na encikliku Fratelli tutti. Potaknuo je kamilijance da budu nadahnuti svojim utemeljiteljem kako bi gledali na stvarnost patnje, bolesti i smrti Isusovim očima. Na taj ćete način utjeloviti to kamilijansko proroštvo koje vas pokreće da preuzmete na sebe terete drugih, rane i tjeskobe najranjivije braće i sestara, rekao je.

To zahtijeva poslušnu otvorenost Duhu Svetom, napomenuo je Papa, kao i određenu dozu smjelosti kako bi zajedno otkrili i putovali neistraženim putovima ili izrazili potencijal kamilijanske karizme i službe u novim oblicima.

Čini mi se da taj vaš stil života i apostolata, posebno posvećen služenju bolesnima, slabima i starijima, spaja dvije bitne dimenzije kršćanskog života. S jedne strane, želja je to za ekstrovertnim i konkretnim svjedočenjem drugima, a s druge potreba da sebe razumijemo prema kanonima evanđeoske malenkosti.

Sveti Otac stoga poziva Družbu za dvorenje bolesnika da uvijek budu nadahnuti blaženstvima: da s krotkošću i jednostavnošću donose Radosnu vijest današnjim siromasima i najmanjima, u vjeri da je dobro koje se učini sestri ili bratu koji pati dar samome Isusu te da ono što se s radošću prikazuje svakoga dana nikada nije izgubljeno, već uvijek klija i donosi plod. Isto tako, potaknuo je Papa, prisjećajući se prve ljubavi kojom je Isus osvojio njihovo srce, neka uvijek iz temelja obnove svoj izbor posvećenog života.

Ponovno je naglasio važnost da se uz pomoć Duha Svetoga, traži sve načine kako živjeti milosrdnu karizmu sv. Kamila, maksimalno iskorištavajući suradnju s laicima, osobito sa zdravstvenim djelatnicima. Potaknuo ih je da zajedno traže, u zajedništvu, Gospodinovu volju, te zahvalio Družbi za sve ono što jesu i što čine za Crkvu.

Želimo li ljudima ponuditi dobru „poljsku bolnicu“, gdje se ranjenici mogu susresti i osjetiti Kristovu blizinu i nježnost, ne možemo bez karizme sv. Kamila de Lellisa. Nam vama je da predate svoje ruke, noge, um i srce tom Božjem daru, kako bi On nastavio poticati Božja djela u našem vremenu, zaključio je papa Franjo.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi