Papa 22. lipnja 2023.

 

Papa 22. lipnja 2023.

Objavljeno: 22. 06. 2023 - 16:26
Rat ugrožava građansku i vjersku ravnotežu u istočnoj Europi

Primivši u audijenciju u četvrtak 22. lipnja članove Kongregacije otaca augustinaca Marijina uznesenja, papa Franjo ih je podsjetio na utvrđena područja na kojima se izražava njihova karizma: apostolat hodočašćā, zauzimanje u medijima i misije na Istoku, prenosi Vatican News.

Jedno od glavnih poslanja apostolskoga redovničkog života jest vrlo konkretno svakodnevno očitovanje blizine kraljevstva Božjega, glavna je misao koju je papa Franjo istaknuo obraćajući se ocima augustincima Marijina uznesenja koje je primio u audijenciju povodom njihova generalnog kapitula koji se održava o temi „Približilo se kraljevstvo Božje (Mk 1, 15). Živjeti i naviještati nadu evanđelja“.

Očitovati blizinu kraljevstva Božjega znači naviještati nadu svakom čovjeku i cijelom svijetu. Nadu da život nije zatvoren, dodao je Papa te spomenuo jedno od djela koje je najviše obilježilo karizmu asumpcionistā: apostolat hodočašćā čiji žar šire od Lurda do Latinske Amerike. Osim toga, Sveti je Otac podsjetio i na njihovo zauzimanje u medijima koje obilježava njihovu kongregaciju na svakom kontinentu.

Jedan od povijesno najučinkovitijih apostolata koji je još uvijek prisutan jest, prema Papinim riječima, njihova misija na Istoku. To je pravi izazov, posebno u ovo tako kritično doba zbog sukoba koji su u tijeku.

„Ohrabrujem vas da nastavite s tom misijom na Bliskom istoku, gdje su kršćani pod prijetnjama, kao i u istočnoj Europi, gdje rat u Ukrajini stavlja u opasnost građansku i vjersku ravnotežu u toj regiji. Želim vam također izraziti zahvalnost Svete Stolice za vjernost vašega zauzimanja u maloj Katoličkoj Crkvi bizantskoga obreda u Bugarskoj, koja računa na vas. Vaše dugogodišnje iskustvo dijaloga s pravoslavljem, kao i s islamom i judaizmom, dragocjeno je za Crkvu; neka vas ono, danas više nego ikada, učini tvorcima jedinstva i zajedništva u službi mira“, istaknuo je.

Papa Franjo se osvrnuo i na pitanje opadanja zvanja koje se, kako se čini, ne odnosi mnogo na one koji pristupaju tom redu. „Kažu mi da je jedan od tri člana vaše kongregacije u formaciji; to je važno, u ovom trenutku nedostatka zvanja, nulte stope nataliteta, (…), to je milost. Ta vam primjetna proporcija otvara perspektive za budućnost, ali je istodobno veliki izazov za prijenos vaše karizme. Molim vas, neka oni u formaciji dobro prime karizmu“, naglasio je.

Spomenuvši se nauka utemeljitelja reda, časnoga sluge Božjega Emmanuela D’Alzona, Papa je potaknuo redovnike da obnovljenom snagom nastave ići već zacrtanim stazama.

„Moramo biti hrabri. Ali, nije li kraljevstvo Božje po sebi radikalan prodor novosti za naše čovještvo? To jest to. Valja biti hrabri. Kako biste prihvatili taj izazov, nemojte se bojati njegovati u sebi i oko sebe „trostruku ljubav“ kojoj vas je poučio otac d’Alzon: ljubiti Krista, ljubiti Djevicu Mariju i ljubiti Crkvu. Tako ćete biti vjerni svojoj karizmi i pronaći ćete vjerne i istodobno inovativne načine da ju ostvarite. U svim tim stvarima, tim putovima, starim i novim, draga braćo, možete računati na moje molitve i moje povjerenje. Crkva ima povjerenja u vas“, rekao je Papa Franjo, prenosi Vatican News.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi