Objavljena Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2023.

 

Objavljena Papina poruka za Svjetski dan bolesnika 2023.

Objavljeno: 11. 01. 2023 - 20:13
Papa Franjo uputio je poruku za 31. svjetski dan bolesnika

Papa Franjo uputio je poruku za 31. svjetski dan bolesnika, pozivajući katolike da poslušaju primjer milosrdnog Samarijanca koji pokazuje suosjećanje i brine se za bolesne u svijetu koji odbacuje najranjivije, prenosi Vatican News.

Dok Katolička Crkva putuje sinodalnim putem, papa Franjo poziva vjernike da promišljaju o činjenici da osobito kroz iskustvo ranjivosti i bolesti možemo naučiti hodati zajedno u skladu s Božjim stilom, a to je blizina, suosjećanje i nježnost.

Katolička Crkva slavi 11. veljače dan Gospe Lurdske. Dan bolesnika ove godine ima za temu “Pobrini se za njega. Suosjećanje kao sinodalna skrb za zdravlje”, nadahnutu na prispodobi o milosrdnom Samarijancu iz Evanđelja po Luki.

Papa Franjo u poruci ističe suosjećanje i brigu za bolesne kao sinodsku vježbu ozdravljenja na koju nas Bog poziva, napominjući da, ako je bolest dio našeg ljudskog stanja, kada je doživljavamo u izolaciji i napuštenosti, nepopraćena brigom i suosjećanjem, može postati nehumana. Iskustva zbunjenosti, bolesti i slabosti dio su ljudskog putovanja. Daleko od toga da nas isključuju iz Božjeg naroda, oni nas dovode u središte Gospodinove pozornosti, jer On je naš Otac i ne želi izgubiti niti jedno od svoje djece na tom putu.

Stanje usamljenosti i napuštenosti čovjeka kojeg su razbojnici pretukli i opljačkali u prispodobi o milosrdnom Samarijancu, isto je ono što danas doživljava previše naše braće i sestara koji su ostavljeni u vrijeme kada im je najpotrebnije pomoći, piše Papa: Postoji duboka veza između ove Isusove prispodobe i mnogih načina na koje se bratstvo uskraćuje u današnjem svijetu, u kojem više nije lako razlučiti napade na ljudski život i dostojanstvo koji proizlaze iz prirodnih uzroka od onih uzrokovanih nepravdom i nasiljem.

Milosrdni Samarijanac priča nam drukčiju priču: onu o čovjeku, prezrenom strancu, koji je potaknut suosjećanjem i brine se za tog stranca na putu, postupajući s njim kao s bratom. Pritom, bez razmišljanja o tome on čini razliku, on čini svijet bratskijim.

U svijetu kojim dominira prožimajuća kultura učinkovitosti koja nas tjera da svoju ranjivost pometemo pod tepih, ne ostavljajući mjesta za našu ljudsku slabost, Katolička Crkva je stoga pozvana “odmjeriti se s evanđeoskim primjerom milosrdnog Samarijanca, kako bi postala prava ‘poljska bolnica’, jer se njezino poslanje očituje u djelima brige, osobito u povijesnim okolnostima našega vremena. Svi smo mi krhki i ranjivi i potrebno nam je to suosjećanje koje zna zaustaviti, pristupiti, iscijeliti i podići. Stoga je nevolja bolesnika poziv koji siječe ravnodušnost i usporava korak onima koji svojim putem idu kao da nemaju sestara i braće.

Dok Svjetski dan bolesnika poziva na molitvu i blizinu onima koji pate on također ima za cilj podići svijest Božjeg naroda, zdravstvenih ustanova i civilnog društva s obzirom na novi način zajedničkog kretanja naprijed. Doista, zaključak prispodobe o milosrdnom Samarijancu sugerira kako se djelovanje bratstva, koje je započelo kao susret licem u lice, može proširiti na organiziranu skrb, ističe Papa.

U tom smislu ponovno skreće pozornost na hitnu potrebu za strategijama i resursima kako bi se zajamčilo temeljno pravo svake osobe na osnovnu i pristojnu zdravstvenu skrb, napominjući da je pandemija COVID-19 razotkrila strukturalna ograničenja postojećih sustava javne skrbi, dok je opteretila velike mreže stručnosti i solidarnosti.

Završavajući poruku, papa Franjo još jednom ponavlja da su bolesni u središtu Božjeg naroda te Katolička Crkva napreduje zajedno s njima kao znak čovječanstva u kojemu je svatko dragocjen i nitko ne smije biti odbačen ili napušten. Papa je zaključio poruku povjerivši Marijinu zagovoru sve bolesnike te one koji se o njima brinu u njihovim obiteljima i volontere.

Poveznice:
Prethodni članak:
Papa Franjo primio trapiste
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi