Govor pape Franje sudionicima Ekumenskog kolokvija redovnikâ i redovnicâ

 

Govor pape Franje sudionicima Ekumenskog kolokvija redovnikâ i redovnicâ

Objavljeno: 24. 01. 2015 - 22:11

Konzistorijska dvorana, subota, 24. siječnja 2015.

Dragi kardinali,

draga braćo i sestre!

sve vas od srca pozdravljam i zahvaljujem kardinal Braz de Avizu za riječi koje mi je uputio u ime svih vas. Raduje me što je ova inicijativa okupila redovnike i redovnice iz raznih Crkava i crkvenih zajednica, kojima upućujem svoj topli pozdrav. Posebno je znakovito da se vaš susret održava u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana; ona nas svake godine podsjeća da je duhovni ekumenizam »duša cijeloga ekumenskog pokreta« kao što se ističe u koncilskom dekretu Unitatis redintegratio (br. 8), čiju smo 50. obljetnicu nedavno slavili.

Želim podijeliti s vama neka razmišljanja o važnoj ulozi posvećenog života za jedinstvo kršćana.

Želja za ponovnom uspostavom jedinstva svih kršćana prirodno je prisutna u svim Crkvama i tiče se bilo klerika bilo laika (usp. isto, 5). Ali redovnički život, koji ima svoje korijene u toj Kristovoj želji i zajedničkoj tradiciji nepodijeljene Crkve, ima nesumnjivo poseban poziv u promicanju toga jedinstva. Nije uostalom slučajno da su brojni pioniri ekumenizma bili posvećeni muškarci i žene. I dan-danas razne se redovničke zajednice posvećuju tome cilju i predstavljaju povlaštena mjesta susreta među kršćanima različitih tradicija. U vezi s tim želim spomenuti također ekumenske zajednice, poput one u Taizéu te one u Boseu, obje prisutne na ovom kolokviju. Traženje jedinstva s Bogom i jedinstva unutar bratske zajednice itekako spada na redovnički život i tako se, na uzoran način, ostvaruje Gospodinova molitva »da svi budu jedno« (Iv 17, 21).

Vaš susret se održava na Institutu za patristiku Augustinianum. Sveti Augustin započinje svoje pravilo slijedećom, osobito rječitom tvrdnjom: »Prvi cilj radi kojega ste se okupili u zajednicu jest da složno živite u kući i da budete jedna duša i jedno srce u Bogu« (I, 3). Redovnički život nam jasno pokazuje da to jedinstvo nije plod naših napora: jedinstvo je dar Duha Svetoga, koji ostvaruje jedinstvo u različitosti. On nam otkriva također da se to jedinstvo može ostvariti jedino kroz zajednički hod, ako kročimo putom bratstva u ljubavi, služenju i uzajamnom prihvaćanju.

Nema jedinstva bez obraćenja. Redovnički život nas podsjeća da u središtu svakog traženja jedinstva, pa tako i svakog ekumenskog napora, je prije svega obraćenje srca, koje podrazumijeva traženje i davanje oproštenja. Ono se velikim dijelom sastoji u obraćenju samog našeg pogleda: nastojati gledati jedni druge u Bogu i moći također vidjeti sebe očima drugoga – to je dvostruki izazov povezan s traženjem jedinstva, kako u redovničkim zajednicama, tako i među kršćanima različitih tradicija. 

Nema jedinstva bez molitve. Redovnički život je škola molitve. Ekumensko zauzimanje odgovara, u prvom redu, na molitvu samoga Gospodina Isusa i u suštini se temelji na molitvi. Jedan od pionira ekumenizma i veliki promicatelj Molitvene osmine za jedinstvo kršćana o. Paul Couturier pribjegavao je slici koja dobro prikazuje povezanost ekumenizma i redovničkog života: uspoređivao je sve one koji mole za jedinstvo i ekumenski pokret općenito s »nevidljivim samostanom« koji okuplja kršćane različitih Crkava, različitih zemalja i kontinenata. Draga braćo i sestre, vi ste duša toga »nevidljivog samostana«; potičem vas da molite za jedinstvo kršćana i izražavate tu molitvu u svom svakodnevnom vladanju i djelovanju.

Nema jedinstva bez svetosti života. Redovnički život nam pomaže probuditi svijest o pozivu upućenom svim krštenicima: pozivu na svetost života, koji je jedini pravi put prema jedinstvu. U koncilskom dekretu Unitatis redintegratio se to ističe snažnim riječima: »Neka svi Kristovi vjernici imaju na umu da jedinstvo kršćana to bolje promiču, štoviše udjelotvoruju, što čišće nastoje živjeti u skladu s evanđeljem. Što se, naime, tješnjim zajedništvo sjedine s Ocem, Riječju i Duhom, to će prisnije i lakše moći uvećavati uzajamno bratstvo« (br. 7).

Draga braćo i sestre, izražavajući vam svoju zahvalnost za svjedočenje koje, svojim životom, dajete za evanđelje i za služenje koje pružate jedinstvu, molim Gospodina da obilno blagoslovi vašu službu i da vas nadahne da neumorno radite za mir i pomirenje među svim Crkvama i crkvenim zajednicama. Molim vas da molite za mene i od srca vas blagoslivljam. Molimo Gospodinov blagoslov moleći, svaki na svom jeziku, Gospodinovu molitvu. [Oče naš…].

Neka vas Gospodin sve blagoslovi!

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi