Generalni kapitul članova Družbe Božje riječi

 

Generalni kapitul članova Družbe Božje riječi

Objavljeno: 28. 06. 2024 - 10:27
Budite graditelji mira, slušajte vapaj naroda

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak 28. lipnja članove Družbe Božje riječi povodom njihovog generalnog kapitula o temi „'Neka vaše svjetlo blista pred ljudima': vjerni i kreativni učenici u ranjenom svijetu”, izvijestio je Vatican News.

 

„Vaš misionarski poziv proizlazi iz poznavanja Riječi Božje koja rađa, daje život, nadahnjuje, potiče; izvor je iz kojega crpite kako biste bili vjerni učenici i kreativni misionari”, rekao je papa Franjo obraćajući se verbitima. Vjernost i kreativnost riječi su koje je Sveti Otac istaknuo kao potrebne za donošenje evanđelja svim narodima u globalnom kontekstu obilježenom sukobima i nasiljem, kao što je također potrebno prakticirati sinodalnost u kojoj se svatko osjeća saslušan i prihvaćen.

Vjerni se učenik vidi iz radosti evanđelja koja mu obasjava lice, napomenuo je Papa, iz njegova stila života, kojim drugima prenosi Ljubav koju je prvi primio i prima svaki dan, kao i dobru kreativnost koje nije autoreferentna, nego dolazi od Duha. Naime, istaknuo je, On privlači srca, a ne mi.

„Vi djelujete u 79 zemalja; i tamo ste kako biste naviještali evanđelje i Božje Kraljevstvo činili prisutnim u svijetu. To se – to dobro znate – čini dijeljenjem radosti, a ne nametanjem obveza. Kreativno misijsko djelovanje proizlazi iz ljubavi prema Riječi Božjoj; kreativnost se rađa iz kontemplacije i razlučivanja. Iako je osobno kreativno djelovanje dobro, djelovanje zajednice bolje je za jedinstvo i snagu Crkve”, istaknuo je.

Graditelji mira i nade

U podijeljenom i ranjenom svijetu kakav je današnji, također s obzirom na okoliš, pojavljuju se neke hitnosti ne koje je papa Franjo želio upozoriti. Prva je biti graditelji mira, slušajući vapaj ljudi. „Nosimo Kristov mir svima, posebno siromasima, migrantima – oni mnogo pate – diskriminiranim ženama, djeci, isključenima. Bog je poslušao vapaj porobljenoga naroda; nemojmo zatvarati uši pred vapajima današnjih robova i budimo kreativni u izgradnji mira”, dodao je Sveti Otac.

Drugo je ‘dati nadu’ ili još više ‘biti nada’ za sve ljude. Uoči Jubilejske godine, u ovom ranjenom svijetu naše zajednice trebaju postati znakovi nade. I to je proroštvo, rekao je Papa, to je i svjedočanstvo na koje obvezuje posveta verbita gdje god oni živjeli kako bi pobudili novu kulturu ljubavi nadahnutu istinom koju donosi Krist. Biti proročka nada za svaku kulturu. Lijep je to izazov, istaknuo je Papa.

„Volim čitati u Knjizi Djela apostolskih, što čini Duh Sveti? Konfuziju. Ima tu jedna stvar, svi govore, svi se razumiju, ali… često, u zbrci, Duh ide naprijed i vodi Crkvu naprijed. Nemojte se bojati sukoba: nemojte stvarati sukobe, ali ne bojte se sukoba, ne bojte se konfuzije današnje kulture. Duh može tamo ući: ‘biti nada za svaku kulturu’”, naglasio je.

Poslanje je uvijek sinodalno

Rimski se biskup potom osvrnuo na temu sinodalnosti na koju je pozvana Crkva koja, u slušanju i dijalogu sa svima, treba u Duhu razlučiti koje je njezino poslanje. Citirajući svoju poruku za Svjetski dan misija 2024., Papa je istaknuo: „Sinodalnost nije nešto pomodno, ona je po sebi misionarska i, obrnuto, poslanje je uvijek sinodalno. Stoga vas potičem da promičete sinodalnost u svakom vidiku svojega života: dopustite da svaka zajednica raste i uživa u sinodskom stilu u kojemu se svatko osjeća saslušanim i prihvaćenim”.

Propovijedati evanđelje, donositi ljubav Božju, služiti siromasima, tražeći pravednost i otkupljenje za ljude, zadaća je povjerena članovima Družbe Božje riječi koja će 2025. proslaviti 150 godina od ustanovljenja. Zadaća je to koju treba uvijek nadopunjavati kreativnošću, u vjernosti izvornoj karizmi, rekao je.

„Sv. Arnold Janssen znao je razlučiti Božju volju i učinio je da družba hodi u skladu s Duhom: to je karizma utemeljitelja. Na vama je danas, slijedeći tu karizmu, njegovim primjerom i njegovim zagovorom, provoditi razlučivanje zajednice i činiti hrabre korake u poniznosti i pouzdanom prepuštanju Bogu”, zaključio je papa Franjo, a izvijestio je Vatican News.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi