Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

 

Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

Objavljeno: 28. 08. 2016 - 22:28
Prijepis razgovora Svetoga Oca s poljskim isusovcima

Tijekom apostolskog pohoda Poljskoj za 31. svjetski dan mladih, papa Franjo se 30. srpnja u Krakovu susreo sa skupinom od 28 poljskih isusovaca – uključujući provincijale dvije poljske pokrajine Družbe Isusove – i dvoje suradnika laika. Susret je upriličen u nadbiskupskoj rezidenciji u jednostavnom, spontanom i srdačnom ozračju. Ne želeći održati govor, Papa je odlučio razgovarati s okupljenima i dati im prigodu da mu postave pitanja. Prijepis tog četrdesetominutnog razgovora objavljen je, prema želji Svetoga Oca, u novom broju časopisa La Civilta Cattolica, prenosi Radio Vatikan.

Mladi postavljaju izravna pitanja, bez diskrecije. I uvijek mladoj osobi moraš odgovoriti iskreno. Oni žele istinu ili barem jasan "Ne znam kako ti odgovoriti", rekao je papa Franjo, govoreći o svojem pristupu mladima. "Ako im odgovoriš s teorijom, ostaju razočarani. Mladi su velikodušni. Ali rad s njima također zahtjeva strpljenje, puno strpljenja." "Jedan od njih me je danas pitao: 'Što trebam reći prijatelju koji ne vjeruje u Boga da bi mogao postati vjernik?' Tu", kazao je Papa, "vidite da su mladima povremeno potrebni 'recepti'. Tad morate biti spremni ispraviti taj stav koji traži recepte i spremne odgovore. Ja sam rekao: 'Zadnja stvar koju moraš učiniti je reći nešto. Počni tako da nešto napraviš. Onda će te on ili ona pitati za objašnjenje o tome kako živiš i zašto'. Potrebno je biti izravan, izravan s istinom", pojasnio je.

Govoreći o ulozi isusovačkih sveučilišta, kazao je da ona trebaju uključivati "globalnu formaciju", odnosno "ne samo intelektualnu", nego "formacije čitave osobe". "Ako sveučilište postane jednostavno akademija ideja ili 'tvornica' profesionalaca ili ako u njegovim strukturama prevlada mentalitet usredotočen na poslovanje, onda je doista skrenulo s puta", ustvrdio je Papa. Izazov za isusovačka sveučilišta je krenuti putem Duhovnih vježbi. "To znači riskirati po pitanju istine; ne 'zatvorene istine' o kojoj nitko ne raspravlja." Prema Papinim riječima, "istina susreta s ljudima je otvorena" i zahtijeva otvorenost stvarnosti. Isusovačko sveučilište stoga "mora biti uključeno u stvaran život Crkve i države".

"Posebnu pažnju uvijek valja posvetiti marginaliziranima, zaštiti onih kojima je obrana najpotrebnija. I to – jasno – ne znači biti komunisti: to jednostavno znači biti uključeni u stvarnost. U ovome slučaju, isusovačko sveučilište treba biti u cijelosti uključeno u stvarnost očitujući socijalni nauk Crkve. Liberalna misao koja uklanja čovjeka iz središta i stavlja u centar novac nije naša. Nauk Crkve je jasan i valja ići naprijed u tom smislu", kazao je Sveti Otac.

"Svećeništvo je doista velika milost", rekao je svojoj novozaređenoj subraći, predlažući im da budu uronjeni u duhovnost sv. Ignacija. Isusovce je zamolio da rade s bogoslovima te im pruže ono što su sami primili u Duhovnim vježbama: "mudrost razlučivanja". "Crkva danas treba rasti u sposobnosti duhovnog razlučivanja. Neki programi svećeničke formacije riskiraju da obrazuju u svjetlu previše jasnih i razgovijetnih ideja te da stoga djeluju unutar granica i kriterija koji su rigidno definirani a priori i koji zanemaruju konkretne situacije." Primivši takav odgoj, kao svećenici imaju poteškoće u praćenju života ljudi, od kojih "mnogi iz ispovjedaonice odlaze razočarani. Ne zato što je svećenik loš, nego zato što nema sposobnost razlučivanja situacija, praćenja u autentičnom razlučivanju", ustvrdio je papa Franjo.

Svećenicima se obično daje povjerenje savjesti, ali, kako je napomenuo, "duhovno vodstvo nije isključivo svećenička karizma, nego je također i laička". Međutim, razlučivanju valja poučiti "prije svega svećenike, pomažući im u svjetlu [Duhovnih] vježbi u dinamici pastoralnog razlučivanja, koje poštuje zakon, ali zna kako ići ponad njega".

Navodeći Huga Rahnera, Papa je rekao kako isusovac treba biti čovjek s osjećajem za božansko, ali i za đavolsko koje je prisutno u ljudskome životu i povijesti. "Isusovac stoga mora biti sposoban razlučivati i na Božjem i na đavlovom polju. Trebamo formirati buduće svećenike", kazao je, "ne u općim i apstraktnim idejama, koje su jasne i razgovijetne, nego za razlučivanje duhova, tako da mogu pomoći ljudima u njihovim konkretnim životima. Ovo doista trebamo shvatiti: u životu nije sve crno na bijelom ili bijelo na crnom. Ne! Nijanse sivoga prevladavaju u životu. Treba poučavati razlučivanju na tom sivom području", zaključio je papa Franjo.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi