Vijesti 2 (2022.)

Vijesti 2 (2022.) Objavljeno: 16. 09. 2023 - 16:34

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Autor: Hrvatska redovnička konferencija
Nakladnička cjelina: Časopis "Vijesti"

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

Novi broj glasila Vijesti Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine odnosi se na zbivanja iz drugoga tromjesječja 2022. godine.

Na prvim stranicama, u rubrici Posvećeni život: u Crkvi i svijetu, možete pročitati o Izbornoj skupštini UCESM-a, zatim slijedi Poruka pape Franje povodom 59. svjetskog dana molitve za zvanja. U toj rubrici također se izvještava o dvama međunarodnim skupovima, konferenciji „Karizma i kreativnost“ – koja je imala za cilj potaknuti usta- nove posvećenoga života na učinkovitije i kreativnije upravljanje kulturnom baštinom – te Simpoziju redovnica u mjestu Nemi s temom Sinodalnost i posvećeni život.

Središnja je tema ovoga broja Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja – Nedjelja Dobroga Pastira. Tim povodom svoju poruku uputio je mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru. Prigodni molitveni priručnici objavljeni su u elektroničkom obliku na mrežnim stranicama dviju konferencija. Duhovna priprava u Tjednu molitve za zvanja te proslava Nedjelje Dobroga Pastira, uslijed donedavnih epidemioloških ograničenja, obilježena je u samostanskim zajednicama bez većih zajed- ničkih okupljanja. Samo je u Sarajevu održano zajedničko molitveno bdijenje.

U rubrici Djelatnosti, među ostalim možete pročitati: o jubilarnom, 50. Vijećanju redovničkih odgojitelja i odgojiteljica na kojem se promišljalo o temi Dinamika duhovnoga života posvećenih osoba pred izazovima suvremenoga svijeta, o Susretu sestara s privremenim zavjetima, o Studijsko-rekreativnom danu redovničkih pripravnica, o Hodočašću dječjih vrtića Zagrebačke nadbiskupije, kao i o Susretu članova Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske redovničke konferencije.

U Sarajevu je 17. svibnja 2022. godine održana 20. Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine. Tom prigodom održano je predavanje o duhovnom razlučivanju prema načelima sv. Ignacija Lojolskoga. Na susretu članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i članova redovničke Konferencije promišljalo se o mjestu i ulozi redovništva u okviru sinodalnog hoda u Crkvi. U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj održan je duhovni seminar za djelatnike u katoličkim predškolskim ustanovama.

Nakon Kronike redovništva u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, u rubrici 50. obljetnica časopisa Vijesti glasilo donosi razgovor s fra Ljudevitom Maračićem OFMConv, prvim urednikom Vijesti.

Uredništvo

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-2-2022_za_web.pdf   (4 MB)
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi