Vijesti

Vijesti Objavljeno: 19. 12. 2011 - 12:04

Informativno glasilo HKVRP-a i HUVRP-a, prosinac 2011., br. 2. (2011.)

ISSN 1846-8497
odgovaraju: o. Vinko Mamić i s. Jasna Lučić
uredili: s. Anita Strujić i Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
oblikovanje: Marinko Nikolić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi dva puta godišnje

Poštovani čitatelji,
draga braćo i sestre!

U ovo adventsko vrijeme s radošću se prisjećamo Marijinog „da“ po kojem se nebo približilo zemlji, po kojem nam je darovan Gospodin, Sin Božji. Njemu zahvaljujemo na protekloj godini u kojoj je Crkva dobila pet novih blaženica, Drinskih mučenica, kao i na svjedočanstvu koje je dala naša sestra Lukrecija Mamić, službenica milosrđa. I njihovo „da“ približilo je nebo zemlji, čovjeka Bogu. Napokon, svi mi, Bogu posvećene osobe, zahvalni smo Gospodinu za svaki naš „da“ u služenju njemu i bližnjemu. Ovaj broj Vijesti donosi izvješća o nekim od tih događaja.

Proteklo razdoblje s pravom se može nazvati povijesnim jer su na listopadskoj 43. plenarnoj skupštini, nakon isto toliko godina, sjedinjene dvije institucije redovničkog vodstva: HKVRP i HUVRP. Sjedinjenje je izgrađeno na smjernicama Svete Stolice koja je odobrila Statut HKVRPP-a. Statut nam omogućuje jedinstveno svjedočanstvo u različitosti karizmi, bolju koordinaciju djelovanja na širem eklezijalnom području, sigurnije i potpunije ostvarenje zajedničkih ciljeva. Ujedinjenje je izazvalo oduševljenje i kod redovnika i kod redovnica, što se posebno očitovalo na plenarnoj skupštini kada je proglašenje zajedničke Konferencije popraćeno burnim pljeskom. Ovom prilikom odajemo priznanje svima koji su pridonijeli ostvarenju tog velikog djela, toliko potrebnog u novim okolnostima života Crkve i svijeta obilježena upravo procesima integracije na različitim razinama egzistencije. U ovom se broju Vijesti detaljno govori o razlozima i smislu ujedinjenja. Na plenumu je izabrano i novo vodstvo HKVRPP-a. U trogodišnjem razdoblju koje ste nam povjerili zalagat ćemo se za dobrobit redovništva i Crkve u Hrvatskoj računajući uvijek na vaše molitve i podršku.

Na formacijsko-obrazovnu planu redovničkoga života u proteklom polugodištu posebno izdvajamo rujansko okupljanje na 27. redovničkim danima na kojima smo sami sebe upitali: Redovnici, jeste li sretni? Redovnički dani su i ove godine održavani paralelno u Zagrebu i Splitu, što se opet pokazalo dobrim. Sva predavanja objavit ćemo u najnovijem broju časopisa Posvećeni život.

Zahvaljujemo predsjednici Unije s. Maria-Ani Kusturi i predsjedniku Konferencije fra Ivanu Paponji, članovima pripadajućih vijeća i svima onima koji su u protekle tri godine obnašali povjerene im službe i ostvarivali mnoge vrijedne projekte. Na poseban način zahvaljujem preuzvišenom gospodinu biskupu Mili Bogoviću, dosadašnjem predsjedniku Vijeća HBK za Ustanove posvećenoga života i Udruge apostolskoga života na suradnji i podršci za vrijeme njegova mandata, kao i preuzvišenom gospodinu biskupu Mati Uziniću, novoimenovanu predsjedniku toga Vijeća, na zanimanju za rad Konferencije i već poduzetim koracima u stvaranju novih programa za dobrobit redovništva i Crkve u Hrvata. Iskreno zahvaljujemo svima koji su svojim čestitkama i izrazima potpore novom vodstvu ulili entuzijazam u rad.

Moleći Božji blagoslov za sve naše zajednice, mjesne ordinarije i za lokalne Crkve u kojima djelujemo, želimo Vam čestit Božić i sretnu novu 2012. godinu!

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi