Vijesti

Vijesti Objavljeno: 22. 10. 2019 - 11:56

Informativno glasilo HRK i KVRPP BiH

Drage sestre i braćo u redovništvu,
dragi čitatelji!

Misijski mjesec listopad 2019. papa Franjo je proglasio u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma Maximum illud kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas. U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“, papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenja Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Misijska je bila i tema XXII. redovničkog dana u Bosni i Hercegovini „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju“. O toj temi predavanje je održao apostolski vizitator za Župu Međugorje i nekadašnji predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup Henryik Hoser. Nadbiskup je istaknuo kako otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku kada smo izrekli Gospodinu svoje „Evo me!“ Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinog misijskog poslanja. 

Temi misija posvetila se i ovogodišnja Skupština HRK. Otac Srećko Rimac predstavio je dokument Kongregacije za evangelizaciju naroda Kršteni i poslani: „Kristova Crkva u misiji u svijetu“, o čemu ćemo pisati u idućem broju. 

Osim toga na Hrvatskom katoličkom radiju započeli smo ciklus emisija o redovništvu „Pozvani i poslani“, a takav naslov emisije nadahnut je obilježavanjem stote obljetnice dokumenta Maximum illud

Početkom listopada posjetili smo i poželjeli dobrodošlicu novom apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj, nadbiskupu Giorgiu Lingui koji nam se pridružio na ovogodišnjoj Skupštini.

Povjerenstvo HRK za medicinske sestre redovnice organiziralo je seminar na temu: Svjedočiti milosrdnog Spasitelja u svakodnevnici. Na seminaru je sudjelovalo 50 sestra iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove Vijesti donose događanja od kraja lipnja do kraja rujna 2019. Među događanjima posebno smo izdvojili Redovničke dane u Hrvatskoj i Redovnički dan u Bosni i Hercegovini. Potom izvanrednu Skupštinu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica te Studij „Teologije posvećenog života“.

Posebno nas raduje zajednički prilog u kojemu smo predstavili doživotno zavjetovane redovnice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Na kraju, kao i uvijek, donosimo kroniku redovništva u našim domovinama.

Uredništvo


Priprema: Marinko Nikolić

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Vijesti 1 (2020)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi