Vijesti

Vijesti Objavljeno: 04. 04. 2019 - 19:29

Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije


Drage sestre i braćo u redovništvu!

Ovaj prvi broj Vijesti u 2019. godini donosi tri veće teme. Dan posvećenog života proslavljen je u našim nadbiskupijama i biskupijama. Ovdje smo nastojali prikupiti sve poruke koje su nam u povodu tog Dana uputili nadbiskupi. S proslave Dana posvećenog života u Zagrebu donosimo propovijed pomoćnog biskupa zagrebačkog, mons. Ivana Šaška.

Prema običaju, na taj Dan predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života msgr. Zdenko Križić, i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović upućuju poruku redovnicima, redovnicama i laicima posvećenima u svijetu. Ovogodišnja poruka, naslovljena Baštinici Kristovi, poziva nas na "obnovljeno i snažno evanđeosko svjedočanstvo samoodricanja i uzdržljivosti, u stilu bratskoga života nadahnuta kriterijima jednostavnosti i gostoljubivosti, i kao primjer onima koji ostaju ravnodušni pred potrebama bližnjega. To će svjedočanstvo, naravno, biti popraćeno povlaštenom ljubavlju prema siromasima i očitovat će se na osobiti način u dijeljenju životnih uvjeta s onima koji su razbaštinjeni u najvećoj mjeri" (Vita consecrata, 90). Govoreći o razbaštinjenima, biskup Križić i s. Ana Marija ponavljaju poziv pape Franje: "U tom pozivu da ga prepoznamo u siromašnima i patnicima, otkriva se sâmo srce Krista, njegovi najdublji osjećaji i izbori, kojima se svaki svetac nastoji suobličiti" (Gaudete et exsultate, 96). Govoreći o odnosu prema beznađu onih koji su napustiti našu domovinu, poručuju da su "upravo Bogu posvećene osobe pozvane biti znak nade. Ova nada započinje u nutarnjoj obnovi svake osobe, a raste kroz zajedničko svjedočenje… Bogu posvećene osobe proročki su znak svim kršćanima da su svi Kristovi vjernici 'baštinici Božji, a subaštinici Kristovi' (Rim 8,17)".

Druga veća tema ovoga broja jest konferencija za novinare koju na Dan posvećenog života tradicionalno organizira Hrvatska redovnička konferencija. Na ovogodišnjoj konferenciji na temu Baštinici Kristovi – putnici na zemlji govorio je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić. Pročitajte ovdje njegovo izlaganje "Redovnici kao Božji migranti, sijači vjere i nade".

Donosimo i prilog o Drugom stručnom skupu za ekonome redovničkih zajednica održanom u Zagrebu 12. veljače 2019. Održana su tri predavanja. O porezno-pravnom položaju javno pravnih crkvenih osoba Katoličke Crkve u Hrvatskoj govorio je dr. sc. Vjekoslav Bratić s Instituta za javne financije. O poreznom tretmanu vjerskih zajednica u Hrvatskoj govorio je dipl. iur. Marijan Filković iz "Braovac poreznog savjetništva", a na temu financiranja projekata i programa vjerskih zajednica iz ESI fondova i pravila ocjene projekata, dr. sc. Mihaela Grubišić Šeba.

Iz inozemstva donosimo prilog o radionici Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica održanoj u Seraphicumu (Rim) od 16. do 18. siječnja 2019, na kojoj se raspravljalo o tome kako UCESM može promicati suradnju između nacionalnih Konferencija i s drugim ustanovama. 

Također iz inozemstva donosimo pregled poruke Međunarodnu unije generalnih poglavarica (UISG) i Unije generalnih poglavara (USG) pod nazivom "Zlostavljanje djece je zlo svugdje i u svakom trenutku: to nije nešto oko čega se pregovara".

Konačno, ovaj časopis redovito donosi pregled događanja u našim redovničkim zajednicama i "redovničkim" događanjima u nadbiskupijama i biskupijama u Hrvatskoj, a od idućega broja časopis će izlaziti u sunakladništvu s Konferencijom viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, čemu se iskreno radujemo.

Uredništvo


Priprema: Marinko Nikolić

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi