Vijesti

Vijesti Objavljeno: 03. 10. 2016 - 01:32

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 1. i 2. 2016.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio i pripremio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Ove Vijesti nastaju dok se odvijaju XXXII. redovnički dani koji, nakon Dubrovnika, Rijeke, Splita i Zagreba 8. listopada završavaju u Đakovu. O Redovničkim danima pisat ćemo u sljedećem broju, a predavanja o temi Dana „Kultura milosrđa“ objaviti u našem Posvećenom životu.

Uz Vijesti šaljemo Vam i dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi koji je predstavljen u Tiskovnom uredu Svete Stolice o prigodi zatvaranja Godine posvećenoga života. Naslovljenici ovoga dokumenta nisu samo braća redovnici, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva, odnosno svi oni koji trebaju poznavati i vrjednovati vlastito zvanje - nasljedovanje Krista. Toliko je bogata Kristova osoba da svaki kršćanin svojim životom veliča neko njezino posebno obilježje. Posebno obilježje Kristove osobe određuje redovničko poslanje i identitet, a to je bratstvo. Bratstvo, prema evanđelju, nije plod osobne želje, već Božji dar, a bratski se život sastoji u uzajamnu prihvaćanju, poštovanju, u skladnim bratskim odnosima, uzajamnoj potpori, dijeljenju duhovnih dobara, u opraštanju, u zajedničkom otkrivanju Božje volje te u misijskoj suradnji i skrbi za najpotrebitije.

Tajništvo HKVRPP-a priprema i uskoro će tiskati i apostolsku konstituciju pape Franje Vultum Dei quaerere (Tražiti lice Božje) koja je objavljena 22. srpnja u Vatikanu. Kao temu svoje prve apostolske konstitucije, koja se ubraja među najznačajnije dokumente koje rimski prvosvećenik može objaviti, Papa je izabrao ženski kontemplativni život. Od izbora za Petrova nasljednika papa Bergoglio posebnu je pozornost posvećivao ulozi žene u Crkvi izjavivši u više navrata da je u stanovitu smislu ona podcijenjena. Crkva je Kristova zaručnica, a Blažena Djevica Marija značajnija je od papâ, biskupâ i svećenikâ. Međutim, glas se žene u Crkvi ne čuje uvijek i ženskom se geniju i intuiciji ne posvećuje dovoljno pozornosti, ističe Papa. Ovaj novi dokument dar je pape Franje svima onima koji u Crkvi, „bilo da je riječ o muškarcima ili ženama, pozvanima od Boga i zaljubljenima u njega, žive svoj život u potpunosti okrenut traženju njegova lica, željni pronaći i promatrati Boga u srcu svijeta“ (VDQ, 2). U dokumentu se daju precizne upute o različitim sastavnicama bitnima za kontemplativan život pa se tako promišlja o izgradnji, molitvi i sakramentima, o bratskome životu, o autonomiji i klauzuri, radu i askezi te, na kraju, o šutnji.

Između redovitih aktivnosti Konferencije u ovim Vijestima valja istaknuti priloge o 45. vijećanju redovničkih odgojiteljica i odgojitelja, o susretu viših poglavara i poglavarica s biskupima BK, o susretima sestara juniorki i seminarima za redovnice. Donosimo i neke stalne godišnje priloge kao što je statistika redovništva (za 2015. godinu) i prilog o doživotnim zavjetima redovnica u 2016. godini. Kao što je to uvijek bila praksa ovoga časopisa, donosimo vam i izbor Papinih poruka i nagovora koji su sadržajem posvećeni ili su bliski posvećenom životu.

Uredništvo 

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Kontemplirajte
Slijedeći članak:
Identitet i poslanje brata...
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi