Vijesti 1 (2022.)

Vijesti 1 (2022.) Objavljeno: 28. 02. 2021 - 11:30

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

Godina 2022. od osobitog je značaja za glasilo Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine „Vijesti“. Naime, ove godine glasilo bilježi pedeset godina otkad je prvi put ugledalo svjetlo dana. Tim smo povodom u naslovnicu glasila dodali jedan malen, ali signifikantan detalj koji ste vjerojatno već zapazili. U glasilo smo također, samo tijekom ove godine, unijeli posebnu rubriku u kojoj ćemo donijeti neke zanimljivosti iz dosadašnje ‘zlatne’ povijesti časopisa. Za ovaj prvi ovogodišnji broj prikupili smo osnovne biografske podatke o dosadašnjim urednicima „Vijesti“ i njihove fotografije.

Uz tu ‘retro’ rubriku, sadržaj ostalih stranica „Vijesti“ povezan je s obilježavanjem Dana posvećenog života koji je u gotovo svim (nad)biskupijama proslavljen vrlo svečano. Ulazne procesije uz blagoslov svijeća na početku liturgijskih slavlja mogle bi poslužiti kao izvrsna paradigma sinodalnog hoda i participatio o kojem govori Poruka Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u povodu Dana posvećenog života. U tom su duhu bile i homilije za vrijeme euharistijskih slavlja, kao i tematska izlaganja na početku okupljanja. Veći broj njih uspjeli smo prikupiti i učiniti dostupnima i za vas, dragi čitatelji, preko ovih stranica.

Statističke podatke smo prema već ustaljenoj shemi obradili i u tabličnom prikazu dajemo vam ih na uvid. Broj posvećenih osoba nastavlja ići trendom opadanja. Pred tim izazovom, redovnice i redovnici trebaju zauzeti optimalan stav: brojke se ne bi smjelo niti precijeniti, niti potcijeniti. Nadalje, trebalo bi imati na umu da redovničke zajednice nisu samo sociološke tvorevine, institucije. Redovničke su zajednice i duhovna stvarnost, one su institucije s dušom. Ta činjenica bitno mijenja perspektivu promatranja aktualne situacije. Naime, nitko sa sigurnošću ne može jamčiti da zajednica sa stotinu osoba bolje živi karizmu od zajednice s deset osoba.

No, s druge strane, brojke znaju, ako im se dopusti, temeljito propitati savjest. A Gospodin nakane i misli srca. Dopustite da vam s ovim mislima, zahvaljujući Gospodinu za pedesetogodišnji rođendan glasila „Vijesti”, radosno predamo u ruke našeg ‘jubilarca’.

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-1-2022   (6.79 MB)
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi