Smjernice za formaciju u redovničkim ustanovama

 

Smjernice za formaciju u redovničkim ustanovama

Smjernice za formaciju u redovničkim ustanovama Objavljeno: 27. 03. 1990 - 08:52Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Zaključak

Namjera je ovog dokumenta bila da uzme u obzir već stečena iskustva nakon Koncila i da bude odjek pitanja koja su postavili viši poglavari. Dokument podsjeća sve na neke zahtjeve prava glede sadašnjih okolnosti i potreba. I nada se, konačno, da će biti koristan redovničkim ustanovama kako bi sve one napredovale u crkvenom zajedništvu pod vodstvom Pape i biskupa, kojima “pripada služba prosuđivanja i upravljanja; služba koja istovremeno donosi obilje posebnih darova Duha i naročitu karizmu usklađivanja različitih uloga u najdubljoj raspoloživosti duha prema jednome Duhu živo tvorcu”.

Ovdje je prije svega ukazano na to da je prvotni cilj formacije redovnika uputiti ih u redovnički život i pomoći im da postanu svjesni svog identiteta kao muškarci i žene, koji su se zavjetovanjem evanđeoskih savjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti, u nekoj od redovničkih ustanova posvetili Bogu. Među djelatnicima formacije prvo mjesto zauzima Duh Sveti, budući da je formacija redovnika, po svom izvoru te po svojoj svrsi, u bitnome božansko djelo. U dokumentu se ističe nužnost da se formiraju kvalificirani voditelji, ne čekajući da onima koji sada vrše dužnost istekne vrijeme tog poslanja. Važna uloga koju izvršavaju sam redovnik i njegova zajednica, čine taj zadatak povlaštenim mjestom izvršavanja osobne i zajedničke odgovornosti. Postavljena su i različita aktualna pitanja, koja sva nisu dobila zadovoljavajući odgovor, ali koja, barem, izazivaju na razmišljanje. Posebno je mjesto dano i ustanovama koje su posvećene kontemplaciji, uzimajući u obzir njihov položaj u srcu Crkve i posebnost njihova zvanja.

Sada preostaje poglavarima, odgajateljima i redovnicima, da svi mole za milost vjernosti svome zvanju, po primjeru i pod zaštitom Djevice Marije. Na svom putu kroz vjekove Crkva “napreduje prolazeći istim putem kojim je prošla Djevica Marija, koja je hodila putem vjere i vjerno čuvala svoje jedinstvo sa Sinom”. Vrijeme formacije pomaže redovniku da prijeđe taj put u svjetlu Kristova otajstva koje “potpuno rasvjetljuje” otajstvo Marije, dok je istovremeno otajstvo Marije “za Crkvu potvrda otajstva Utjelovljenja”, kako je to izjavio Efeški sabor.

Marija je prisutna pri rađanju i odgajanju redovničkog zvanja. Ona je najuže povezana s njegovim rastom u Duhu Svetome. Poslanje koje je obavljala kraj Isusa, ona nastavlja u korist njegova Tijela koje je Crkva te u korist svakog kršćanina, osobito onih koji odlučuju izbližega slijediti Isusa Krista. Stoga će marijansko ozračje, proizašlo iz autentične teologije, osigurati formaciji redovnika autentičnost, temeljitost i radost, bez kojih oni svoje poslanje u svijetu ne bi mogli u potpunosti izvršiti.

Sveti Otac je, na audijenciji 10. studenog 1989. u kojoj je primio potpisanog kardinala, potvrdio ovaj dokument Kongregacije za Ustanove posvećenog života i Zajednice apostolskog života i dao ovlaštenje za njegovo objavljivanje pod naslovom: Smjernice za formaciju u redovničkim ustanovama.

U Rimu, u sjedištu Kongregacije, 2. veljače 1990, na dan Prikazanja Gospodnjega.

Hieronymus kard. Hamer, prefekt

 
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi