Posvećeni život

Posvećeni život Objavljeno: 28. 10. 2006 - 11:14

Prinosi redovničkoj obnovi, br. 1 i 2 (19 i 20) god. (11) 2006.

Uvodnik

Ovo godište “Posvećenog života” obilježeno je zapaženim obljetnicama i događanjima. U svezi priprave za proslavu osamstote obljetnice odobrenja prvotnog Pravila, Konferencija franjevačke obitelji je izdala dokument “Živjeti po Evanđelju”, čiji hrvatski prijevod i ovdje prenosimo. Isusovci su slavili svoj jubilej dolaska u grad Zagreb. Karmelićanke Božanskog Srca Isusova slavile su proglašenje blaženom svoje majke utemeljiteljice. Ima tu i pokoji prijevod, osobito bih istaknuo onaj vezan uz nove oblike posvećenog života, koji je iziskivao mnogo truda i napora - nadam se da će biti i od koristi. Ali u posljednje vrijeme sve teže dolazimo do predavanja iznesenima na našim redovničkim skupovima, s vijećanja odgojitelja, s Redovničkog tjedna, s plenarnih i drugih susreta. Redovito to biva pod izgovorom da izlaganje treba još dotjerati za pismenu formu. Ovaj časopis nije znanstvena publikacija, već mu je namjera prvenstveno dati formativnu podršku redovništvu s hrvatskog jezičnog područja u smislu trajne formacije i cjeloživotne obnove, pa i obrazovanja. Stoga ohrabrujem naše prigodne izlagače i sve one kojima je na srcu obnovljeni duh redovništva da se ne boje slati svoja predavanja, prijevode, priloge i prijedloge, kako bi ovaj časopis ispunio svoju svrhu.

Zanimljivo je da zajednička inicijativa za koju postoje novci osigurani pri HKVRP i HUVRP teško nalazi ljude, suradnike i sadržaje za ostvariti se. Prešli smo na godišnji ritam izlaženja, jer smo od svih priloga mogli računati jedino na izlaganja s naših skupova, a i ta nam sada ne dolaze više redovito. Želimo li uopće časopis koji će se baviti redovničkom problematikom, i na koji način? Dok se istovremeno ljudi guše pod financijskim i svakim drugim teretom u vlastitim provincijama da bi izašlo vlastito, bilo službeno bilo pastoralno, glasilo. Kao da teško pronalazimo zajedničke teme i zajednički interes! Nije li to znakovita pojava za naše redovništvo? Je li uopće netko zainteresiran da istraži što se to događa s nama? I možemo li uopće o sebi govoriti kao nekom “Mi”?

Ova zvona ne zvone na malodušnost, iako je uvelike odražavaju. Ona su poziv svim redovničkim zajednicama da podignu glavu iz “vlastitih” poslova i da ujedine snagu na zajedničkim bojišnicama promocije zvanja, početne i trajne formacije, položaja u mjesnim Crkvama i društvu i dr…. Možda dragi Bog dadne da ne budemo slavili samo obljetnice slavne prošlosti, nego i ono što nam - kao zajedničko djelo - On bude blagoslovio za bolju sadašnjost i budućnost punu nade.

Urednik

 
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi