Posvećeni život

Posvećeni život Objavljeno: 18. 09. 2017 - 08:30

Prinosi redovničkoj obnovi, br. 37-38, godina 20-21 (2015.-2016.)

Uvodnik

Ovaj put iz tehničkih razloga objavljujemo u jednom svesku dva godišta: za 2015. I 2016. Tako imamo zajedno tekstove sa četiriju skupova: s dvojih Redovničkih dana u Hrvatskoj i s dvaju Redovničkih dana u Bosni I Hercegovini.

31. Redovnički dani, u Godini posvećenog života, imali su za temu Radost i zajedništvo. Održani su 23.- 24. listopada 2015. u Zagrebu, a ponešto različit program održan je i u drugim velikim gradovima: u Dubrovniku, Rijeci, Splitu i Đakovu. S tog skupa dobili smo tri vrijedna teksta: bibličarka s. Silvana Fužinato vrlo iscrpno obrađuje temu Radost u Novom zavjetu. Dar i odgovornost kao konstitutivne značajke spasenjske radosti, a fra Ljudevit Maračić pod naslovom Zajedništvo u radosti. Razmišljanja u društvu s papom Franjom u prvom dijelu analizira papinu sintagmu "radosno zajedništvo", a u drugom redovnicima nudi svojevrsni ispit savjesti. Skup je posebno obilježio svojim sudioništvom tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup fra José Rodríguez Carballo, OFM, koji je održao i predavanje pod naslovom Posvećeni život: Ustani i hodi. Za sadašnjosti u znaku ljubavi i budućnost obasjanu nadom.
32. Redovnički dani, održani u Zagrebu i s više-manje istim sadržajem u Dubrovniku, Rijeci i Splitu, imali su za temu Kultura milosrđa. S toga skupa objavljujemo dva predavanja: p. Nikola Stanković, DI, pod naslovom Kultura milosrđa u samostanu nastoji pokazati kako kultivirati tu važnu dimenziju samostanskog života, a s. Silvana Fužinato obrađuje ovaj put biblijsku temu Milosrđe i sud (Iv 9). Nakon egzegetske raščlambe donosi poticaje kako Isusovo milosrdno lice utjelovljivati u svojim vlastitim redovničkim zajednicama.

S 18. Redovničkog dana u BIH, koji je imao za temu Redovnici i redovnice u Godini posvećenog života, stigla su nam dva izlaganja: s. Danijela Anić pod naslovom Izazov "drugog" poziva u redovničkom životu. Krhkost kao snaga za obnovu redovništva analizira sintagme spomenute u naslovu i daje neke smjernice na putu obnove redovničkog života. Don Ivan Marijanović pod naslovom Redovnički identitet. Spomen i proroštvo, izgradnja i obnova vrlo sustavno govori o redovničkom identitetu, a posebno se zaustavlja na vidovima navedenima u podnaslovu. Na kraju, u obliku nekog sažetke, izdvaja u 14 brojeva probleme i pitanja povezane s redovničkim identitetom i poslanjem.
19. Redovnički dan u BIH imao je za temu, kao i Redovnički dani u Hrvatskoj, milosrđe. S toga skupa primili smo oba izlaganja: fra Josip Ikić obradio je temu Ispovijed – sakrament Božjeg milosrđa, a fra Miljenko Šteko dao je opsežan prikaz pisma Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Kontemplirajte. Bogu posvećenim muškarcima i ženama na tragovima Ljepote.

Za rubriku Naše teme dobili smo ovaj put čak pet radova. Sve su to izlaganja održana u povodu proslave 50. obljetnice HKVRPP-a: s. Katarina Maglica pod naslovom Budućnost redovništva započeta danas već je zaživjela analizira teškoće s kojima se susreće danas redovništvo, imajući pred očima pretežno ženske osobe i zajednice, i iznosi naznake za optimizam u budućnosti. O. Jakov Mamić vrlo sustavno obrađuje temu naznačenu u naslovu: Neka krizna obilježja našega vremena - izazov posvećenom životu i HKVRPP. Fra Ljudevit Anton Maračić pod naslovom 50 godina Konferencije. Postanak, razvoj i djelatnost donosi vrlo zgusnuto i dokumentiran sve relevantne podatke o toj temi. Biskup fra Mrko Semren daje opširan prikaz dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi, a p. Nikola Stanković, DI, tekstom Kontemplirajte! uvodi nas u razumijevanje pobudnice Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života pod istoimenim naslovom.

I najzad, u rubrici S knjigama imamo osvrte na dvije zanimljive knjige: o monografiji "Zlatni jubilej naše Konferencije" piše fra Ljudevit Maračić, a o knjizi "Sveta ispovijed osobno doživljeno spasenje" fra Vice Blekić.

Sve u svemu, tekstova je ne samo mnogo nego su kvalitetni. Vaše čitanje opravdat će uloženi autorski trud.

Urednik

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Naviještajte
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi