Vijesti 2 (2020)

Vijesti 2 (2020) Objavljeno: 21. 10. 2019 - 18:54

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

Ovogodišnji drugi broj "Vijesti" prikupio je manji broj stranica nego prethodnih godina. Pandemija koronavirusa COVID-19 uzrokovala je otkazivanje mnogih planiranih događanja u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije i u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine. Otkazani su susreti s dugogodišnjom tradicijom održavanja: susret biskupa Hrvatske biskupske konferencije i redovničkih poglavarica i poglavara, vijećanje redovničkih odgajateljica i odgajatelja, susret sestara s privremenim zavjetima, seminari za sestre pod vodstvom o. Jakova Mamića, OCD (dva termina)... Nisu održane niti korizmene duhovne obnove za osobe posvećenog života u okviru (nad)biskupija, niti uobičajena uskrsna čestitanja redovnica i redovnika (nad)biskupima. Ljetni semestar Škole za novakinje završen je "na daljinu".

Četvrta vazmena nedjelja – Nedjelja Dobrog Pastira, odnosno LVII. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, obilježena je skromno, unutar vlastitih samostanskih zajednica, bez inicijativa za veća okupljanja zbog protupandemijskih mjera predostrožnosti. To, dakako, ne znači nužno da se manje molilo Gospodina da Crkvi svojoj podari dobrih novih duhovnih zvanja, a one koji su se odazvali da učvrsti na putu doživotnog predanja.  

Kronika redovništva u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini također je, zbog netom navedenih razloga, ali i zbog nužne zauzetosti oko materijalne obnove samostana i crkvi oštećenih u potresu, siromašnija brojem stranica u odnosu na isto vremensko razdoblje prethodnih godina. Ipak, iako ne brojne, zajednice bilježe vrlo značajne događaje. Naime, minulih tjedana u mnogim su se redovničkim zajednicama održavali provincijalni kapituli, vrednovalo se prethodno razdoblje u povijesti provincije, izglasavale se smjernice za budućnost, imenovalo se novo vodstvo zajednica. I Hrvatska redovnička konferencija u tom je pogledu doživjela promjenu. Dosadašnja predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, s. Ana Marija Antolović, ASC predala je vodstvo Konferencije dosadašnjem potpredsjedniku, fr. Slavku Slišković, OP. Sestra Gordana Igrec, FDC preuzela je službu potpredsjednice. Otac Srećko Rimac, OCD zbog isteka mandata za provincijalnog poglavara više nije član Vijeća HRK. U iščekivanju smo Izborne skupštine Hrvatske redovničke konferencije koja će se, ako Božja Providnost dopusti, održati u listopadu.

I dok budimo zahvalnost, koja drijema u srcu svakog čovjeka, za sve odgovorne osobe u redovničkim zajednicama (i u Hrvatskoj redovničkoj konferenciji) pod čijim su vodstvom zajednice utirale putove u Crkvi i svijetu, molimo Gospodina da (novo)izabrane poglavarice i poglavare zajedno sa cjelokupnim redovništvom u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini nastavi i nadalje voditi uskim stazama kreposti!

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti 2 2020.   (2.94 MB)
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi